FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
recept koji spremamo

Sočna i kremasta torta od višanja: Priprema je toliko jednostavna da ćete ju poželjeti raditi gotovo svaki vikend

Izrada torte zaista ne oduzima puno vremena


Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina


Sočna, kremasta torta u kombinaciji s laganim prozračnim kremama poput moussea i neodoljivim višnjama, idealna je za vikend.

Izrada torte ne oduzima puno vremena, i jednostavna je za napraviti.

image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV


Sastojci za biskvit:

  • 6 bjelanjaka
  • 200 g šećera
  • 150 g mljevenih oraha
  • 3 žlice brašna
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za kremu:

  • 600 ml mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 2 vanilin šećera
  • 1 bourbon vanilija

Sastojci za žele od višanja:

  • 1 kompot od višanja
  • 50 ml vode
  • 4 žlice šećera
  • 1 puding od vanilije
  • 2 žlice gustina

Ganache od čokolade:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice ulja
image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV

Priprema:

  1. Za izradu biskvita, bjelanjke sa šećerom potrebno je izraditi u čvrsti i sjajni snijeg.
  2. Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa još kratko izmiješajte.
  3. Na kraju, umiješajte mljevene orahe i sve skupa ručno sjedinite.
  4. Okrugli kalup, 26 cm, obložite papirom za pečenje.
  5. Papir stavite na dno kalupa i bočno u krug kalupa, kako bi vam rubovi biskvita kasnije bili mekani i bez suhe kore.
  6. Pecite na 180 °c stupnjeva oko 25 – 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
  7. Od navedene količine mlijeka odvojite nekoliko žlica za smjesu sa žumanjcima.
  8. Ostatak mlijeka stavite kuhati sa šećerom, vanilin šećerom i bourbon vanilijom.
  9. Mlijeko koje ste odvojili, izmiješajte sa žumanjcima i prahom pudinga od vanilije. Dobro sve izmiješajte kako ne bi vam ostale grudice.
  10. Kada je mlijeko spremno, dodajte mu smjesu sa žumanjcima.
  11. Neprestano miješajte dok vam se krema potpuno ne zgusne. Kuhajte kratko pa sklonite s vatre.
  12. Kuhanu kremu podijelite na dva jednaka dijela u dvije posude.
  13. U jednu polovicu kreme dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi.
  14. Pokrijte kreme s prozirnom folijom i ostavite da se hlade.
  15. Dok se kreme hlade, napravite žele od višanja.
  16. Kompot iz teglice stavite u posudu za kuhanje i dodajte šećer. Stavite kuhati.
  17. U posebnoj posudici izmiješajte puding od vanilije s gustinom i vodom.
  18. Kada je kompot zakuhao, dodajte mu smjesu s pudingom i gustinom.
  19. Miješajte brzo pjenjačom. Kompot će se brzo zgusnuti. Ostavite da se prohladi.
  20. U svaku ohlađenu kremu dodajte po 200 ml slatkog vrhnja. Posebno svaku kremu dobro izradite s mikserom dok ne postignete sjajnu i glatku kremu. Gotova krema treba biti prozračna kao mousse.
image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV

Slijedi slaganje torte

  1. Biskvit položite na stalak za tortu ili željeni podložak na koji ste planirali držati svoju tortu.
  2. Stavite obruč od kalupa, kako bi vam bilo lakše tortu premazivati i da kasnije pravilno izgleda.
  3. Preko biskvita premažite kremu od vanilije, zatim stavite prohlađeni žele od višanja.
  4. Preko želea od višanja, premažite kremu s čokoladom.
  5. Stavite tortu u hladnjak dok ne pripremite preljev.
  6. Na pari otopite čokoladu. Kada se čokolada potpuno otopila, dodajte joj slatko vrhnje i na kraju ulje. Dobro sve izmiješajte te kratko prohladite.
  7. Izvadite tortu iz hladnjaka te ju prelijte gotovim ganacheom.
  8. Držite tortu najbolje preko noći u hladnjaku da se dobro stegne.
  9. Sutradan, odstranite obruč od kalupa.


Ninu možete pratiti i na Instagramu.

Linker
19. listopad 2024 23:33