SLANA HRANA

Sol podiže raspoloženje kod ljudi i stvara žudnju za ponovnom konzumacijom sličnu onoj kod opojih droga

Slana hrana

Znanstvenici su otkrili zašto volimo jesti slanu hranu iako znamo da to nije dobro za naše zdravlje. Prema provedenoj studiji sol podiže raspoloženje kod ljudi i stvara žudnju za ponovnom konzumacijom sličnu onoj kod opojih droga.

To bi moglo objasniti zašto imamo potrebu dodati soli na pržene krumpiriće ili kuhana jaja.

Znanstvena studija koju su proveli zanstvenici sa sveučilišta u Iowi pokazala je kako nedostatak soli u prehrani, barem što se začina tiče, kod nekih pojedinca može uzrokovati nezadovoljstvo pa čak i depresiju.

Ljudi trebaju sol je ona pomaže u prolasku tekućina kroz tijelo, no prevelika količina natrijevog klorida može uzrokovati visok krvni tlak, srčane bolesti i brojne druge probleme.

Prosječan Britanac dnevno pojede 8,6 grama soli što je pad od devet grama u usporedbi s prosjekom iz 1990. godine. No, i to je puno više od količine potrebne tijelu. Naime, liječnici preporučaju kako odrasli ne bi trebali uzimati više od šest grama dok kod djece dnevni posjek ne bi trebao prelaziti dva grama.

Profeseor Kim Johnson, koji je provodio ispitivanja na laboratorijskom štakorima, je otkrio kako su životinje sa smanjenim unosom soli izgubile užitak u stvarima koje su ih inače zabavljale.

- Stvari koje su ih inače veselile, štakorima nisu više predstavljale užitak što dovodi do zaključka kako nedostatak soli u kombinaciji s žudnjom uzrokuju jedan od ključnih simptoma vezanih uz depresiju - ističe Johnson.

Studija je otkrila slične promjene u mozgu onih štakora kojima su bile uskraćene droge.

- Rezultati pokazuju kako potreba za soli i žudnja za konzumacijom koriste iste moždane puteve kao i one aktivnosti vezane uz ovisnost i zloupotrebu droga - zaključio je Johanson.

Slana hrana

19. prosinac 2025 22:07