Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina
Sočna, kremasta torta u kombinaciji s laganim prozračnim kremama poput moussea i neodoljivim višnjama, idealna je za vikend.
Izrada torte ne oduzima puno vremena, i jednostavna je za napraviti.
Sastojci za biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 200 g šećera
- 150 g mljevenih oraha
- 3 žlice brašna
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za kremu:
- 600 ml mlijeka
- 6 žumanjaka
- 200 g šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 400 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2 vanilin šećera
- 1 bourbon vanilija
Sastojci za žele od višanja:
- 1 kompot od višanja
- 50 ml vode
- 4 žlice šećera
- 1 puding od vanilije
- 2 žlice gustina
Ganache od čokolade:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 50 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice ulja
Priprema:
- Za izradu biskvita, bjelanjke sa šećerom potrebno je izraditi u čvrsti i sjajni snijeg.
- Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa još kratko izmiješajte.
- Na kraju, umiješajte mljevene orahe i sve skupa ručno sjedinite.
- Okrugli kalup, 26 cm, obložite papirom za pečenje.
- Papir stavite na dno kalupa i bočno u krug kalupa, kako bi vam rubovi biskvita kasnije bili mekani i bez suhe kore.
- Pecite na 180 °c stupnjeva oko 25 – 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
- Od navedene količine mlijeka odvojite nekoliko žlica za smjesu sa žumanjcima.
- Ostatak mlijeka stavite kuhati sa šećerom, vanilin šećerom i bourbon vanilijom.
- Mlijeko koje ste odvojili, izmiješajte sa žumanjcima i prahom pudinga od vanilije. Dobro sve izmiješajte kako ne bi vam ostale grudice.
- Kada je mlijeko spremno, dodajte mu smjesu sa žumanjcima.
- Neprestano miješajte dok vam se krema potpuno ne zgusne. Kuhajte kratko pa sklonite s vatre.
- Kuhanu kremu podijelite na dva jednaka dijela u dvije posude.
- U jednu polovicu kreme dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi.
- Pokrijte kreme s prozirnom folijom i ostavite da se hlade.
- Dok se kreme hlade, napravite žele od višanja.
- Kompot iz teglice stavite u posudu za kuhanje i dodajte šećer. Stavite kuhati.
- U posebnoj posudici izmiješajte puding od vanilije s gustinom i vodom.
- Kada je kompot zakuhao, dodajte mu smjesu s pudingom i gustinom.
- Miješajte brzo pjenjačom. Kompot će se brzo zgusnuti. Ostavite da se prohladi.
- U svaku ohlađenu kremu dodajte po 200 ml slatkog vrhnja. Posebno svaku kremu dobro izradite s mikserom dok ne postignete sjajnu i glatku kremu. Gotova krema treba biti prozračna kao mousse.
Slijedi slaganje torte
- Biskvit položite na stalak za tortu ili željeni podložak na koji ste planirali držati svoju tortu.
- Stavite obruč od kalupa, kako bi vam bilo lakše tortu premazivati i da kasnije pravilno izgleda.
- Preko biskvita premažite kremu od vanilije, zatim stavite prohlađeni žele od višanja.
- Preko želea od višanja, premažite kremu s čokoladom.
- Stavite tortu u hladnjak dok ne pripremite preljev.
- Na pari otopite čokoladu. Kada se čokolada potpuno otopila, dodajte joj slatko vrhnje i na kraju ulje. Dobro sve izmiješajte te kratko prohladite.
- Izvadite tortu iz hladnjaka te ju prelijte gotovim ganacheom.
- Držite tortu najbolje preko noći u hladnjaku da se dobro stegne.
- Sutradan, odstranite obruč od kalupa.
Ninu možete pratiti i na Instagramu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....