Pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina
Kada sam bila mala pogače je uvijek radila moja baka. Radila bi ih za cijelu obitelj, a sva djeca bi se okupila oko nje i pomagala joj. Uz pogače smo radili i pletenice u koje bi umetnuli obojena jaja. To su mi ostali jedni od najdražih trenutaka provedenih s bakom.
Sada, kada imam svoju djecu, želim im prenijeti dio te tradicije. Pogaču svi jako volimo, a ja sam željela sam naši Uskrsi mirišu na tople domaće pogače.
Nažalost, bakin recept se zagubio i nisam ga uspjela pronaći, a nikad ga nisam zapisala. Možda je tako i trebalo biti. Naime, moja svekrva ima recept za najbolje i najukusnije domaće uskrsne pogače. Vjerujte mi.
Prije nego krenemo s receptom htjela bih naglasiti da je aroma (korica naranče i limuna) jako bitna za okus same pogače pa ih svakako koristite u receptu. Ujedno, svinjsku mast i ulje iz recepta možete zamijeniti maslacem, iako su pogače s masti daleko najukusnije.
Pogača se radi od dizanog tijesta bogatog jajima i masnoćom, što ga čini teškim. Kako bi tijesto moglo lijepo rasti bitno je da ga držite na toplom mjestu i da mu date vremena. Ponekad će vam se udvostručiti za dva sata, a ponekad ćete mu trebati dati malo više vremena.
Sjećam se da bi stare žene u Dalmaciji koristile deku kojom bi pokrile zdjelu s tijestom kako bi mu omogućile dovoljno topline i spriječile njegovo hlađenje.
SASTOJCI:
- 4 cijela jaja (L veličine)
- 4 žumanjka (jaja L veličine)
- 300 grama šećera
- 3 vrećice vanilin šećera
- naribana korica dva limuna
- naribana korica dvije naranče
- sok jedne naranče
- 100 ml ulja
- 100 g svinjske masti
- 1 žlica ruma po želji
- 20 g svježeg kvasca
- 250 ml mlakog mlijeka
- 1 kg glatkog brašna
- prstohvat soli
DODATNO:
- jedno jaje za premazati
- šećer
PRIPREMA:
- Kvasac razmrvite na komadiće, dodajte mu žlicu šećera, dvije žlice brašna i malo mlakog mlijeka (oko 100 mililitara). Promiješajte sve sastojke pa pokrijte posudu i ostavite je na toplom 10-ak minuta kako bi vam kvasac narastao. Šećer, brašno i mlijeko ste dodali od ukupne količine za pogače.
- Jaja i žumanjke miksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok vam ne postanu pjenasti.Trebaju se udvostručiti i biti svijetle boje. Sada im dodajte naribane korice naranče i limuna, sok jedne naranče, ulje, svinjsku mast i rum.
- Ako koristite kuhinjski robot zamijenite nastavak s onim za izradu tijesta. Ovo možete raditi i mikserom sa spiralnim nastavcima. Ako ćete tijesto umijesiti ručno, tada vam je potrebna samo kuhača.
- Sada smjesi jaja i šećera dodajte uzdigli kvasac. Brašno dodajite postepeno, cijelo vrijeme miksajte smjesu ili je miješajte kuhačom.
- Nemojte upotrijebiti sve brašno, dio će vam trebati kada budete premijesili pogaču. Ostavite oko 150 grama sa strane.
- Polako nadodajte preostalo mlijeko i izradite tijesto nastavkom za tijesto ili kuhačom. Ako ćete raditi kuhačom tada tijesto “lupajte” sve dok vam ne postane povezano i počne se odvajati od stijenki posude. Tijesto će i dalje biti ljepljivo, to je u redu.
- Tijesto prebacite u nauljenu posudu, vrh posude prekrije prozirnom folijom pa prekrijte čistom kuhinjskom krpom.
- Tijesto vam se treba udvostručiti. Za ovo mu je potrebno najmanje dva sata. Tijesto vam treba biti u toploj prostoriji kako bi postigli što bolju fermentaciju. Ako vam tijesto nakon dva sata nije dovoljno naraslo dajte mu još malo vremena. Pustite ga sat, dva i dodatno ga utoplite.
- Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu te ga premijesite. Otkidajte 4 jednaka komada. Od svakog komada oblikujte pogače.
- Po dvije pogače prebacite na lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje. Napravite razmak između pogača ostavljajući im mjesto za rast.
- Oblikovane pogače prekrijte kuhinjskom krpom te ih ponovo pustite da se udvostruče. Za ovo će vam trebati oko dva sata. Pazite da vam i dalje budu na toplom mjestu.
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
- Pogače premažite razmućenim jajem, zarežite škarama u oblik X i pospite krupnim šećerom (po želji).
- Pogače pecite 10 minuta na 180 stupnjeva, potom smanjite pećnicu na 160 stupnjeva i pogače prekrijte papirom za pečenje. Pecite ih još 20-25 minuta, ovisno o veličini pogača i jačini vaše pećnice. Pogače su gotove kada vam čačkalica koju ste zaboli u njih izađe suha. Pazite da ih ne prepečete.
- Tople pogače omotajte čistom kuhinjskom krpom dok se ne ohlade.
KRUPNI KOMADI ŠEĆERA
SASTOJCI:
- 100 g kristal šećera
PRIPREMA:
- Polovicu šećera (50 grama) stavite u manji lonac na srednje jaku vatru. Kada vam se šećer krene topiti (pazite da vam ne potamni, šećer treba ostati bijele boje) maknite s vatre i dodajte preostali šećer. Žlicom sve promiješajte.
- Šećer premjestite u posudu pa pospite po pogačama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....