SHUTTERSTOCK
Možete vi to

Smanjenje soli za samo jedan gram dnevno može napraviti veliku razliku kada govorimo o zdravlju srca

Važno je iznova osvijestiti da se sol nalazi u mnoštvu namirnica kao i da je dodana u industrijskim proizvodima


Priznajemo, ponekad je teško jesti neslana jela iako znamo da pretjerana konzumacija soli može povisiti krvni tlak što dovodi do rizika od srčanih i moždanih udara. Osim toga, visok unos soli opterećuje bubrege i oštećuje ih te povećava rizik od osteoporoze. Također, znamo da smanjenje unosa ovog začina može značajno poboljšati zdravstveno stanje i prevenirati daljnje komplikacije. Tome u prilog govori i nedavno objavljena studija koja govori da bi smanjenje konzumacije soli za samo jedan gram dnevno moglo napraviti veliku razliku.

Studija

Ova je studija koristila zdravstvene podatke iz Kine, gdje je unos soli među najvišima u svijetu (oko 11 grama dnevno, u usporedbi s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije od pet grama). Istraživači procjenjuju da kad bi se razina unosa ove namirnice smanjila za spomenuti jedan gram dnevno, tijekom razdoblja od osam godina moglo bi se spriječiti čak devet milijuna slučajeva kardiovaskularnih bolesti. Važno je iznova osvijestiti da se sol nalazi u mnoštvu namirnica kao i da je dodana u industrijskim proizvodima, stoga dodatno dosoljavanje hrane je često nepotrebno. Budući da je ovo kineska studija, istraživači su također testirali što bi se moglo dogoditi ako bi odrasli u Kini smanjili unos natrija za 3,2 g i 5 grama dnevno i došli do zaključka da bi se ovakvim režimom moglo spriječiti do dvostruko više smrti povezanih s kardiovaskularnim bolestima. S druge strane, istraživači su upozorili kako redovito soljenje hrane može povećati rizik od fibrilacije atrija za 22 posto u usporedbi s ljudima koji nikad ili rijetko koriste taj začin.

image

Visok unos soli opterećuje bubrege i oštećuje ih

SHUTTERSTOCK

Umjerenost

Prosječno svaki dan u organizam unesemo 11 grama soli, a to je dva puta više nego što je preporuka (5 g) i čak pet puta više od fizioloških potreba našeg organizma. Stoga, dobra prevencija zdravlja leži u prestanku dosoljavanja hrane jer to značajno pomaže održati krvni tlak u normalnim granicama, a time i sprečavanje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Linker
02. prosinac 2024 16:02