Snimila: Biljana Blivajs/Hanza Media
Zdrava kuhaona

Sarma

  • 1,5 kg kiselog zelja, cijela glavica
  • 500 g mljevenog mesa
  • 2-3 režnja češnjaka
  • svježi peršinov list
  • 1 žlica slatke mljevene paprike
  • 1 žlica Vegete
  • 3 šalice riže (od 2 dcl)
  • 2 žlice brašna
  • suho meso
  • ulje
  • sol i papar

Priprema:

  1. Rižu isprati u hladnoj vodi.
  2. U većoj posudi pomiješati mljeveno meso, rižu, Vegetu, sol, papar, sitno narezani peršinov list te slatku mljevenu papriku. Po želji, i u punjenje možete dodati malo sitno narezanog suhog mesa.
  3. Listove zelja odvojiti od glavice i izrezati donji, tvrdi dio stapke u obliku manjeg trokuta pritom pazeći da ne pretjerate i ne prerežete list.
  4. Motati sarme od šireg, donjeg dijela lista prema vrhu. Kad se smotaju, na kraju napraviti smotuljke tako da se listovi s lijeva i desna nježno uguraju u punjenje i tako zatvore sarme sa svih strana.
  5. U veću posudu staviti rezanog zelja da prekrije dno, pa poredati na njih sarme, a na sarme suho meso. Ponoviti postupak sve dok ima sastojaka.
  6. Dodati vode toliko da prekrije sadržaj u loncu i kuhati dok ne zakipi. Ako je potrebno, podliti s još malo vode da sarme budu potopljene u vodi i ponovno pustiti da zakipi.
  7. Na tavici zagrijati masnoću, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kad brašno porumeni, isključiti vatru pa odmah dodati sitno sjeckani češnjak i papriku u prahu i sve dobro izmiješati. Zapršku dodati sarmi i ponovno pustiti da zakipi.
22. prosinac 2024 23:00