Ovaj put smo malo eksperimentirali...
 Foto: Matea s Kitchn Stories
Dosta je mozganja

Ručak u tri slijeda - ukusne bruskete, malo drugačiji bolonjez i mini palačinke

Donosimo vam neke super ideje, kojima možete obogatiti svoje kulinarske vještine, ali i osobne kuharice.

Za vas pripremila: Matea Mikić Pavlović - Matea’s Kitchn Stories

Ukradite ideju

Više nemate ideje što pripremiti za ručak, a da svi ukućani budu zadovoljni... Nema veze, ovdje uskačemo mi. Donosimo vam ručak u tri slijeda koji vas neće razočarati.

Za predjelo ćemo pripremiti bruskete s medom, ricottom i kruškom. Zvuči dobro, zar ne?

Glavno jelo je nešto posebno. Svatko ima svoj omiljeni recept za bolonjez umak, ali s vremena na vrijeme nije loše isprobati i nešto novo. Donosimo vam špagete bolonjez s tjesteninom od oraha.

A za desert su tu mini palačinke s lješnjakom i bananom. Poslužite ih tople s preljevom od medene kreme, mljevenih badema, oraha. Možete koristiti medenu kremu od oraha, voćnu od aronije. Sve u svemu, zaigrajte se i uživajte u malom slatkom desertu.

Priprema:

  1. Premažite kruh maslacem i pecite ga na grill tavi po dvije minute sa svake strane. Kad se ispeče, sklonite ga sa strane.
  2. Dodajte ricottu na bruskete, preko nje stavite malo medene kreme od oraha, a na vrh dodajte tanko narezane kriške kruške, orah i prelijte s još malo medene kreme.
  3. Gore dodajte rukolu jer savršeno paše uz ovu kombinaciju.

Savjet: Poslužite toplo

  • 2 žlice Letifico ulja od lješnjaka
  • 1 žlica maslaca
  • 1 sitno isjeckani luk
  • 1 sitno isjeckana mrkva
  • 1 sitno isjeckana stabljika celera
  • 250 g mljevenog mesa (miješano meso)
  • 75 g nadimljene slanine ili šunke (narezane na sitne kockice)
  • 2 žlice pirea od rajčice (može passata)
  • 1/2 žličice ribanog muškatnog oraščića
  • 300 ml pilećeg temeljca
  • 125 g punomasnog vrhnja
  • 450 g tjestenine od oraha
  • 2 žlice isjeckanog svježeg peršina
  • svježe ribani parmezan za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrijte ulje od lješnjaka i maslac u loncu za pirjanje na umjerenoj vatri. Dodajte luk, mrkvu i celer te pirjajte dok ne omekšaju. Nakon što omekšaju ja ih volim usitniti s blenderom.
  2. Dodajte mljeveno meso i slaninu i nastavite dok meso ne poprimi jednoličnu smeđu boju. Prema potrebi podlijevajte s temeljcem.
  3. Umiješajte pire (passata) od rajčice i pirjajte 2-3 minute. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Dodajte preostali temeljac, pričekajte da provre pa poklopite i pirjajte na laganoj vatri 40 tak minuta.
  4. Na kraju dodajte vrhnje i pirjajte u otklopljenoj posudi dok se ne zgusne.
  5. U drugoj posudi zagrijte blago zasoljenu vodu. Dodajte tjesteninu od oraha i kuhajte dok ne bude al dente. Procijedite i stavite u zagrijanu posudu za serviranje.
  6. Prelijte umak preko tjestenine, ukrasite peršinovim listom i parmezanom.

Savjet: Ako imate klince onda bi vam bilo idealno da povrće usitnite štapnim mikserom.

Priprema:

  1. Ogulite bananu, iskidajte ju i stavite u blender. Dodajte jaje u banane i upalite blender na lagano da se sve dobro promiješa. Zatim dodajte 2 žlice lješnjakovog brašna i promiješajte s blenderom dok se ne sjedini sa smjesom.
  2. Toplina na tavi mora biti srednja, što znači da treba malo duže da se tava zagrije. Stavite na tavu oko 1/4 žličice ulja ili maslaca te prebrišite lagano cijelu tavu s ubrusom da masnoću rasporedite po cijeloj tavi.
  3. Stavite više palačinki na jednu tavu. Okretati ih morate jako brzo jer su jako osjetljive, zato je bitno da ih pečete na srednjoj temperaturi i da provjerite s vilicom više puta je li dno porumenilo. Odnosno, spremne su za okretanje kada vilica može proći ispod njih bez lijepljenja.
  4. Nakon što ih okrenete, pečete ih još 1-2 minute.

Linker
24. studeni 2024 20:46