Foto: Zelenarium
Može i sirovo, vjerujte Zelenariumu

Sirove narančaste tortilje

Za 6-8 tortilja 1 šalica = oko 2,5 dl

3 šalice mrkve
1 šaka sušenih rajčica
100 g zlatnog lana
4 žlice konopljina praha
2 šalice vode
1 žlica tamari umaka
50 g indijskih oraščića (prethodno namočenih 2 sata)

PRIPREMA:

  1. Nasjeckajte mrkvu na kockice. Umjesto svježe mrkve možete koristiti i pulpu koja vam je preostala od hladno cijeđenog soka. U tom slučaju bit će dovoljne 2 šalice pulpe.
  2. Od dvije šalice vode jednu iskoristite za namakanje sušenih rajčica. Neka voda bude topla. Namačite 10-ak minuta.
  3. Ubacite sve sastojke u blender (uključujući i sušene rajčice i vodu u kojoj su se namakale) i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ako je potrebno, možete dodati još malo vode.
  4. Na ladice dehidratora stavite papir pa rasporedite smjesu za tortilje. Navedene količine bit će dovoljne za 3-4 ladice dehidratora. Dehidrirajte 4 sata na 42°C, potom okrenite tortilje pa dehidrirajte još 2 sata. Ovisno o jačini dehidratora možda ćete morati produljiti vrijeme dehidriranja. Bitno je da se tortilje ne presuše kako biste ih mogli omotati oko nadjeva.
  5. Kada su tortilje gotove, prerežite svaku napola.

Pripremite ručak koristeći neki od svojih omiljenih nadjeva poput povrća s kremastim preljevom, nadjeva s mariniranim portabella šampinjonima i preljevom od avokada i divljih šparoga ili možda nadjeva s egzotičnim preljevom od paprike, đumbira i kurkume.

Tortilje koje niste odmah pojeli možete nekoliko dana čuvati u hladnjaku (u posudi ili umotane u papir).

24. prosinac 2024 15:08