KABACHKI.PHOTO/SHUTTERSTOCK
Savjet stomatologa

Pojedite ovu namirnicu nakon svakog božićnog deserta kako biste sačuvali zdravlje zuba

Pomaže u zaštiti od karijesa

Stomatologinja je u videu podijelila neobičan savjet kako možete sačuvati zdravlje svojih zuba u ovom periodu kad svi jedemo mnogo više slatkog nego inače. I ima dobar razlog zašto je odabrala baš tu jednu namirnicu koju treba jesti nakon svakog deserta. Božić je sezona orahnjača, božićnih debla, keksa i kolača svih vrsta. Naravno, svi uživamo u tome i veselimo se tome, ali taj užitak može ostaviti posljedice na zdravlje naših zuba. Stomatologinja dr. Deep Chopra objasnila je da kombinacija šećera, kiseline i neprekidnog grickanja slatkiša u blagdanskom periodu stvara savršenu situaciju za eroziju cakline. Rekla je da mnogi ljudi podcjenjuju koliko štetno može biti to stalno posezanje za slatkim, kao i da često ne shvaćaju kakve mogu biti posljedice sve dok se u idućoj godini ne počnu javljati osjetljivost zuba i karijes. Mnoge će iznenaditi da je dr. Chopra istaknula sir kao namirnicu koja može pomoći u zaštiti zuba. To je, kako je objasnila, stoga što sir podiže vrijednosti pH u ustima, povećava lučenje sline te opskrbljuje kalcijem i fosfatom koji jačaju caklinu.

Moćan protiv karijesa

- Mali komad sira nakon deserta može pomoći u neutraliziranju kiseline te smanjiti štetan utjecaj slatkih zalogaja – rekla je, a taj njezin savjet podupire i znanstvena studija iz 2013. Studija, objavljena u časopisu General Dentistry Journal, analizirala je razinu plaka kod dječaka u dobi od 12 do 15 godina koji nisu prali zube 48 sati. Ispitanicima su ponuđeni za konzumaciju razni mliječni proizvodi. Pokazalo se da je sir najučinkovitiji protiv karijesa, odnosno da je najmoćniji antikariogen.

- Rezultati su pokazali statistički značajnu promjenu u vrijednostima pH nakon konzumacije različitih mliječnih proizvoda, s tim da je pH nakon 30 minuta bio viši u skupini koja je konzumirala sir nego u skupinama koje su konzumirale mlijeko ili jogurt. Takvi rezultati sugeriraju da sir ima najveća antikariogena svojstva od svih mliječnih proizvoda uključenih u studiju, dok se mlijeko i jogurt mogu smatrati nekariogenim namirnicama jer su u toj skupini vrijednosti pH nakon 30 minuta bile blizu preporučenih.

Što još možete jesti

Osim sira, dr. Chopra ističe pozitivan učinak puretine i orašastih plodova na zube. Ističe da puretina može koristiti zubima zahvaljujući udjelu kalcija i fosfora koji pomažu u jačanju cakline. Ipak, upozorava da vlakna puretine često zapinju između zuba te ih treba ukloniti zubnim koncem ili interdentalnom četkicom za zube kako biste spriječili nadraženost i razvoj karijesa. Dodala je i da su orašasti plodovi jedan od najboljih izbora za međuobroke u božićnom periodu, i to zbog nutrijenata koje sadrže, poput kalcija i vitamina D koji podupiru zdravlje zuba i kostiju.

25. prosinac 2025 09:56