SHUTTERSTOCK
Nutrijent 2024.

Proteine s kojima su mnogi u deficitu, pronaći ćete u omiljenom namazu. Potrebne su samo dvije žlice dnevno

Iako će mnogi ovu namirnicu ubrojiti pod orašaste plodove, riječ je zapravo o mahunarki

Osvrt na 2024. u kontekstu nutrijenata vrvio je proteinima. Drugim riječima, nerijetko se isticalo kako je moderna prehrana siromašna ovim važnim makronutrijentom. Tako je prof. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica istaknula da starijim osobama nije dovoljan unos 0,8 g protina po kilogramu tjelesne mase, nego trebaju unositi između 1,2 do 1,5 g po kilogramu tjelesne mase, čak i dvostruko više od opće populacije.

Isto je sugerirala fitness trenerica Zorana Jagodić istaknuvši da žene starije životne dobi osobito trebaju više pažnje posvetiti unosu proteina koji su uostalom zaslužni za očuvanje mišićne mase i očuvanje kostiju. Menopauzom se otvara put osteoporozi i ovo je najbrži put da se to izbjegne, rekla je.

Dr. sc. Sebastijan Orlić osvrnuo se na muškarce iznad 40. i među brojnim savjetima istaknuo da je za optimalnu sintezu mišićnih proteina dobro ravnomjerno rasporediti unos proteina tijekom dana.

Maslac od kikirikija i ADHD

Proteini su se pokazali važnima i kod djece, osobito kod one s ADHD-om. Naime, u Brain Balance centru ističu da maslac od kikirikija, odnosno proteini u njemu mogu pomoći poboljšati fokus djece s neurorazvojnim poremećajem. Drugim riječima, poboljšavaju koncentraciju i pomažu mozgu u stvaranju neurotransmitera koji su ključni za pažnju i kontrolu impulsa. Kod osoba s ADHD-om često postoji neravnoteža neurotransmitera poput dopamina, koji utječe na pažnju i motivaciju. S druge strane, proteini mogu pomoći tijelu u proizvodnji te ključne kemikalije. U porciji od dvije žlice maslaca od kikirikija nalazi se 7,1 grama proteina, izvještava američko Ministarstvo poljoprivrede.

Orašasti plod ili mahunarka?

Iako će mnogi kikiriki ubrojiti pod orašaste plodove, riječ je zapravo o mahunarki prepunoj proteina, naravno pa će maslac od ove mahunarke idealno upotpuniti potrebe za toliko spominjanim makronutrijentom. Ipak, nemojte se zavaravati da je svaki maslac od kikirikija, dobar maslac. Važno je pri svakoj kupnji pročitati deklaraciju na poleđini proizvoda i u širokom krugu izbjegavati one koje su prepuni šećera i nezdravih ulja.

Nutritivne prednosti

Uz proteine koji će vam pružiti snagu i održati sitim, konzumiranje maslaca od kikirikija tijelu će pružiti i ove dobrobiti:

Zdravlje srca i mozga: Mononezasićene i polinezasićene masnoće u maslacu od kikirikija podržat će zdravlje srca. Ove masti također mogu pomoći u smanjenju LDL kolesterola i održavanju HDL kolesterola što u konačnici pridonosi boljem kardiovaskularnom zdravlju. Ove će masnoće isto tako hraniti mozak te poboljšati kognitivne funkcije.

Vitamini i minerali: Maslac od ove mahunarke sadrži niz esencijalnih vitamina i minerala poput magnezija, vitamina E, kalija i cinka. Zajedno podržavaju imunosnu funkciju, zdravlje kostiju i srca, a zaslužni su i za dobro raspoloženje.

Antioksidansi: Kikiriki je prirodno bogat antioksidansima poput resveratrola koji se povezuje se sa zdravljem srca. Ovi antioksidansi pomažu neutralizirati slobodne radikale u tijelu, što može smanjiti upalu i potencijalno smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Zdrav odnos prema hrani od ključne je važnosti. Drugim riječima, ako nisu u pitanju bolesti koje zahtijevaju striktan režim prehrane, nužno je u tijelo unositi namirnice iz svih prehrambenih skupina, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine i zdrave masti. Da bismo što duže osjećali sitost, preporučuje se konzumirati maslac od kikirikija s voćem i povrćem, zobenim pahuljicama, jogurtom, smoothiejem ili pak s tostom od cjelovitih žitarica.

30. prosinac 2024 17:28