Preduhitrite ptice, pčele i bumbare, oberite stablo na vrijeme, a u pomoć pozovite djecu, rodbinu, prijatelje...
 Foto: iStock
Domaće i fino

Popili biste ukusni višnjevac? A zašto ga ne napravite sami?

Ne dozvolite da vam i ove godine propadnu višnje jer ne znate što biste s njima. Dio podijelite rodbini i susjedima, od drugog dijela skuhajte marmeladu i napravite sok, a od onoga što vam preostane napravite domaću voćnu rakiju.

U većini dvorišta i vrtova nalazi se barem jedno stablo višnje. Izuzetno su rodne, a od plodova, koji dozrijevaju ovih dana, možete napraviti iznimne slastice, čak i prilog uz meso. Posebno omiljeni su likeri od višanja, koje možete lako napraviti sami.

Dvostruko iskoristive

Višnje se ne moraju očistiti od koštica. Ako ih očistite, dobit ćete njihovu jaču aromu u likeru. Višnje možete očistiti i nakon što ih izvadite iz likera. Od njih možete napraviti 'pijani' džem ili nadjev za kolač.
Postupak je jednostavan - voće i šećer naizmjence poredajte u veliku staklenku i ostavite na jakom suncu. Kad se šećer otopi i sadržaj počne fermentirati zalijte sve domaćim alkoholom koji vam je pri ruci. Znalci kažu da je za likere najbolja domaća komovica. Bitno je da rakija ne bude prejaka (ne više od 18 gradi).

Ne pretjerujte

Boce nemojte napuniti do vrha da sadržaj ne iskipi. Nemojte ih zatvarati poklopcem nego prekrijte gazom ili tanjurićem da ima zraka. Tijekom godina nastale su razne varijacije pripreme likera s višnjama, s raznim začinima ili alkoholnim pićima. Donosimo nekoliko provjerenih recepata.

1 kg višanja
400 gr šećera
1 l rakije

Priprema:

  1. Višnje operite i očistite od peteljki.
  2. U staklenku stavljajte red višanja pa red šećera i tako do vrha.
  3. Ostavite na suncu mjesec dana i povremeno promiješajte.
  4. Nakon mjesec dana sadržaj prelijte rakijom. Pustite da odstoji još dsn-dva pa presipajte u boce.

3 kg očišćenih višanja
3 kg šećera
1 l rakije (lozovače)
2 l crnog vina
½ l ruma

Priprema:

  1. Sastojke promiješajte u posudi i stavite na hladnije mjesto 24 sata.
  2. Procijedite i spremite u boce.

2 kg višanja
1 kg šećera
3 vanilin šećera
1 limun
2 štapića cimeta
10 cijelih klinčića
1,5 l rakije

Priprema:

  1. Operite višnje. Limun narežite na komade.
  2. U teglu naizmjence stavljajte višnje, šećer i začine te limun narezan na kriške. Sve prelijte rakijom.
  3. Teglu zatvorite i ostavite 6 tjedana na suncu. Povremeno promiješajte.
  4. Liker procijedite i ulijte u boce.
  5. Držite na mračnom i hladnom mjestu, a za posluživanje je najukusniji ohlađen.

3 kg višanja
2 kg šećera
1 limun
1 vanilin šećer
2 dcl ruma
1,5 l votke

Priprema:

  1. Višnje operite i očistite od peteljki.
  2. U veliku teglu redajte višnje i šećer. U sredinu tegle stavite red narezanog limuna i vanilin šećer.
  3. Teglu ostavite 4 tjedna na suncu i povremeno promiješajte.
  4. Ulijte votku i rum. Možete smanjiti ili povećati količinu alkohola, ovisno koliko jak okus želite.
  5. Pustite da odstoji još jedan dan pa procijedite i pretočite u boce.

1 kg višanja
50 dkg meda
1/2 l rakije
1/ 2 l vode

Priprema:

  1. Višnje operite i očistite od peteljki, pa poredajte u teglu.
  2. Prelijte mješavinom rakije i vode, pa ostavite na suncu 10 dana.
  3. Razrijedite med s malo vode i kuhajte na laganoj vatri. Kada zakipi, skinite pjenu i kuhajte još nekoliko minuta.
  4. Dok se med hladi procijedite tekućinu iz tegle. Višnje spremite na hladno za kolače.
  5. Pomiješajte tekućinu s medom.
  6. Ostavite liker da se prirodno ohladi, prelijte u boce i čuvajte na hladnom mjestu.

Linker
16. studeni 2024 23:38