Foto: iStock
Jesen za stolom

Pohane sunčanice

Vrlo rasprostranjena i česta, sunčanica raste uz rubove šuma, puteve, u grmlju, voćnjacima, vinogradima, dvorištima, po livadama i pašnjacima. Okusom podsjeća na orahe ili lješnjake.

6 mladih klobuka sunčanica (neotvorenih)
6 većih šnita pršuta
6 većih šnita sira škripavca
3 jaja
brašno
krušne mrvice
sol
ulje za pohanje

Priprema:

  1. Iz mladih još neotvorenih sunčanica istrgnite stapku. Sir zarolajte u pršut pa ga ugurajte u sunčanicu. Umutite jaja.
  2. Nadjevene sunčanice posolite pa uvaljajte u brašno, zatim u jaja pa u mrvice. U dubokoj posudi ili fritezi zagrijati ulje na 160 stupnjeva Celzijevih i ispržiti sunčanice do zlatnožute boje.
  3. Izvaditi ih iz ulja i stavite na papirnati ubrus da pokupe višak masnoće.
  4. Servirajte tople uz pire krumpir ili neku od miješanih blago začinjenih salata (rikola, matovilac).

Na ovaj način možete pripremiti i velike šampinjone, a posebnog okusa bit će oni zlatni.

Linker
02. studeni 2024 16:22