Snimila i pripremila: Olja Brkljač - Olja's Kitchen
RUČAK U TRI SLIJEDA

Pijani kotlet mariniran u medu

Porcija: 6 osoba Priprema: 15 minuta Kuhanje: 30 minuta Spremno za: 45 minuta Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu Posebna prehrana: bez glutena, bez laktoze, vegetarijansko
  • 6 kotleta
  • 1 glavica luka
  • 4 češnja češnjaka
  • aceto balsamico
  • 2 dl povrtnog temeljca
  • 1 dl vode

MARINADA:

UMAK:

  • 1 glavica luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 150 g brusnica
  • 2 dl crnog vina
  • 1 žlica aceta balsamica
  • maslinovo ulje
  • ružmarin

Kada imate sve, onda:

  1. Prije samog početka kuhanja brusnice namočite u crnom vinu (oko 1h).
  2. Zatim pomiješajte sve sastojke za marinadu i premažite kotlete.
  3. Ostavite da odstoje 20-tak minuta na sobnoj temperaturi umotani u foliju.
  4. U tavi zagrijte ulje. Kotlete posolite samo s jedne strane i stavite ih na vruću tavu.
  5. Kada su dobili boju posolite ih s druge strane i okrenite. Nemojte ih dugo peći jer bi se moglo dogoditi da vam izgore zbog senfa u marinadi.
  6. Kotlete posložite jedne preko drugih u vatrostalnu zdjelu (kao domino kocke).
  7. Nasjeckajte luk, češnjak i peršin te dodajte maslinovo ulje, par kapi aceta balsamica i povrtni temeljac. Izlijte to preko kotleta.
  8. Pecite ne pokriveno u pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
  9. Dok se kotleti peku nasjeckajte luk i češnjak te popržite na tavi na kojoj ste pržili kotlete.
  10. Dodajte brusnice s vinom, ružmarin, 1 dl vode i 1 žlicu aceta balsamica.
  11. Kuhajte tako 30 minuta dok alkohol ne ispari. Izradite štapnim mikserom, te kada je meso gotovo stavite ga u ovaj umak i kuhajte dok se umak ne zgusne.
  12. Kao prilog možete poslužiti rižu, njoke ili kuhani krumpir.
23. prosinac 2024 14:26