FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
mljac

Pravi ljetni desert - imamo sjajan recept za tart s kremom od limuna s dodatkom bijele čokolade i višanja

Tart je uvijek dobra opcija, jer s tim slojem lijepog tankog prhkog tijesta možete kombinirati razne kreme

Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina

Ova verzija je pravi ljetni desert, koja jednostavno osvaja sa svojim kiselkastim notama. Lemon curd krema sa slatkim vrhnjem i kuhane domaće višnje upotpunjuje sloj bijele čokolade.

image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV


Sastojci za prhko tijesto:

  • 150 g oštrog brašna
  • 150 g glatkog brašna
  • 80 g šećera
  • 200 g maslaca hladnog
  • korica naribanog limuna
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 2 vanilin šećera

Žele od višanja:

  • 150 g očišćenih višanja
  • 50 ml vode
  • 80 g šećera
  • 2 - 3 žlice gustina

Krema, sastojci za lemon curd:

  • 3 jaja
  • 120 g šećera
  • korica naribanog limuna
  • sok 1,5 limuna
  • 100 g maslaca

Još:

  • 100 ml slatkog vrhnja
  • ganache od bijele čokolade:
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 200 g bijele čokolade
image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV

Priprema:

  1. Zamijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka.
  2. Imajte na umu da vam maslac mora biti hladan i da sve sastojke nježno sjedinite.
  3. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
  4. Dok tijesto odmara, napravite lemon curd.
  5. U posudi otopite maslac, šećer i limunov sok. Dodajte naribanu koricu limuna.
  6. U manjoj posudici izmiješajte jaja, pa dok je maslac zavrio, dodajte ih neprestano miješajući.
  7. Kuhajte 5 - 8 minuta na laganoj vatri sve dok vam se krema ne zgusne.
  8. Kada je krema gotova, prebacite ju u čistu posudu i stavite u hladnjak.
  9. Za žele od višanja, ako koristite domaće - odstranite im koštice.
  10. Stavite ih kuhati sa šećerom i vodom.
  11. Odvojite par žlica tekućine i pomiješajte s gustinom u posebnoj posudi.
  12. Kuhajte višnje 10 minuta, pa dodajte gustin.
  13. Kuhajte još kratko, miješajući sve dok vam se smjesa ne zgusne.
  14. Prhko tijesto izvadite iz hladnjaka, zatim ga razvaljajte.
  15. Prebacite ga preko kalupa za tart i lagano utisnite. Višak tijesta koji prelazi rubove, odstranite.
  16. Pecite tijesto na 200°C stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 – 15 minuta dok ne poprimi boju.
  17. Ostavite kratko da se tijesto ohladi,zatim žele od višanja prelijte preko njega.
  18. Stavite tart na 15 minuta u hladnjak.
  19. Dotad, navedenih 100 ml slatkog vrhnja izradite u čvrsti šlag.
  20. Šlagu dodajte lemon curd, te sve skupa dobro izmiješajte.
  21. Gotovu kremu premažite preko želea od višanja.
  22. Za kraj, bijelu čokoladu otopite na pari sa slatkim vrhnjem.
  23. Kada su vam se sastojci sjedinili, gotovim preljevom prelijte svoj tart.
  24. Držite u hladnjaku 2-3 sata.
image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV

Ninu možete pratiti i na Instagramu.

Linker
15. studeni 2024 13:01