Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina
Mjesec veljaču definitivno obilježavaju i krase krafne.
Donut krafne, punjene krafne s kremom, krafne iz pećnice ili one klasične pržene na ulju. Kakve god bile, volimo ih!
Prvi put, probala sam krafne s tijestom od kojih se izrađuju malene loptice, i nakon malo prakse – postigla one lijepe bijele rubove kojima svi težimo, zar ne?
U nastavku pročitajte koji sastojci su vam potrebni i kako ćete ih napraviti :
- 250 g glatkog brašna
- 250 g oštrog brašna
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1 žlica arome vanilije
- 4 žumanjka
- 60 ml ulja
- 50 g maslaca sobne temperature
- 1 žlica ruma
- 220 ml mlijeka
- korica limuna
Upute :
- U posudu stavite brašno, sol, vanilin šećer i koricu limuna.
- Posebno izmiješajte žumanjke sa šećerom i tome dodajte aromu vanilije, ulje, rum i maslac.
- U mlako mlijeko razmrvite kvasac. Nakon što je nabubrio, dodajte ga brašnu s ostalim prethodnim sastojcima.
- Miješajte s mikserom s nastavcima za tijesto sve dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto.
- To tijesto malo pospite brašnom kako biste lakše izrađivali loptice.
- Pripremite si kuhinjsku vagu.
- Od tijesta uzimajte manje komade koji vam trebaju težiti od 70 – 80 g.
- Svaki komad tijesta oblikujte u jednake loptice i slažite ih na pobrašnjenu krpu ili podlogu.
- Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se dižu oko pola sata.
- U međuvremenu pripremite posudu u kojoj ćete pržiti krafne. Neka vam posuda bude šira i niža. Nije dobro da pržite krafne u dubokim loncima i slično.
- Neka se ulje grije na najslabijoj vatri.
- Kada su krafne spremne, spuštajte ih polako u ulje. Bitno vam je da ona strana koja je bila dolje – da ju okrenete prema gore dok ju stavljate u ulje.
- S poklopcem poklopite posudu i pržite ih oko jedne minute.
- Sklonite poklopac i provjerite da li vam je krafna dobila lijepu boju.
- Okrenite ju i pržite još koliko je potrebno. Primijetit ćete onog trena kada ju okrenete da se postupno diže pri prženju,i da ste dobili bijeli rub.
- Krafne punite uz pomoć vrećice za ukrašavanje ili ako imate punilo za krafne.
- Pospite ih šećerom u prahu!
U slast!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....