A kako izgleda vaš doručak?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
istražili smo

Recepti koje moramo isprobati: Što se u svijetu jede za najvažniji obrok u danu?

Svaka država ima svoje tipične obroke, a mi smo saznali kako izgledaju

Doručak je najvažniji obrok u danu, barem nas tako uče od malih nogu. S obzirom na to da svatko ima svoje preferencije, netko voli slani doručak, netko slatki, a neki ljudi ga preskaču, zanimalo nas je kako izgleda doručak diljem svijeta. Zapravo svaka država ima svoje neobične tipične obroke. I oni nam se jako sviđaju.


Njemačka

Rekla bih da tipični njemački doručak sadrži rolicu kruha s maslacem, a zatim dodatke poput marmelade, šunke ili sira. Za doručak volimo i müsli s mlijekom/jogurtom i voćem. A vikendom ili kad imamo dovoljno vremena ujutro jedemo i jaja (kajgana/pržena ili kuhana). A većina Nijemaca dan ne započinje bez kave. Čaj ili sok također su vrlo česti za doručak.

  • Angelika


Švedska

Većina Šveđana započinje dan zobenom kašom ili sendvičem s kuhanim jajetom.

  • Enna


Francuska

Zapravo naš je doručak vrlo jednostavan, to je kruh (baguette ili pain de mie) i maslac ili džem. Uz dodatak soka od jabuke i naranče za mene, drugi ljudi obično uzimaju kavu ili čaj. Ponekad jedemo i croissant ili pain au chocolat (slatko pecivo s čokoladom). Naravno, nekad napravimo nešto zdravije, a neki ljudi uopće ni ne doručkuju.

  • Juliette


Mađarska

Jedemo mađarsku salamu s kruhom, maslacem i rajčicama. Obično pijemo čaj, mlijeko i kavu. Moj omiljeni doručak je francuski tost na mađarski način. Na mađarskom ga zovemo “bundaskenyér”. Druga stvar su kajgana, na mađarskom “tojásrántotta”.

  • Judit

Brazil

Obožavamo svježe voće! Brazil je tropska zemlja pa imamo puno opcija. Papaja, banane, ananas, mango...

Obično pripremimo jogurt s voćem ili zobenu kašu s voćem. Što se tiče slanih opcija, rekla bih da se obično jede tapioka sa sirom i jajima. To je nešto zaista tipično. I naravno - dobra kava.

“Açaí” (bobice) i “pão de queijo” (lepinja od sira) se isto često jedu, ali više uz popodnevnu kavu.

Zanimljivo je to što je Brazil zaista velika država pa svaka regija ima svoju tipičnu hranu. Zato se obroci mogu razlikovati ovisno o državi!

Uz to, sama često pravim ovaj jogurt kod kuće.

Avokado je postao vrlo moderan, zar ne? Avokado tost pogotovo. No zapravo u Brazilu jedemo avokadu s nečim slatkim.

  • Luiza

Poljska

Mislim da je najpopularniji doručak za odrasle u Poljskoj sendvič sa svježim kruhom, šunkom, sirom, krastavcem i rajčicom. Takav sendvič obično jedemo uz kajganu sa slaninom. Isto tako, jedemo i sendviče s bijelim sirom pomiješanim s rotkvicom i vlascem ili bijelim sirom i pekmezom. Za piće - kavu ili čaj.

  • Zuzanna

Kanada

Postoji nekoliko vrsta doručaka koji se jedu u Kanadi. Naravno, ne mogu reći za cijelu Kanadu.

Pod jednu vrstu spadaju smoothieji, puno ljudi koji brinu o zdravlju blendaju voće s različitim vrstama mlijeka i dodataka za doručak. Tu spada i "parfait", to je jogurt s granolom i bobičastim voćem.

image

Parfait

FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA

Zatim puno ljudi jede zobenu kašu ili pahuljice, to često jedemo moja žena i ja. Naravno, Kanađani obožavaju dodavati javorov sirup u sve i zaista ga puno jedemo.

Pod zadnju kategoriju doručaka spadaju jaja, palačinke, slanina i tost. Obično se jedu u restoranima jer većina ljudi kod kuće radi ono što je najbrže. Uz to, dosta ljudi pije kavu, čaj i sok. Vikendom se često doručkuje u restoranima kad ljudi ne žele sami pripremati doručak.

Ovo je moj doručak: tost s medom, maslacem od badema i bobičastim voćem. To najčešće jedem.

image

Kanadski doručak - tost

FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA
  • Robert


Španjolska

Prije je tipičan španjolski doručak bio tostirani kruh s maslinovim uljem i velika šalica bijele kave. Bez ikakvih dodataka. Poslije se dodala šunka. Nakon toga iz Katalonije se po ostatku Španjolske proširila svježe izribana rajčica na tostiranom kruh s dodatkom maslinovog ulja. Mislim da je ta katalonska kombinacija postala najpoznatija vrsta doručka u cijeloj Španjolskoj.

Isto tako, churros s toplom čokoladom je odabir mnogih, ali obično vikendom kad ljudi imaju vremena otići do obližnjeg kioska koji prodaje ovu slasticu. Uz to, mnoga djeca doručkuju kekse i mlijeko.

  • Ivana
Linker
01. studeni 2024 17:25