Ograničavanje ugljikohidrata može biti dobar način da se zdravije hranite i unosite više hranjivih tvari u organizam, a smanjujete one štetne, poput bijelog brašna i dodanih šećera.
Kruh može imati sličan učinak na glukozu u krvi kao i konzumiranje šećera, ali možete se odlučiti za zdravije varijante kruha poput onih s kiselim tijestom (koje neki ljudi lakše probavljaju), od 100 posto integralnih žitarica ili možete jednostavno napraviti svoj kruh u koji ćete staviti sastojke koji će vašem obroku omogućiti potrebne proteine.
Donosimo jednostavan recept za hranjivi kruh koji je napravljen od bademovog brašna, cijelog sjemena i jaja. Osim proteina nudi i obilje omega-3 masnih kiselina, kojim obiluju lanene i chia sjemenke, a nema glutena.
Sastojci:
- 2 šalice bademovog brašna,
- 1 šalica svježeg posnog sira,
- 1 i pol žlica lanenih sjemenki,
- 1 žlica chia sjemenki,
- 1/2 šalice pomiješanih sjemenki bundeve i suncokreta,
- 1 žličica sode-bikarbone,
- 1/2 žličice morske soli,
- 5 velikih jaja,
- 1/4 šalice maslinovog ulja,
- 1 žlica jabučnog octa.
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za kruh (kalup za štruce) obložite papirom za pečenje.
2. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, lanene i chia sjemenke, 3/4 sjemenki bundeve i suncokreta, sodu bikarbonu i sol.
3. U drugoj posudi pomiješajte jaja, ulje, ocat i sir te dodajte smjesi sa suhim sastojcima i miješajte dok se sastojci dobro ne sjedine.
4. Ulijte smjesu u lim za pečenje (štruce) i na vrh tijesta stavite preostalih 1/4 sjemena.
5. Pecite kruh 30 do 35 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđ i ražnjić umetnut u sredinu kruha izađe čist. Okrenite i istresite kruh na žičanu rešetku i pustite da se ohladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....