Kada ste posljednji puta isprobali nešto novo?
 Foto: iStock
Volimo tropsko voće

Prizovite ljeto uz recepte od krokodil kruške, dzin-dzua i tropske breskve

Sve ih češće viđamo po supermarketima, pa i na običnom placu, ali najčešće i dalje ne znamo ni kako bismo ih jeli, niti što bismo od njih pripremili. Upoznajmo tri egzotična ploda toliko zdrava u vrijeme prehlade i gripe!

AVOKADO

Naziv avokado ili krokodil kruška dali su mu Englezi, koje je ova voćka asocirala na krokodila kako bojom kore tako i kruškolikim oblikom. Sadrži vitamine A, B, C, E i željezo, smatra se da smanjuje razinu kolesterola u krvi i samo dva avokada na dan zadovoljavaju dnevne potrebu odraslog čovjeka za voćem.

Dovoljna su dva avokada na dan da se zadovolje sve dnevne potrebe za voćem.

Kako se jede

Kako biste provjerili je li dovoljno zreo, morate ga blago stisnuti i njegova vam se unutrašnjost mora učiniti mekanom poput maslaca. Avokado treba prvo nožem presjeći na pola, zatim odstraniti golemu sjemenku, razrezati na četvrtine i oguliti koru. Jede se uvijek sirov, i to odmah nakon skidanja kore jer brzo potamni. Često se koristi kao prilog jelima, posoljen i zaliven limunovim sokom ili maslinovim uljem. Možete napraviti i umak; najpoznatiji je meksički guacamole.

Foto: iStock
Čim ga otvorite, uklonite košticu i ogulite, avokado biste trebali i pojesti.

KUMKVAT

Kumkvat ćete naći ne samo u malo većem supermarketu, nego i na običnom placu. Kumice vam, istina, neće znati objasniti što možete s tim malim duguljastim narančicama koje su prilično kisele kad ih zagrizete. Kineski naziv dzin-dzu znači "daj prijatelju poklon" zbog običaja da se ove biljke posađene u lončanice poklanjaju. Još je enigma kolike minuse mogu podnijeti, iako ima podataka da i do minus petnaest, pa ih je zimi bolje unijeti u kuću, ali to nije razlog da i vi sebi ne poklonite jednu lončanicu kad na nju naiđete u rasadniku.

Kako se jede

Ovaj sitni plod veličine žira do omanjeg jajeta jedan je od rijetkih koji je cijeli jestiv, zajedno s korom. Okus mu je karakterističan za sve citruse - aromatičan, istodobno i slatkast i gorkast, nešto između limuna i naranče. Birajte male i ovalne plodove koji su slađi od većih i okruglijih primjeraka. Od kumkvata se mogu raditi želei i džemovi, kompoti, sladoledi, voćne salate.

MANGO

U Indiji se smatra najstarijim voćem. Navodno je Buda sjedio upravo ispod drveta manga kad je doživio prosvjetljenje pa se i danas koristi u brojnim obredima. Tajlanđani ga zovu i tropskom breskvom, a plodovi mu mogu biti teški i po nekoliko kilograma. Sadrži vitamine B i C te dosta željeza. Postoji oko 500 sorti manga, a boja mu varira od zelene preko crvene do žute i narančaste.

Kako se jede

Okus mu je mješavina okusa ananasa i marelice. Tajlanđani ga jedu kao dodatak ribljem umaku ili začinjen palminim šećerom. Uobičajeno je da se posluži narezan na kriške, ali može se i peći, raditi umaci, sladoledi, kreme.

  • ½ zrelog avokada
  • 0,6 dl vode
  • 12,8 dag kokosova mesa
  • 2 žlice sirovog kakao praha
  • 1 žlica paste od sezama
  • 3 dag kakaa u zrnu
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat nerafinirane morske soli
  • malo ekstrakta od vanilije
  • ¼ žličice stevije

Priprema:

  1. Sve sastojke, osim kakaa u zrnu, ubacite u blender. Dobro usitnite.
  2. Dodajte kakao u zrnu i još malo izmiješajte.
  3. Pohranite u hladnjak na 30 minuta da se dobro rashladi.

Savjet više!

Posipajte pistacijama ili ukrasite voćem kao što su maline.

Za biskvit:

  • 11,5 dag maslaca
  • 13 dag brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 14 dag šećera
  • vanilija
  • korica 3 limuna

Za karamel:

  • 50 dag kumkvata
  • 25 dag šećera
  • 5 žlica vode + voda za prokuhavanje

Priprema:

  1. Za biskvit maslac otopite, a brašno prosijte sa solju i praškom za pecivo. Jaja miksajte sa šećerom dok ne udvostruče volumen, dodajte srž vanilije i limunovu koricu. Brašno umiješajte u jaja, dobro izradite i pomalo umiješajte maslac.
  2. Smjesu odmorite u hladnjaku 30 minuta, zatim ulijte u namaštene i pobrašnjene kalupe i pecite na 185 stupnjeva Celzija dok ne dobije lagano smeđkaste rubove, a kad piknete štapićem u sredinu on mora ostati čist.
  3. Neoguljeni kumkvat narežite na deblje šnite. Stavite u zdjelu i dodajte vode toliko da ih pokrije. Kad zakipi, kuhajte 3 minute, procijedite i dolijte novu vodu. Postupak ponovite 3 puta - da se kumkvat odgorči.
  4. Zadnji put u ocijeđeni kumkvat dodajte šećer i 5 žlica vode i na laganoj vatri kuhajte bez miješanja, dok se sirup ne reducira i po vanjskom rubu dobije svijetlosmeđu boju. Ako se prekuha, bit će preljepljiv i pretvrd. Izlijte na ispečeni kolač.

  • 40 dag manga
  • 20 dag smeđeg šećera
  • 10 dag kristal šećera
  • 4 jaja
  • 30 dag glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 15 dag otopljenog maslaca
  • sok i korica 1 limuna

Priprema:

  1. U multipraktik stavite oguljen, otkošten i na krupnije komade narezan mango i izmiksajte u pire. Dodajte oba šećera, sok i koricu limuna te jedno po jedno jaje.
  2. Dodajte sol, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmiksajte i na kraju dodajte maslac.
  3. Smjesu rasporedite u kalupe za muffine i pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih.

Za četiri osobe

  • fazan od oko 80 dag
  • 3 mrkve
  • 1 pastrnjak
  • 2 peršina
  • 1 manji celer (korijen i list)
  • crveni luk w 1 poriluk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 korabica
  • 4 prokulice
  • ¼ manje glavice zelja
  • komorač
  • papar u zrnu
  • sol
  • korijander

Priprema:

  1. U hladnu vodu s lukom, soli, zrncima papra i korijanderom stavite kuhati fazana.
  2. Nakon pola sata dodajte sve preostalo povrće i kuhajte sat i pol do dva sata, odnosno dok meso ne omekša. Postupak možete ubrzati kuhanjem u ekspres loncu (Zahvaljujem prijateljici Sonji koja me počastila svojim loncem koji nije koristila).
  3. Uz juhu i kuhano meso fazana poslužite divlju rižu posutu sjemenkama konoplje i salatu.

Linker
25. listopad 2024 02:00