Pa krenimo...
 Snimila: Andrea Cukrov
Burgeri od cikle i slanutka

Ružičasti, sočni i vege

Za burgere:

  • 170 g slanutka
  • 150 g cikle
  • 1 mala glavica ljubičastog luka
  • 1 režanj češnjak
  • 1 žličica dimljene crvene paprike
  • 1 žličica soli
  • ½ mljevenog kumina
  • 1-2 žlice maslinovog ulja
  • sok ½ limuna
  • 1 žlica rižinog brašna (ili brašna po želji)
  • maslinovo ulje za prženje

Za prilog:

  • šparoge
  • rotkvice
  • mikro-zelenje

Za umak od tahinija:

  • 2 žličice tahinija
  • ½ žličice javorovog sirupa
  • prstohvat soli
  • par kapi limunovog soka

Za burgere:

  1. Slanutak namočite dan ranije ili barem nekoliko sati prije pripreme.
  2. Namočeni slanutak ocijedite, operite i ubacite u blender ili sjeckalicu te ga sameljite u kašu.
  3. Cikle ogulite, narežite na kockice pa i njih usitnite u sjeckalici, što sitnije to bolje.
  4. Luk sitno, sitno nasjeckajte, češnjak naribajte.
  5. Pomiješajte mljeveni slanutak, ciklu, luk i češnjak. Dodajte sve ostale začine, maslinovo ulje i sok limuna te rukama zamijesite kompaktnu smjesu. Prekrijte sve prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena ili duže da se malo stisne.
  6. Ohlađenu i stisnutu smjesu razdijelite na šest jednakih dijelova pa svaki formirajte u pljeskavicu.
  7. Posipajte ih s malo rižina brašna.
  8. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, ne treba ga biti puno tek 2-3 žlice, te na njemu pržite burgere po par minuta sa svake strane. Pecite ih na srednje jakoj vatri kako vam ne bi zagorili.
  9. Burgere poslužite odmah uz povrće i umake po želji.

Za prilog:

  1. Šparoge očistite, odstranite im donje tvrde dijelove te ih skuhajte nad parom ili ih blanširajte.
  2. Rotkvice operite i narežite na tanke kolutiće.
  3. Mikro-zelenje po potrebi operite.
  4. Složite na tanjur šparoge, začinite ih s malo soli, dodajte rotkvice i mikro-zelenje. Servirajte s umakom i burgerima.

Za umak:

  1. Pomiješajte tahini s javorovim sirupom, solju i limunovim sokom.
23. prosinac 2024 20:30