Za 2 do 4 osobe
- 2 patlidžana
- 500 g purećeg mljevenog mesa
- 1 srednja glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 200 ml pasirane rajčice
- 1 dcl suhog vina
- dva prstohvata origana
- sol, papar
- maslinovo ulje
- 100 g sira (lako topivog poput goude, edamera i sl.)
- 125 g mozzarelle
- par listića svježeg bosiljka
Priprema:
- Operite patlidžane, osušite ih pa ih prerežite po pola da dobijete 4 polovice. Oštrim nožem zarežite u meso patlidžana i napravite rešetku. Utrljajte sol u patlidžane i pustite najmanje 15 minuta da sol izvuče vodu. Nakon toga ih dobro iscijedite, premažite maslinovim uljem i stavite peći 25 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C.
- Pripremite umak: sitno nasjeckajte luk pa ga pirjajte dok ne postane staklast. Luku dodajte mljeveno pureće meso i dobro ga propirjajte da se lijepo razmrvi i zapeče. Dodajte vino i pirjajte dok ne ispari alkohol i tekućina. Nakon toga dodajte jedan sitno sjeckani režanj češnjaka, origano, sol i papar pa sve zalijte pasiranom rajčicom. Pirjajte dok se tekućina ne reducira i dok umak nije kuhan. Ukupno vam za ovo treba oko 30 minuta. Kad je umak kuhan, pustite ga da se hladi.
- Pečene patlidžane, također, lagano ohladite pa im izdubite meso i pomiješajte ga s umakom od puretine.
- Patlidžane napunite umakom, naribajte gore sira i na kraju na svaki patlidžan rasporedite mozzarellu rezanu na ploškice. Patlidžane složite u prethodno podmazanu posudu za pečenje, pošpricajte odozgo maslinovim uljem, stavite par listića bosiljka i vratite u pećnicu da se zapeku još 15-20 minuta na 180°C.
- Služite ih kao toplo predjelo ili kao glavno jelo uz zdjelu miješane zelene salate i čašu dobro ohlađenog bijelog vina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....