AIMAN DAIRABAEVA/SHUTTERSTOCK
Izbjegavajte ih

Pet skupina namirnica izravno je povezano s porastom LDL kolesterola, poznatog okidača srčanog i moždanog udara

Nažalost, mnogi ljudi takvu hranu jedu na dnevnoj bazi

Postoje dva glavna tipa kolesterola - HDL (lipoprotein visoke gustoće) ili takozvani dobri kolesterol, i LDL (lipoprotein niske gustoće), koji se naziva ‘lošim‘ kolesterolom. LDL ili loš kolesterol opasan je jer njegove povišene razine mogu dovesti do stvaranja plaka na stijenkama krvnih žila, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Pet namirnica koje povisuju razinu LDL kolesterola

Konzumiranje namirnica s visokim udjelom lošeg kolesterola dokazano je dugoročno opasno po zdravlje. Nažalost, mnogi ljudi takvu hranu jedu na dnevnoj bazi. Provjerite jeste li i vi među njima.

1. Crveno meso

Volite odreske, bilo one svinjske ili juneće? Trebali biste znati da obiluju zasićenim mastima i povisuju vašu razinu kolesterola u krvi.

2. Punomasno mlijeko i mliječni proizvodi

Počinjete li dan čašom punomasnog mlijeka, maslacem na kruhu ili punomasnim vrhnjem ili jogurtom, trebali biste dobro razmisliti o tome. Sve te namirnice obiluju kolesterolom, pa bi bilo bolje da odaberete inačice bez masnoće ili s minimalnim udjelom masnoće.

3. Mesne prerađevine

Mesne prerađevine, poput slanine, kobasica ili hrenovki, imaju visok udio kolesterola i povećavaju vaš rizik od razvoja srčanih bolesti. Trebali biste ograničiti unos tih namirnica.

4. Pekarski proizvodi

Ako su keksi, kolači, krafne i slično vaša utješna hrana, trebali biste znati da dovode do povećanja razine kolesterola. Ako baš ne možete bez njih, pokušajte svoje slastice pripremiti sami ili birajte one sa što manje štetnih sastojaka.

5. Pržena hrana

Od prženih krumpirića do pohane piletine, popis omiljene i široko popularne pržene hrane vrlo je dug. U svakom slučaju, poruka je da prestanete konzumirati takvu hranu koja sadrži visoke količine zasićenih masti i kolesterola.


08. prosinac 2025 14:30