Dodavanje jedne ili dvije žličice meda u porciju običnog, nezaslađenog jogurta moglo bi povećati njegovu probiotičku moć pomažući korisnim bakterijama iz jogurta da prežive svoju odiseju u našem probavnom sustavu, otkrila je nova studija.
Paziti na unos šećera
Na temelju postojećeg znanja o jogurtu i medu, Hannah Holscher, znanstvenica za prehranu na Sveučilištu Illinois Urbana-Champaign, i njezini kolege istražili su je li med u jogurtu, što mediteranske kulture tradicionalno prakticiraju, više od pukog zaslađivača. Med je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, ali je i prebiotik, odnosno potiče rast ili aktivnost korisnih mikroba u tijelu.
- Otkrili smo da jedna žlica meda u porciji jogurta pomaže u preživljavanju probiotika. Međutim, moramo imati na umu da je med dodani šećer, a većina mora biti svjesna količine šećera u svojoj prehrani kako bi održala zdravu tjelesnu težinu - rekla je Holscher
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....