SHUTTERSTOCK
Sad je vrijeme

Sezona im je: Ovo je voće simbol plodnosti i ljubavi, ali i odličan zaštitnik od virusa, GERB-a i zatvora

Donosimo recept za kompot zdravlja

Opjevane su u pjesmama Olivera, Kemala i Divasica, Balaševića i mnogih drugih, a njihova popularnost datira još iz povijesnih vremena u kojem su simbolizirale ljubav i plodnost. Očito je da se čarolija ovog voća prenosi stoljećima pa su i danas čest sastojak one ljubavi koja ide kroz želudac i to zimnica, kompota, marmelada, džemova i likera. Dunja (Cydonia oblonga) kvrgavo je zlatno-žuto voće kruškolikog oblika, čvrste teksture, a unutar spužvastog mesa trpkog okusa i ugodnog mirisa. Ovaj je plod odličan čuvar zdravlja, a posebno tijekom hladnijih godišnjih razdoblja zbog bogatstva vitamina C. Dunja sadrži i obilje drugih važnih nutrijenata, uključujući bakar, kalij, željezo, vitamin A, tiamin, niacin, kalcij, selen i vlakna.

image
BRANISLAV NENIN SHUTTERSTOCK

Zdravstvene dobrobiti dunje

Spomenuti nutrijenti riznica su zdravlja pa tako vitamin C kojeg u 100 grama dunje ima oko 13.8 mg, služi kao odličan antioksidans koji pomaže neutralizirati slobodne radikale i koji štiti od kroničnih bolesti. Osim toga, ovo je voće zbog vlakana koje sadrži, odlično za probavni sustav, pomaže kod zatvora i drugih probavnih problema. Ovo se moćno voće bori protiv raznih bakterija, pokazali su rezultati istraživanja, referirajući se na bakterije poput Helicobacter pylori, koje mogu uzrokovati čir na želucu, Escherichije coli i druge. Kada počinje sezona respiratornih virusa, dobro je znati da je dunja saveznik dišnih puteva, odnosno pomaže kod liječenja upale ždrijela, sluznice i krajnika, kod promuklosti, kašlja i sličnih tegoba. Neki joj čak pripisuju antivirusna svojstva. Pritom mogu poslužiti čaj ili sok od dunje ukuhan s jednakim dijelom šećera. No, ovo nisu jedine dobrobiti zlatna jabuke kako su je nazivali Grci. Unatoč činjenici da su napravljene na životinjama rezultati ove studije polažu nade da bi konzumiranje dunje moglo biti od koristi i kad je u pitanju zdravlje srca. Drugim riječima, ekstrakti dunje su snizili kolesterol, LDL i trigliceride kod štakora s dijabetesom, a također su otkrile da ovo voće ima potencijal za snižavanje krvnog tlaka. Uz to, konzumiranje dunje pokazalo se odličnim u liječenju simptoma GERB-a poput žgaravice i mučnine, čak i kod trudnica i djece. Stoga, jasno je da ovo jesensko voće nije samo tradicionalni simbol ljubavi i plodnosti, već i bogat izvor hranjivih tvari koje svakako vrijedi iskoristiti u nadolazećim danima.

image
SHUTTERSTOCK

Napravite svoj kompot zdravlja

Sastojci:

  • 3 dunje (oguljene i nasjeckane)
  • 200 ml vode
  • 1 limun
  • 1 štapić cimeta
  • 1 zvjezdasti anis
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1 žlica javorovog sirupa ili meda
  • 100 ml vode

Priprema:

1. Iscijedite limun u 200 ml vode i dodajte nasjeckane dunje kako ne bi dobile smećkastu boju.

2. Kad ste spremni za kuhanje, ocijedite i isperite dunje i stavite ih u lonac srednje veličine sa začinima, javorovim sirupom i 100 ml vode.

3. Pustite da zavrije pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta dok dunje ne omekšaju. Uklonite začine i poslužite ih tople, kao kašu za doručak ili kao prilog uz neko slano jelo.

Linker
12. listopad 2024 14:53