Za vas pripremila, napisala i fotografirala: Renata Mavrić - Life in balance by Renata
Ako se već niste, krajnje je vrijeme da se upoznate sa za’atar mješavinom začina koja potječe sa Srednjeg Istoka. Često se koristi u turskoj, armenijskoj i sirijskoj kuhinji, a spremljen je od sezama, simaka, majčine dušice i origana. Po mom mišljenju savršeno se slaže s gljivama, stoga sam odlučila pripremiti bruschette s pirjanim šampinjonima, slanutkom i crvenom paprikom. Veoma zanimljiva kombinacija koju ulje oraha može samo dodatno upotpuniti. Također sam na vrh posipala malo brašna od konoplje koje daje zanimljivu teksturu, ali i vitamine B i E, minerale i vlakna.
Nešto staro, nešto novo
Nema ništa bolje od vrućeg, zapečenog i hrskavog krumpira sa obiljem tekućeg Camembert sira s plemenitom plijesni koji daje posebnu notu onim starim, bakinim policama ili polama. Obavezan dodatak takvome krumpiru na našem stolu je maslinovo ulje i papar, no danas sam ga poslužila uz orahovo ulje kao i bruschette. Uz police, tj. pole od krumpira poslužila sam osvježavajuću, slatkastu salatu od rukole u dressingu od medene kreme s aronijom.
Što ima slatko?
Sitni, hrskavi komadići konopljinog brašna savršeno se slažu s mekanom, baršunastom teksturom browniesa i čine ju neodoljivom! Umjerene slatkoće, browniesi su idealni za one koje paze na liniju, a traže ukusnu poslasticu.
Pa, krenimo. Ovako se to radi...
Renatine recepte možete pratiti na njenom blogu.
- 500 g šampinjona (ili gljiva po izboru, bukovače su odlične)
- 1 crvena paprika
- 2 režnja češnjaka
- 330 g ocijeđenog i ispranog slanutka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica Letifico ulja oraha
- 1 žličica za’atar mješavine
- 1 francuz
Kad imate sve, onda:
- Na laganoj vatri dodajte 1 žlicu maslinovog ulja.
- Nasjeckajte crvenu papriku i dodajte u tavu.
- Zatim prerežite šampinjone na četvrtine i također ubacite u tavu.
- Sitno nasjeckajte češnjak i dodajte u šampinjone.
- Pirjajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta te pred kraj dodajte slanutak.
- Začinite sa za’atar začinskom mješavinom, soli i paprom.
- Francuz narežite na kriške i njih prepecite na gril tavi s 1 žlicom orahova ulja.
- Preko kruha poslužite umak od gljiva.
- krumpira
- 250 g Camambert sira
- sol i papar
- 100-200 g rukole
- 1 žličica Letifico medene kreme s aronijom
- 1 žlica maslinovog ili Letifico ulja oraha
- 1 žlica vinskog osta
- par očišćenih oraha
Kad imate sve, onda:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Krumpir dobro operite i prerežite na pola te posolite obje polovice. Stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite krumpir u pećnici oko 20 minuta.
- Camembert narežite na 16 komada.
- Izvadite krumpir i na vrh dodajte Camembert te stavite još 25 minuta na pečenje dok se lijepo ne zapeče i pozlatni.
- U međuvremenu operite rukolu. U zdjelici pomiješajte medenu kremu, ocat, ulje, sol i papar. Začinite salatu i u nju dodajte par oraha.
- Poslužite krumpir sa salatom i crnim paprom te uljem oraha.
Za brownies:
- 100 g oraha
- 80 g Letifico konopljinog brašna
- 240 g svježih datulja (ili namočenih suhih)
- 1/2 šalice soka od naranče
- 2 žlice konopljinih sjemenki
- 40 g kakaa u prahu
- prstohvat soli
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica maca praha
Za preljev:
- 100 g kokosovog ulja
- 75 g javorovog sirupa
- 100 g kakao praha
Kad imate sve, onda:
- Usitnite orahe u sjeckalici/blenderu dok se ne usitne. Izvadite ih van i ostavite sa strane.
- U sjeckalicu/blender dodajte datulje i sok od naranče te još jednom dobro usitnite dok se ne pretvori u ljepljivu, gustu smjesu.
- Umiješajte smjesu datulja u orahe, dodajte konopljino brašno, kakao, cimet, sol, maca prah i konopljine sjemenke te povežite sve sastojke spatulom.
- Smjesu prebacite u manji kalup za pečenje te ostavite u zamrzivaču 10-ak minuta.
- Pripremite glazuru tako da otopite kokosovo ulje i u njega dodate javorov sirup i kakao prah. Glazuru premažite preko browniesa i ostavite još 10 minuta na hlađenju.
Vaši browniesi su spremni! Uživajte i dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....