Gabrijela Vrbetić. FOTO: BERISLAVA PICEK CROPIX
Jeste li probali

Sada je poželjniji od češnjaka: čisti nas od toksina, štiti od infarkta, snižava tlak, potiče probavu

Botaničarka Gabrijela Vrbetić i šumski kuhar Anton Rudan otkrivaju idealnu proljetnu jestivu biljku

Otići u šumu i nabrati ručak posebno je iskustvo koje nas najdublje povezuje s prirodom. Svježe samoniklo bilje puno je hranjivih tvari, a ono koje raste u prirodi otporno je, pa ga jedući i mi postajemo otporniji, osjećamo se dobro i dobivamo energiju, kažu poznati lovci na bilje botaničarka Gabrijela Vrbetić i šumski kuhar Anton Rudan. Otkrili su nam sve što trebamo znati o jednoj od prvih proljetnih samoniklih biljaka koju je upravo sada iznimno poželjno jesti.

image
BERISLAVA PICEK CROPIX

- Priče kažu da ga medo jede kad prekine zimski san i izađe iz brloga bez imalo energije te da je tako medvjeđi luk i dobio ime. Upravo antioksidansi koje sadrži i njegova antibakterijska i protuupalna svojstva pomažu i nama da se probudimo iz "zimskog sna" i izbacimo toksine, a u tijelo unesemo kvalitetne tvari i energiju - kaže Anton Rudan. Jedan je od najzasluženijih osoba za popularizaciju samoniklog bilja, a pojasnio je i što je to što je iznimno zdravo u divljim jestivim proljetnicama.

- Medvjeđi luk spada u jednu od najčešćih biljaka za proljetno čišćenje. Kad se rješavamo toksina i kad se u nama budi život, poboljšavaju se i sve vitalne funkcije pa nam je bolje pamćenje, pomaže kod proljetnog mamurluka i pritiska u glavi... Snižava tlak, a za njega možemo reći i da je dobar kod zatvora i kod nekih problema sa želucem, pogotovo ako su prisutni i zatvor i proljev jer on baš regulira crijevnu mikrofloru i rješava crijevne parazite. Medvjeđi luk djeluje pozitivno i na povišene masnoće u tijelu, kažu da pomaže i u liječenju gihta pa čak i da je preventiva od infarkta - nabraja Rudan.

Nipošto ga nemojte zamijeniti s kozlacem

Šume su pune medvjeđeg luka, i ako znate gdje brati naći ćete ga lako. Ako ne znate dobro je posjetiti neku od radionica branja samoniklog bilja koju u šumama i na livadama jaskanskog kraja vodi Gabrijela Vrbetić, a nešto južnije, prema Primorju i Anton Rudan. Treba poznavati samoniklo bilje jer ono krije i neke opasnosti.

- Važno je da budemo svjesni da ne jedemo i ne beremo biljku koju ne poznamo. Ako imate osjećaj nesigurnosti, onda je bolje to ne brati nego prvo pitati nekoga tko se razumije u botaniku, potražiti u knjigama ili doći na radionicu - savjetuje Gabrijela dodajući da treba biti oprezan i kod konzumiranja, a ne samo kod branja.

- Medvjeđi luk često raste uz kozlac i slično izgledaju, ali kozlac nije jestiv, a ljudi ga, ako u brzini beru medvjeđi luk, mogu previdjeti i onda napraviti s tim pesto koji se termički ne obrađuje pa otrovne tvari ostaju u njemu - kaže Gabrijela. No kada se upoznate sa samoniklim biljem, medvjeđi luk je, uz potočarku, list zlatice, ili koprivu, maslačak i trputac, među najčešće korištenim samojestivim biljkama.

image
Anton Rudan. FOTO: TEA CIMAS/CROPIX

Samoniklo bilje može se jesti samo ili kao začin jelima

- Dobro je znati - kaže Rudan - da se medvjeđi luk može koristiti i kao odličan začin: uberete ga tijekom proljeća, nasjeckate, osušite i koristite kroz cijelu godinu kao začin.

Rudan se branjem i proučavanjem bilja bavi se već više od 25 godina, koliko je i vegetarijanac. Jedan njegov odličan prijedlog je pesto od medvjeđeg luka s orašastim plodovima. Za ovo je jelo potreban svježi medvjeđi luk.

- To je izvrsno proljetno jelo, ali preporučujem da ga pripremite čim uberete medvjeđi luk jer on, nakon nekog vremena, izgubi taj spoj koji mu daje karakterističan miris češnjaka i koji ovom jelu daje posebnu aromu - kaže Rudan. Od njega možete raditi i humus, rižoto, njoke, pitu, spremiti lešo, dodati ga u salatu, juhu, variva...

Humus s medvjeđim lukom

Sastojci za 4 osobe:

  • 300 g kuhanog slanutka
  • 100 g medvjeđeg luka
  • 100 g sezama
  • žličica kumina
  • žličica korijandra,
  • 2 režnja češnjaka,
  • 2 žlice maslinova ulja,
  • sok 1/2 limuna

Priprema:

  1. Slanutak ostavimo 24 sata u vodi te ga nakon toga kuhamo dok ne omekša (možete koristiti i iz konzerve, ali ovo je ukusnije).
  2. U blenderu sameljemo cijeli slanutak i oprani medvjeđi luk, dodamo korijandar i kumin, češnjak i maslinovo ulje.
  3. Sezam prepržimo suho da dobije zlatno-smeđu boju i stavimo u blender, a na kraju dodamo limunov sok.
  4. Poslužimo s cherry rajčicama.

Više o proljetnom samoniklom bilju čitajte u novom broju Doktora u kući. U prodaji je od 7. ožujka.

Linker
30. listopad 2024 08:23