Krafna, slastica od dizanog tijesta i tradicionalni simbol poklada koju svaki put rado jedemo. Štoviše, dodatnu vrijednost ova će zimska delicija dobiti ako je napravimo sami. Od klasičnih s pekmezom pa do onih posebnijih. Mašti na volju. Mi smo one zaista posebne pronašli kod zadarske food blogerice Patricije Miletić. Slastice koje se kriju pod Instagram profilom Patricia’s Sweet Tales jednostavno oduševljavaju. Patricia je podijelila s nama tajne kako dobiti ukusne i mekane krafne čiji recept donosimo u nastavku.
Recept za krafne
(23 komada krafni po 50 grama)
- 30 g svježeg kvasca
- 150 ml toplog mlijeka
- Žlica šećera i žlica brašna
- 620 g brašna
- 70 g šećera
- dva prstohvata soli
- 5 žumanjaka
- 75 otopljenog maslaca
- 150 ml mlijeka
- 3-4 žlice ruma
- korica limuna ili naranče
Postupak izrade:
1. U zdjelicu s toplim mlijekom staviti zlicu šećera i brašna pa izmrviti kvasac i pustiti par minuta da se diže.
2. Za to vrijeme, u zdjeli za miksanje pripremiti sve ostale sastojke. Kad se kvasac aktivirao dodati i njega, pa uključiti mikser na najlaganiju brzinu i miksati nekih 35-40 minuta. (Opcionalno - Ja svakih 10-ak minuta izvadim tijesto pa napravim par ponavljanja slap&fold tehnike kako bi se gluten sto bolje aktivirao i kako bi nastalo sto jače tijesto koje se ne lijepi.)
3. Kad je tijesto mekano,sjajno i odvaja se od posude miksera gotovo je,formirajte loptu pa pokrijte prozirnom folijom i sve tako u posudi stavite u frižider da se diže preko noći.
4. Ujutro formirajte loptice od otprilike 50 g i stavite svaku posebno na komadić papira za pečenje..tako će vam biti lakše kad ih budete stavljali u ulje..nek se dižu na sobnoj temperaturi neka dva sata ili vise,ovisi koliko vam je toplo u prostoriji. Moraju se dovoljno dignuti kako bi u pečenju dobile onaj prepoznatljivi prsten sa strane.
5. Zagrijte ulje na 170 stupnjeva i pecite krafne tako da u ulje stavljate prvo gornju stranu koja nije bila na papiru za pečenje, pokrijte poklopcem pa nakon dvije minute otklopite,okrenite krafne i pecite još dvije minute otklopljeno.
6. Vadite ih na kuhinjski papir da pokupi ulje pa ih uvaljajte u kristal šećer ili ih kasnije posipajte šećerom u prahu, kako više volite.
Tajna mojih ukusnih i mekanih krafni su, među ostalim, domaća jaja i nešpricani limuni i naranče - odaje nam Patricia.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....