Ova ideja za ručak svidjet će se čak i onima koji teško mogu "preživjeti" bez mesa.
 Pripremila i snimila: Life in balance by Renata
Rastu nam zazubice

Ručak u tri slijeda zbog kojeg bismo (barem na dan) mogli biti vegetarijanci

Sitno brojimo do blagdana i tradicionalnih božićnih i novogodišnjih specijaliteta, pa zašto ne biste iskoristili posljednju priliku i još si jednom u ovoj godini priuštili neke nove okuse i recepte... Možda vas osvoje. Nas jesu.

Za vas pripremila, napisala i fotografirala: Renata Mavrić - Life in balance by Renata

Ako se već niste, krajnje je vrijeme da se upoznate sa za’atar mješavinom začina koja potječe sa Srednjeg Istoka. Često se koristi u turskoj, armenijskoj i sirijskoj kuhinji, a spremljen je od sezama, simaka, majčine dušice i origana. Po mom mišljenju savršeno se slaže s gljivama, stoga sam odlučila pripremiti bruschette s pirjanim šampinjonima, slanutkom i crvenom paprikom. Veoma zanimljiva kombinacija koju ulje oraha može samo dodatno upotpuniti. Također sam na vrh posipala malo brašna od konoplje koje daje zanimljivu teksturu, ali i vitamine B i E, minerale i vlakna.

Nešto staro, nešto novo

Nema ništa bolje od vrućeg, zapečenog i hrskavog krumpira sa obiljem tekućeg Camembert sira s plemenitom plijesni koji daje posebnu notu onim starim, bakinim policama ili polama. Obavezan dodatak takvome krumpiru na našem stolu je maslinovo ulje i papar, no danas sam ga poslužila uz orahovo ulje kao i bruschette. Uz police, tj. pole od krumpira poslužila sam osvježavajuću, slatkastu salatu od rukole u dressingu od medene kreme s aronijom.

Što ima slatko?

Sitni, hrskavi komadići konopljinog brašna savršeno se slažu s mekanom, baršunastom teksturom browniesa i čine ju neodoljivom! Umjerene slatkoće, browniesi su idealni za one koje paze na liniju, a traže ukusnu poslasticu.

Pa, krenimo. Ovako se to radi...

Renatine recepte možete pratiti na njenom blogu.

  • 500 g šampinjona (ili gljiva po izboru, bukovače su odlične)
  • 1 crvena paprika
  • 2 režnja češnjaka
  • 330 g ocijeđenog i ispranog slanutka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica Letifico ulja oraha
  • 1 žličica za’atar mješavine
  • 1 francuz

Kad imate sve, onda:

  1. Na laganoj vatri dodajte 1 žlicu maslinovog ulja.
  2. Nasjeckajte crvenu papriku i dodajte u tavu.
  3. Zatim prerežite šampinjone na četvrtine i također ubacite u tavu.
  4. Sitno nasjeckajte češnjak i dodajte u šampinjone.
  5. Pirjajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta te pred kraj dodajte slanutak.
  6. Začinite sa za’atar začinskom mješavinom, soli i paprom.
  7. Francuz narežite na kriške i njih prepecite na gril tavi s 1 žlicom orahova ulja.
  8. Preko kruha poslužite umak od gljiva.

  • krumpira
  • 250 g Camambert sira
  • sol i papar
  • 100-200 g rukole
  • 1 žličica Letifico medene kreme s aronijom
  • 1 žlica maslinovog ili Letifico ulja oraha
  • 1 žlica vinskog osta
  • par očišćenih oraha

Kad imate sve, onda:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. Krumpir dobro operite i prerežite na pola te posolite obje polovice. Stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite krumpir u pećnici oko 20 minuta.
  3. Camembert narežite na 16 komada.
  4. Izvadite krumpir i na vrh dodajte Camembert te stavite još 25 minuta na pečenje dok se lijepo ne zapeče i pozlatni.
  5. U međuvremenu operite rukolu. U zdjelici pomiješajte medenu kremu, ocat, ulje, sol i papar. Začinite salatu i u nju dodajte par oraha.
  6. Poslužite krumpir sa salatom i crnim paprom te uljem oraha.

Za brownies:

  • 100 g oraha
  • 80 g Letifico konopljinog brašna
  • 240 g svježih datulja (ili namočenih suhih)
  • 1/2 šalice soka od naranče
  • 2 žlice konopljinih sjemenki
  • 40 g kakaa u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica maca praha

Za preljev:

  • 100 g kokosovog ulja
  • 75 g javorovog sirupa
  • 100 g kakao praha

Kad imate sve, onda:

  1. Usitnite orahe u sjeckalici/blenderu dok se ne usitne. Izvadite ih van i ostavite sa strane.
  2. U sjeckalicu/blender dodajte datulje i sok od naranče te još jednom dobro usitnite dok se ne pretvori u ljepljivu, gustu smjesu.
  3. Umiješajte smjesu datulja u orahe, dodajte konopljino brašno, kakao, cimet, sol, maca prah i konopljine sjemenke te povežite sve sastojke spatulom.
  4. Smjesu prebacite u manji kalup za pečenje te ostavite u zamrzivaču 10-ak minuta.
  5. Pripremite glazuru tako da otopite kokosovo ulje i u njega dodate javorov sirup i kakao prah. Glazuru premažite preko browniesa i ostavite još 10 minuta na hlađenju.

Vaši browniesi su spremni! Uživajte i dobar tek!

Linker
16. studeni 2024 21:22