Polako dolazi njihovo vrijeme. Krastavci su dobar izvor fitonutrijenata, biljnih komponenata koje nas štite od različitih bolesti. Među njima su flavonoidi, lignani, triterpeni. Osim što odlično osvježavaju, zbog više od 90 posto vode koje u sebi sadrže, spomenuti flavonoidi u krastavcima sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i ublažavaju bol. Uz to, zbog velike zastupljenosti kalija, pokazali su se odličnim u snižavanju visokog krvnog tlaka. Ako nemate ideju kako ovo povrće ukomponirati u svoj obrok, donosimo jednostavan recept za cjeloviti obrok.
Salata od krastavaca i slanutka
Ne možete pogriješiti sa salatom od krastavaca i slanutka s fetom i limunom. Ovo je zapravo odličan pikantan i osvježavajući obrok koji dodatno možete obogatiti svježim začinima poput origana, kopra, peršina ili vlasca.
Sastojci za 4 porcije
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice soka od limuna
- 1⁄4 žličice soli
- 1⁄4 žličice mljevenog papra
- 1 limenka slanutka
- 300 grama krastavca, narezanog na kockice
- 25 grama izmrvljenog feta sira
- 25 grama sitno nasjeckanog crvenog luka
- 25 grama crvene paprike narezane na kockice
- prstohvat nasjeckanog svježeg kopra
Priprema
Pomiješajte ulje, limunov sok, sol i papar u velikoj zdjeli. Dodajte slanutak, krastavac, fetu, crveni luk, papriku i kopar. Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....