- 1,5 kg kiselog zelja, cijela glavica
- 500 g mljevenog mesa
- 2-3 režnja češnjaka
- svježi peršinov list
- 1 žlica slatke mljevene paprike
- 1 žlica Vegete
- 3 šalice riže (od 2 dcl)
- 2 žlice brašna
- suho meso
- ulje
- sol i papar
Priprema:
- Rižu isprati u hladnoj vodi.
- U većoj posudi pomiješati mljeveno meso, rižu, Vegetu, sol, papar, sitno narezani peršinov list te slatku mljevenu papriku. Po želji, i u punjenje možete dodati malo sitno narezanog suhog mesa.
- Listove zelja odvojiti od glavice i izrezati donji, tvrdi dio stapke u obliku manjeg trokuta pritom pazeći da ne pretjerate i ne prerežete list.
- Motati sarme od šireg, donjeg dijela lista prema vrhu. Kad se smotaju, na kraju napraviti smotuljke tako da se listovi s lijeva i desna nježno uguraju u punjenje i tako zatvore sarme sa svih strana.
- U veću posudu staviti rezanog zelja da prekrije dno, pa poredati na njih sarme, a na sarme suho meso. Ponoviti postupak sve dok ima sastojaka.
- Dodati vode toliko da prekrije sadržaj u loncu i kuhati dok ne zakipi. Ako je potrebno, podliti s još malo vode da sarme budu potopljene u vodi i ponovno pustiti da zakipi.
- Na tavici zagrijati masnoću, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kad brašno porumeni, isključiti vatru pa odmah dodati sitno sjeckani češnjak i papriku u prahu i sve dobro izmiješati. Zapršku dodati sarmi i ponovno pustiti da zakipi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....