SHUTTERSTOCK
Zaboravljeni sastojak

Rumantični vikend: Ovih pet "pijanih" recepata za kolače i koktele će vas oduševiti

Dodajte malo ruma u svoje omiljene kolače, kavu ili koktel

Rum je desetljećima sastojak mnogih kolača, torti i koktela, no čini se da smo u posljednje vrijeme zaboravili na to. Zašto ga ne biste ponovno iskoristili? Ovi pijani recepti će vas potaknuti da poprskate malo ruma u svoje omiljene kolače i napitke. I vjerujte nam, jako će vam se svidjeti.


Čokoladne rum loptice

Sastojci

  • 1 čajna žličica granula instant kave
  • 60 ml tamnog ruma, zagrijanog
  • 110 grama krem sira, omekšalog
  • 130 grama šećera u prahu
  • 100 grama mljevenih badema
  • 85 grama čokolade, otopljene
  • 8 keksića, sitno izmrvljenih
image

Čokoladne rum loptice

SHUTTERSTOCK


Priprema

1. Otopite kavu u toplom rumu. Izmiješajte krem sir, šećer u prahu, bademe te rum i kavu dok se ne sjedine. Umiješajte otopljenu čokoladu. Stavite smjesu u hladnjak dok ne postane dovoljno čvrsta za oblikovanje, oko 1 sat.

2. Oblikujte smjesu u kuglice promjera oko tri centimetra pa ih uvaljate u mljevene kekse. Spremne su za uživanje.

3. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.


Voćni kolač s rumom

Sastojci

  • 100 grama brašna
  • 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 230 grama nasjeckanih oraha
  • 220 grama datulja bez koštica, nasjeckanih
  • 140 grama višanja, prepolovljenih
  • 130 grama sušenog manga, nasjeckanog
  • 3 velika jaja
  • 150 grama smeđeg šećera
  • 225 ml začinjenog ruma
image

Voćni kolač s rumom

SHUTTERSTOCK


Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 150°C. Pripremite manjih pleh ili ako imate kalup za kruh. Na njega stavite papir za pečenje, ali tako da krajevi prelaze rub.

2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte orahe, datulje, višnje i mango. U maloj posudi umutite jaja, smeđi šećer i 110 ml ruma dok se ne sjedine pa dodajte u mješavinu voća.

3. Prebacite u pripremljen pleh. Pecite dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista od sat do sat i pol. Ohladite na rešetki 20 minuta.

4. Preostalim rumom polako prelijte kolač i pustite da se potpuno ohladi. Čvrsto zamotajte i pohranite na hladnom i suhom mjestu preko noći.


Piña Colada

Sastojci

  • 600 ml soka od ananasa
  • 450 ml kreme od kokosa
  • 350 ml svijetlog ruma
  • 20-ak kockica leda
  • 5-6 kriški ananasa
image

Pina Colada

SHUTTERSTOCK


Priprema

1. U velikom vrču pomiješajte sok od ananasa, kremu od kokosa i rum. Mješavinu stavite u hladnjak i pustite da se ohladi.

2. Za svako posluživanje dodajte 225 ml mješavine s rumom i nekoliko kockica leda u blender. Blendajte dok mješavina ne postane glatko. Ulijte u ohlađenu čašu i dodajte krišku ananasa. Uživajte!


Glazirani kolač od ruma

Sastojci

  • 225 grama maslaca, omekšalog
  • 400 grama smeđeg šećera
  • 5 velikih jaja, sobne temperature
  • 80 ml ruma za kolače
  • 2 čajne žličice ekstratka vanilije
  • 450 grama oštrog brašna
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 110 ml mlijeka

Glazura

  • 100 grama šećera
  • 60 grama maslaca
  • 2 čajne žličice vode
  • 2 čajne žličice ruma
  • 60 grama nasjeckanih pekan oraha, tostiranih
image

Glazirani kolač od ruma

SHUTTERSTOCK


Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite dva kalupa za kruh.

2. U velikoj zdjeli umutite maslac i smeđi šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti, 5-7 minuta. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro istucite pjenjačom nakon svakog dodavanja. Umutite rum i vaniliju.

3. U drugoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Zatim dodajte u nju smjesu maslaca, šećera, ruma i vanilije naizmjence s mlijekom i dobro istucite pjenjačom nakon svakog dodavanja.

4. Prebacite tijesto u pripremljene kalupe. Pecite dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, 45-50 minuta. Ohladite u posudama 10 minuta, a zatim ih izvadite iz kalupa da se u potpunosti ohlade.

5. Za to vrijeme u malom loncu pomiješajte šećer, maslac, vodu i rum. Pustite da prokuha, maknite s vatre i prelijte preko toplih kolača. Pospite pekan orasima i pustite da se kolače ohladi.


Kava s rumom

Sastojci

  • 110 ml vruće crne kave
  • 2 čajne žličice šećera
  • 30 ml zlatnog ruma
  • 30 ml tamnog ruma
  • 1 štapić cimeta
  • 1 druga traka narančine kore
  • vrhnje za šlag, za ukras
  • prstohvat naribane čokolade, za ukras
image

Kava s rumom

SHUTTERSTOCK


Priprema

U čaši promiješajte kavu i šećer dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte oba ruma, cimet i trakicu narančine korice. Ukrasite šlagom i čokoladom.

Linker
01. prosinac 2024 10:22