Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina
Ova verzija je pravi ljetni desert, koja jednostavno osvaja sa svojim kiselkastim notama. Lemon curd krema sa slatkim vrhnjem i kuhane domaće višnje upotpunjuje sloj bijele čokolade.
Sastojci za prhko tijesto:
- 150 g oštrog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 80 g šećera
- 200 g maslaca hladnog
- korica naribanog limuna
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 2 vanilin šećera
Žele od višanja:
- 150 g očišćenih višanja
- 50 ml vode
- 80 g šećera
- 2 - 3 žlice gustina
Krema, sastojci za lemon curd:
- 3 jaja
- 120 g šećera
- korica naribanog limuna
- sok 1,5 limuna
- 100 g maslaca
Još:
- 100 ml slatkog vrhnja
- ganache od bijele čokolade:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 200 g bijele čokolade
Priprema:
- Zamijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka.
- Imajte na umu da vam maslac mora biti hladan i da sve sastojke nježno sjedinite.
- Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Dok tijesto odmara, napravite lemon curd.
- U posudi otopite maslac, šećer i limunov sok. Dodajte naribanu koricu limuna.
- U manjoj posudici izmiješajte jaja, pa dok je maslac zavrio, dodajte ih neprestano miješajući.
- Kuhajte 5 - 8 minuta na laganoj vatri sve dok vam se krema ne zgusne.
- Kada je krema gotova, prebacite ju u čistu posudu i stavite u hladnjak.
- Za žele od višanja, ako koristite domaće - odstranite im koštice.
- Stavite ih kuhati sa šećerom i vodom.
- Odvojite par žlica tekućine i pomiješajte s gustinom u posebnoj posudi.
- Kuhajte višnje 10 minuta, pa dodajte gustin.
- Kuhajte još kratko, miješajući sve dok vam se smjesa ne zgusne.
- Prhko tijesto izvadite iz hladnjaka, zatim ga razvaljajte.
- Prebacite ga preko kalupa za tart i lagano utisnite. Višak tijesta koji prelazi rubove, odstranite.
- Pecite tijesto na 200°C stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 – 15 minuta dok ne poprimi boju.
- Ostavite kratko da se tijesto ohladi,zatim žele od višanja prelijte preko njega.
- Stavite tart na 15 minuta u hladnjak.
- Dotad, navedenih 100 ml slatkog vrhnja izradite u čvrsti šlag.
- Šlagu dodajte lemon curd, te sve skupa dobro izmiješajte.
- Gotovu kremu premažite preko želea od višanja.
- Za kraj, bijelu čokoladu otopite na pari sa slatkim vrhnjem.
- Kada su vam se sastojci sjedinili, gotovim preljevom prelijte svoj tart.
- Držite u hladnjaku 2-3 sata.
Ninu možete pratiti i na Instagramu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....