Aroma (korica naranče i limuna) jako bitna za okus same pogače pa ih svakako koristite u receptu.
 BAKE ME BY NINA
neodoljiva i mirisna

Prestanite guglati! Ovo je recept za najukusniju domaću pincu s kojim ne možete pogriješiti

Bliži nam se Uskrs, a to znači samo jedno. Vrijeme je za uskrsnu pogaču, pincu ili sirnicu


Pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina

Kada sam bila mala pogače je uvijek radila moja baka. Radila bi ih za cijelu obitelj, a sva djeca bi se okupila oko nje i pomagala joj. Uz pogače smo radili i pletenice u koje bi umetnuli obojena jaja. To su mi ostali jedni od najdražih trenutaka provedenih s bakom.

Sada, kada imam svoju djecu, želim im prenijeti dio te tradicije. Pogaču svi jako volimo, a ja sam željela sam naši Uskrsi mirišu na tople domaće pogače.

Nažalost, bakin recept se zagubio i nisam ga uspjela pronaći, a nikad ga nisam zapisala. Možda je tako i trebalo biti. Naime, moja svekrva ima recept za najbolje i najukusnije domaće uskrsne pogače. Vjerujte mi.

Prije nego krenemo s receptom htjela bih naglasiti da je aroma (korica naranče i limuna) jako bitna za okus same pogače pa ih svakako koristite u receptu. Ujedno, svinjsku mast i ulje iz recepta možete zamijeniti maslacem, iako su pogače s masti daleko najukusnije.

Pogača se radi od dizanog tijesta bogatog jajima i masnoćom, što ga čini teškim. Kako bi tijesto moglo lijepo rasti bitno je da ga držite na toplom mjestu i da mu date vremena. Ponekad će vam se udvostručiti za dva sata, a ponekad ćete mu trebati dati malo više vremena.

Sjećam se da bi stare žene u Dalmaciji koristile deku kojom bi pokrile zdjelu s tijestom kako bi mu omogućile dovoljno topline i spriječile njegovo hlađenje.

Processed with VSCO with a6 preset
BAKE ME BY NINA


SASTOJCI:

  • 4 cijela jaja (L veličine)
  • 4 žumanjka (jaja L veličine)
  • 300 grama šećera
  • 3 vrećice vanilin šećera
  • naribana korica dva limuna
  • naribana korica dvije naranče
  • sok jedne naranče
  • 100 ml ulja
  • 100 g svinjske masti
  • 1 žlica ruma po želji
  • 20 g svježeg kvasca
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 1 kg glatkog brašna
  • prstohvat soli

DODATNO:

  • jedno jaje za premazati
  • šećer

PRIPREMA:

  1. Kvasac razmrvite na komadiće, dodajte mu žlicu šećera, dvije žlice brašna i malo mlakog mlijeka (oko 100 mililitara). Promiješajte sve sastojke pa pokrijte posudu i ostavite je na toplom 10-ak minuta kako bi vam kvasac narastao. Šećer, brašno i mlijeko ste dodali od ukupne količine za pogače.
  2. Jaja i žumanjke miksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok vam ne postanu pjenasti.Trebaju se udvostručiti i biti svijetle boje. Sada im dodajte naribane korice naranče i limuna, sok jedne naranče, ulje, svinjsku mast i rum.
  3. Ako koristite kuhinjski robot zamijenite nastavak s onim za izradu tijesta. Ovo možete raditi i mikserom sa spiralnim nastavcima. Ako ćete tijesto umijesiti ručno, tada vam je potrebna samo kuhača.
  4. Sada smjesi jaja i šećera dodajte uzdigli kvasac. Brašno dodajite postepeno, cijelo vrijeme miksajte smjesu ili je miješajte kuhačom.
  5. Nemojte upotrijebiti sve brašno, dio će vam trebati kada budete premijesili pogaču. Ostavite oko 150 grama sa strane.
  6. Polako nadodajte preostalo mlijeko i izradite tijesto nastavkom za tijesto ili kuhačom. Ako ćete raditi kuhačom tada tijesto “lupajte” sve dok vam ne postane povezano i počne se odvajati od stijenki posude. Tijesto će i dalje biti ljepljivo, to je u redu.
  7. Tijesto prebacite u nauljenu posudu, vrh posude prekrije prozirnom folijom pa prekrijte čistom kuhinjskom krpom.
  8. Tijesto vam se treba udvostručiti. Za ovo mu je potrebno najmanje dva sata. Tijesto vam treba biti u toploj prostoriji kako bi postigli što bolju fermentaciju. Ako vam tijesto nakon dva sata nije dovoljno naraslo dajte mu još malo vremena. Pustite ga sat, dva i dodatno ga utoplite.
  9. Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu te ga premijesite. Otkidajte 4 jednaka komada. Od svakog komada oblikujte pogače.
  10. Po dvije pogače prebacite na lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje. Napravite razmak između pogača ostavljajući im mjesto za rast.
  11. Oblikovane pogače prekrijte kuhinjskom krpom te ih ponovo pustite da se udvostruče. Za ovo će vam trebati oko dva sata. Pazite da vam i dalje budu na toplom mjestu.
  12. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
  13. Pogače premažite razmućenim jajem, zarežite škarama u oblik X i pospite krupnim šećerom (po želji).
  14. Pogače pecite 10 minuta na 180 stupnjeva, potom smanjite pećnicu na 160 stupnjeva i pogače prekrijte papirom za pečenje. Pecite ih još 20-25 minuta, ovisno o veličini pogača i jačini vaše pećnice. Pogače su gotove kada vam čačkalica koju ste zaboli u njih izađe suha. Pazite da ih ne prepečete.
  15. Tople pogače omotajte čistom kuhinjskom krpom dok se ne ohlade.

KRUPNI KOMADI ŠEĆERA

SASTOJCI:

  • 100 g kristal šećera

PRIPREMA:

  1. Polovicu šećera (50 grama) stavite u manji lonac na srednje jaku vatru. Kada vam se šećer krene topiti (pazite da vam ne potamni, šećer treba ostati bijele boje) maknite s vatre i dodajte preostali šećer. Žlicom sve promiješajte.
  2. Šećer premjestite u posudu pa pospite po pogačama.

Processed with VSCO with a6 preset
BAKE ME BY NINA

Linker
10. studeni 2024 18:12