Ili je obožavate ili teškom mukom žvačete znajući da je odavno poznata kao jedno od najzdravijih povrća. Brokula je prepuna vitamina, minerala i antioksidansa i često se kao namirnica preporučuje na tanjurima. No, jedan je sastojak može učiniti još hranjivijom kao i pojačati njezine zdravstvene koristi.
Gubitak ljekovitih svojstva
Brokula je prirodno bogata glukozinolatima, spojevima koji mogu pomoći u prevenciji raka, smanjenju upala, bolesti jetre i očuvanju zdravlja srca. Međutim, ti se benefiti temelje na enzimu zvanom mirozinaza, koji pretvara glukozinolate u bioaktivne spojeve. No, mirozinaza je osjetljiva na toplinu i razgrađuje se tijekom kuhanja, čime brokula gubi dio svojih ljekovitih svojstava, ali jedno je može spasiti.
Sjemenke gorušice
Tajna je u mljevenim sjemenkama gorušice koje sadrže vlastitu zalihu stabilne mirozinaze i mogu vratiti izgubljene hranjive tvari brokule. Kada se dodaju kuhanoj brokuli, mljevene sjemenke aktiviraju preostale glukozinolate, aktivirajući njihove zdravstvene prednosti. Stoga, ovaj jednostavan dodatak ne samo da vraća hranjive tvari nego hrani daje pikantan okus koji se savršeno slaže s blagom gorčinom brokule.
Napravite svoje hranjivo blago
- Kuhajte ili pecite brokulu i pritom izbjegavajte predugu termičku obradu kako biste sačuvali teksturu i hranjive tvari.
- Dodajte joj jednu čajnu žličicu mljevenih sjemenki gorušice i dobro promiješajte kako bi se ravnomjerno rasporedile.
- Prema želji dodajte maslinovo ulje, češnjak, limunov sok ili prstohvat soli za savršeno uravnotežen prilog.
Poznato je da je ovo povrće bogato vitaminima C i K, vlaknima, folatom i kalijem. Brokulu povezujemo s boljom probavom, jačim imunosnim sustavom i zdravljem kostiju, a sve to dodatno pojačavaju sjemenke gorušice koje također možete koristiti i na drugom povrću iz obitelji kupusnjača poput kelja, kelja pupčara ili cvjetače.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....