Snimila: Sandra Rončević
Galette Bretonne

Palačinke od heljdinog brašna

Smjesa (za 6-8 palačinki)

  • 125 g heljdinog brašna
  • 1 jaje
  • 150 ml mlijeka
  • 100 ml mineralne vode (gazirane)
  • pola žličice soli
  • prstohvat sode bikarbone
  • 20 g otopljenog maslaca

Nadjev:

  • 200 g sira po želji (originalno ementaler)
  • 150 g kuhane šunke (ja sam koristila rolanu pancetu)
  • 6-8 jaja
  • začini za posipavanje (papar, čili, za’atar, i sl.)

Priprema:

  1. U dubljoj zdjeli dobro izmiješajte heljdino brašno, jaje, mlijeko, mineralnu vodu, sol, sodu bikarbonu i ohlađeni otopljeni maslac. Poklopite smjesu i ostavite je da odstoji najmanje 1 sat u hladnjaku.
  2. Dobro zagrijte što veću tavu (promjera 28 ili 30 cm), ubacite kockicu maslaca i čim se maslac otopi dodajte punu šeflju smjese koju razlijte po tavi, onako kako se rade palačinke. Palačinka treba biti rupičista, a da bi se to postiglo potrebno je jako dobro zagrijati tavu.
  3. Kad rubovi palačinke počnu tamniti, uz pomoć noža okrenite palačinku. Dok je palačinka još u tavi dodajte prvo sir. Možete dodati tanko rezani ementaler, prema originalnom receptu ili neki drugi sir po vašoj želji. Ja sam stavila grubo ribani sir Pašnjak koji se radi od mješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka.
  4. Potom dodajte tanku rezanu krišku šunke ili tanko rezani neki drugi (suhomesnati) narezak. Ja sam stavila rolanu pancetu koja mi je izvrsna i otkad se pojavila kod nas na tržišu guram je svuda.
  5. U posebnoj tavi ispecite jaje na oko pa na šunku stavite jaje na oko. Potom sve rubove palačinke okrenite prema unutra, kao da ćete omeđiti nadjev i dobro ih pritisnite da se zapeku.
  6. Izvadite palačinku, dodatno je posipajte sirom i omiljenim začinima (mješavinom papra, sitno mljevenom papričicom i za’atarom, i sl.) te poslužite vruće, vruće.
23. prosinac 2024 13:09