Pomaže u regulaciji probave, čišćenju organizma od toksina, ubrzavanju metabolizma te gubljenju viška kilograma.
 Foto: iStock
Superfood

Psyllium, čudesne ljuskice koje želite jesti, evo kako i zašto...

Ako ste se pitali što je Psyllium i kako ga koristiti u prehrani, više ne morate lutati - donosimo odgovore na ta pitanja i nekoliko prijedloga recepata s ovom namirnicom.

U posljednjim mjesecima interes javnosti s pravom je usmjeren na čudesne ljuskice kojima se pripisuje niz pozitivnih svojstava. Psyllium ljuskice su sjemenke biljke Plantago ovata, podrijetlom iz Indije. Glavna im je osobina higroskopnost - nakupljanje vode i bubrenje. Radi se o izvrsnoj namirnici i odličnom izvoru topivih vlakana. Poznato je da vlakna pomažu u regulaciji probave, čišćenju organizma od toksina, ubrzavanju metabolizma te gubljenju viška kilograma.

Jedan od najboljih izvora

Dakle, u želji da povećate unos vlakana psyllium je odličan izbor jer u 100 g psylliuma imamo čak 71 gram vlakana čime su ove ljuskice jedan od najboljih izvora vlakana na svijetu!

Topiva vlakna u psyllium ljuskicama mogu pomoći kod snižavanja kolesterola, u regulaciji probave (kako kod dijareje tako i kod zatvora), kod sindroma iritabilnog crijeva, hemoroida i ostalih probavnih smetnji.

Psyllium dokazano djeluje u sljedećim slučajevima i poteškoćama:

  • Konstipacija - psyllium djeluje kao blagi laksativ. U probavnom sustavu bubri i potiče peristaltiku crijeva, a time i pražnjenje.
  • Dijareja - može pomoći kod blage dijareje. Radi svog svojstva nakupljanja vode pomaže da stolica očvrsne i uspori prolazak kroz probavni trakt.
  • Srčane bolesti - topiva vlakna u prehrani se povezuju s manjom količinom triglicerida i shodno tome smanjuju rizik od srčanih bolesti.
  • Debljina - kao rezultat bubrenja, psyllium može pomoću u osjećaju sitosti i na taj način navesti osobu da unosi manje hrane.

Psyllium u prehrani

Iako se može koristiti kao pomoć u dijeti jer pomaže gubljenju viška kilograma, jer bubrenjem u želucu daje volumen hrani i stvara osjećaj sitosti, psyllium ima veliku ulogu u pripremi hrane kao adekvatna zamjena za ugljikohidrate. Možete ga koristiti u svemu što treba dati hrani gustoću i volumen.

Donosimo vam četiri prijedloga pripreme zdravih obroka koji u sebi sadrže visokovrijedne ljuskice psylliuma.

Psyllium ljuskice možete kupiti u Fitness.com.hr Web shopu.

1 limun, cijeđen
1 čajna žličica psylliuma
150 ml mlake / tople vode

Priprema:

  1. Iscijeđeni limun uspite u čašu pa ga prelijte mlakom (toplom) vodom.
  2. U limunadu dodajte žličicu psylliuma, promiješajte te popijte.

1 banana
10 jagoda (može i smrznute)
1/2 kruške
1 žlica psyllium ljuskica
100 ml cijeđenog soka naranče

Priprema:

  1. Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Uživajte u osvježavajućem napitku.

Savjet više!

Ako napitak ne pijete odmah, prije konzumacije ga promiješajte ili protresite jer će se psyllium ljuskice podići na vrh i stvoriti želatinasti pokrov.

Za "tijesto":

  • 2 jaja
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 1 žlica psyllium ljuskica
  • začini: origano, bosiljak, sol, papar
  • 1 žlica maslinovog ulja

Za nadjev:

  • 3 žlice soka od rajčice, domaće
  • bosiljak
  • 80 g mozzarelle

Priprema:

  1. U posudi pomiješajte sve suhe sastojke za tijesto. Dodajte jaja i sve dobro promiješajte. Miješajte barem 30 sekundi, da psyllium povuče svu vlažnost.
  2. Na tavi zagrijte ulje pa istresite smjesu za tijesto i žlicom je razvucite da bude na svim dijelovima podjednake debljine.
  3. "Tijesto ispecite" par minuta sa svake strane.
  4. Kad je gotovo dodajte sok od rajčice, na fete izrezanu mozzarellu i bosiljak pa poklopite na par minuta da se sir rastopi.

1 žlica psyllium ljuskica
1 mjerica whey proteina s okusom vanilije
1 jaje
60 ml vode (ili rižino / bademovo) mlijeko

Priprema:

  1. Sve sastojke pomiješajte u posudi.
  2. Tavu za palačinke dobro zagrijte.
  3. Pecite kao klasične palačinke.

Linker
09. studeni 2024 05:46