Otkrit ćemo vam trik kako ćete napraviti domaću majonezu, a da vam uvijek uspije.
 FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA
BLAGDANSKI STOL NE BI BIO POTPUN

Prestanite guglati, ovo je najbolji recept za francusku salatu (jer ništa bez nje)

Okus francuske salate je neusporediv s domaćom majonezom, vjerujte mi. Za izradu domaće majoneze vam treba svega 5 minuta.

Za vas pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina

Što su blagdani bez lampica, ukrašenog doma, hrane i obitelji na okupu? Kojem jelu se najviše veselite?

Ove godine je cijela obitelj kod mene na božićnom ručku. Jedva im čekam servirati svoju francusku salatu. Radim je za Božić i za Novu godinu. Nekako mi blagdanski stol nije potpun bez nje.

Ovo poznato jelo se tradicionalno servira u svim svečanijim prigodama kao glavni prilog uz razne mesne nareske.

Na blagdanskom stolu su mi uvijek nedostajala svježe pečena peciva. Uz mnoštvo drugih jela i njihovu pripremu, rijetko kome se da mijesiti tijesto i peći kruh. Jel' se slažete?

Znate li kako je nastala francuska salata?

Francuska salata nema nikakve veze s Francuskom, iako vas njeno ime može lako zavarati. Nije ju napravio ni francuski kuhar. Nastala je u Rusiji. Nosi naziv i Oliverova salata po svom tvorcu, ruskom kuharu Lucienu Oliveru. On ju je pripremio davne 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage. Recept za prvu verzije salate je i dalje nepoznat, iako su brojne inačice nastale od nje. Ova ruska salata u sebi sadrži komade mesa, izvorno je to bio teleći jezik, a danas se popularno koristi piletina ili šunka. Kako je postala poznata diljem svijeta, tako je mijenjala i svoj izvorni oblik i prilagođavala se podneblju i namirnicama. Danas razlikujemo rusku i francusku salatu baš po mesu, sastojku koji se koristi u ruskoj salati.

Glavni sastojak francuske salate je majoneza. Koja je vaša omiljena? Moja je ona domaća, pripremljena bez suvišnih dodataka. Okus francuske salate je neusporediv s domaćom majonezom, vjerujte mi. Za izradu domaće majoneze vam treba svega 5 minuta.

Kako napraviti domaću majonezu i zašto ne uspijeva uvijek?

Ne brinite, problem majoneze ćemo riješiti odmah! Otkrit ću vam trik kako ćete je napraviti, a da vam uvijek uspije. No, prije toga idemo razjasniti što to majonezu čini ovako divno kremastom. Majoneza se sastoji od žumanjaka, limunovog soka i ulja. Žumanjak pomaže spajanju ulja i vode pri čemu nastaje emulzija.

Najvažniji korak je pravilno dodavanje ulja kako se žumanjak ne bi razdvojio i kako bi postigli kremastu teksturu naše majoneze. Jednostavno, zar ne?

Također, iznimno je važno da koristite kvalitetno ulje. Ja savjetujem ulje neutralnijeg okusa s pogodnim svojstvima za zdravlje. Jedno od takvih je i Letifico ulje uljane repice. Osim što se koristi kao antioksidans, pomaže i kod regulacije masnoće u krvi.

Vaša Nina Mrvica - Bake me by Nina

Priprema:

  1. U blender stavite žumanjke, dodajte im senf i sol. Koristite jaja provjerenog uzgoja.
  2. Dobro ih izblendajte kako bi se smjesa povezala (sljedeći korak je najvažniji).
  3. Smjesi žumanjaka i senfa postepeno dodajte ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. (ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja. Cijelo vrijeme miksajte smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja).
  4. Kada ste dodali polovicu ulja, a smjesa je postala kompaktna, slobodno dodajte preostalo ulje u bržem mlazu. Sve dobro izblendajte dok se ne poveže i postane kremasto.
  5. Na kraju dodajte žličicu vinskog octa i umiješajte je u majonezu.
  6. Pripremljenu majonezu spremite u staklenku i spremite u hladnjak.

Majonezu možete raditi i na malo duži način ručno. Trebat će vam pjenjača i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera. Ja majonezu radim na ovaj način kako bih vidjela sve faze njenog nastajanja.

  • 4 jaja
  • 3 veće mrkve
  • 1 veći krumpir
  • 350 g kiselih krastavaca
  • 400 g graška
  • 350 g domaće majoneze
  • 1 žličica senfa
  • 1/2 soka limuna
  • sol
  • papar

Priprema:

  1. U lonac stavite kuhati jaja, mrkve i krumpir u kori.
  2. Kada su kuhani, ocjedite ih i stavite po strani da se ohlade.
  3. Krumpiru maknite koru, pa ga iskidajte na sitne kockice. To napravite i s jajima i mrkvom.
  4. Kisele krastavce također iskidajte na sitne kockice.
  5. Dodajte ocijeđeni grašak, majonezu, senf, limunov sok i začine.
  6. Sve dobro promiješajte i prebacite u zdjelu za posluživanje.

Majonezu spremite u hladnjak i potrošite unutar nekoliko dana.

  • 410 g polubijelog brašna
  • 90 g Letifico brašna sikavice
  • 20 g svježeg kvasca (pola kockice)
  • 250 ml tople vode
  • 50 ml mlijeka
  • 40 g maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • sjemenke suncokreta
  • chia sjemenke
  • sjemenke sezama

Priprema:

  1. Razmrvite kvasac, dodajte mu šećer, žlicu polubijelog brašna i malo tople vode. Drvenom kuhinjskom žlicom promiješajte i poklopite posudu. Ostavite da se diže na toplom nekih 10-15 minuta.
  2. Maslac rastopite na vatri i ostavite po strani da se ohladi.
  3. U zasebnoj zdjeli pomiješajte obje vrste brašna i sol. Dodajte im mlijeko, ostatak mlake (ne vrele) vode, otopljeni maslac i dignuti kvasac.
  4. Kuhinjskom žlicom sve povežite. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i zamijesite ga dok ne bude glatko. Trebat će vam 5 minuta. Dodajte malo brašna po potrebi.
  5. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. U dublju padelu ulijte vodu i postavite je na dno pećnice. Neka padela isparava cijelo vrijeme dok pečete kruščiće. Pripremite lim za pečenje na koji postavite papir za pečenje.
  6. Tijesto podijelite na 8 većih ili 12 manjih komada. Oblikujte kuglice. Svaku kuglice premažite vodom i pospite sjemenkama.
  7. Kuglice tijesta posložite na lim pazeći na razmak između svake. Pokrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite 20 minuta da odmore.
  8. Pecite ih 25-30 minuta ili dok ne poprime lijepu rumenu boju.
  9. Pečene kruščiće zamotajte u kuhinjsku krpu dok se ne ohlade.

Dobar tek!

Linker
17. studeni 2024 17:53