Foto: iStock
Hit namirnica

Pekmez od marelica po receptu bake Vesne

1 kg očišćenih marelica
1/2 kg šećera
1 limun (neprskani)

Priprema:

  1. Marelice očistite od koštica
  2. Kuhajte ih same oko sat vremena na jakoj vatri uz stalno miješanje
  3. Sa štapnim mikserom dobro usitnite
  4. Dodajte šećer i limun izrezan na kolutove
  5. Kuhajte još pola sata na jakoj vatri uz miješanje
  6. Kuhani pekmez sipajte u tegle dok je vruć i odmah čvrsto zatvorite poklopcem
  7. Na hladnom mjestu može stajati i do godinu dana

Savjet: Osigurajte štednjak i zid s papirom ili folijom jer će smjesa prskati dok se kuha
Savjet više: Ako želite još glađu strukturu pekmeza marelice propasirajte kroz pasirku umjesto da ih izmiksate

Linker
14. studeni 2024 05:11