Batat je jedna od najprilagodljivijih vrsta povrća u kulinarstvu. Možete ga peći, pretvoriti u pire, pržiti, kuhati i upotrijebiti gotovo u svakom jelu, i slanom i slatkom. No, osim što ima divan slatkasti okus i lako se kombinira s ostalim namirnicama, batat je i nutritivno vrlo dragocjen. Čak i ako ste inače dobro upućeni u nutritivne vrijednosti hrane, vrlo je vjerojatno da ne znate za sve dobrobiti ovog ukusnog povrća, a još je vjerojatnije da ćete ga, kad shvatite što sve čini za vaše zdravlje, uvrstiti u svakodnevni jelovnik.
Zdravlje crijeva
Među brojnim zdravstvenim dobrobitima batata, jedna od vrlo važnih je poboljšanje zdravlja crijeva, za što je zaslužan impresivan udio vlakana u njemu.
- Samo jedan batat ima čak 15 posto dnevno preporučene količine vlakana, što ga čini odličnim saveznikom zdravlja probavnog trakta – kaže nutricionistica Natalie Rizzo, dodajući da vlakna pospješuju probavu i pomažu u prevenciji zatvora.
Stabilne vrijednosti šećera u krvi
- Kao složeni ugljikohidrat, batat se probavlja dulje nego jednostavni ugljikohidrati (poput prerađene hrane s niskom nutritivnom vrijednošću). To znači da batat neće podići razinu šećera u krvi tako brzo, a to će pomoći u održavanju razine energije i raspoloženja stabilnima – kaže Jessica Lehmann, nutricionistica i profesorica na Sveučilištu u Arizoni.
Rizzo napominje i da sporija probava znači da će vas batat držati dulje sitima nego drugi ugljikohidrati.
Smanjuje upalu
Slobodno dodajte batat na svoj protuupalni popis za kupovinu. Baš poput borovnica, i batat obiluje antioksidansima, naročito vitaminom C, karotenoidima i fenilpropanoidima, a oni smanjuju upalu u tijelu i štite od kroničnih bolesti i nekih vrsta raka.
Iscjeljujući učinak
Batat se povezuje s boljim vidom (zahvaljujući udjelu beta-karotena i vitamina A), boljim funkcioniranjem imunosnog sustava (zahvaljujući vitaminu C i manganu) te s čvršćim kostima (i opet zahvaljujući manganu). Ukratko, vitamini i minerali u ovom povrću upravo su ono što vam je potrebno da ozdravite i ostanete zdravi. No, redovito konzumiranje batata dobro je i za kožu.
- Beta-karoten je antioksidans koji pomaže u ublažavanju oštećenja uzrokovanih djelovanjem UV zraka. Pomaže i u smanjenju te odgodi pojave bora i sprečava mrsku obješenost kože - objašnjava prof. Lehmann.
Bolje mentalno zdravlje
Prema prof. Lehmann, batat je dobar za mentalno zdravlje jer obiluje vitaminom B6 koji nam je potreban za sintezu serotonina, neurotransmitera koji pomaže u regulaciji raspoloženja.
Superhrana
Dobrobiti batata su impresivne, no mogu li se nazvati superhranom? Prof. Lehmann tvrdi da zaslužuje tu titulu jer je izuzetno bogat nutrijentima, osobito vlaknima, kalijem te vitaminima A, B6 i C. S tim se slaže i Rizzo, uz napomenu da ona gotovo svo sezonsko voće i povrće smatra superhranom.
Pomaže li u mršavljenju?
Nastojite li smršavjeti na zdrav način, obje stručnjakinje tvrde da nema razloga batat isključivati iz prehrane.
- Jedan batat ima tek nešto malo više od 100 kalorija, ali i obilje ključnih nutrijenata. Ljudi misle da trebaju izbjegavati ugljikohidrate kako bi smršavjeli, ali to je pogrešno. Unos ugljikohidrata iz povrća važan je dio zdravog plana mršavljenja, kao i unos vlakana. Osim toga, to je namirnica koja vas neće ostaviti gladnima i natjerati vas da ubrzo nakon obroka posegnete za grickalicama. Batat je bogat vlaknima i složenim ugljikohidratima koji pomažu u održavanju osjećaja sitosti – kaže Rizzo.
Na što treba pripaziti
Ne postoje nikakve nuspojave niti rizici povezani s konzumacijom batata, no Rizzo upozorava da konzumiranje samo batata neće osigurati dovoljan unos proteina da bi obrok bio zasitan. Predlaže da batat kombinirate s proteinima iz jaja, piletine, grčkog jogurta, graha ili slanutka kako biste obrok učinili zasitnijim. Imate li dijabetes, prof. Lehmann kaže da pripazite pri konzumaciji batata jer obiluje ugljikohidratima. Savjetuje da kombinirate batat s proteinima i malo zdravih masnoća kako biste izbjegli nagli skok šećera u krvi. Stručnjakinje kažu da bi i osobe s bolestima bubrega trebale pripaziti jer je batat bogat oksalatima koji mogu uzrokovati nastanak bubrežnih kamenaca kod osoba koje su im sklone.
Poželjna dnevna doza
Obje stručnjakinje slažu se u tome da je zdravo jesti jedan batat dnevno, ali ne preporučuju više od toga.
- Jedete li više od jednog batata dnevno, nećete unijeti dovoljno različitih nutrijenata u organizam – ističe prof. Lehmann te dodaje da, zbog visokog udjela beta-karotena, prekomjerna konzumacija batata može dovesti do toga da koža privremeno poprimi žućkastu boju.
Najzdraviji način pripreme
Kako biste bili sigurni da vaš način pripreme obroka neće smanjiti nutritivnu vrijednost ovog povrća, nutricionistice preporučuju da batat pečete, pržite na zraku ili pripremate u mikrovalnoj pećnici. Prof. Lehmann kaže da je najlakši način da uključite batat u svakodnevni jelovnik tako da ga narežete na kockice i ubacite u umake ili variva. Preporučuje i da ga pripremate s dodatkom malo maslinova ulja i začina. Kako zdravu namirnicu ne biste pretvorili u ne tako zdrav obrok, prof. Lehmann savjetuje da ne dodajete previše ulja, soli ni šećera tijekom pripreme. Također, smatra da kod pripreme pirea od batata ne biste trebali koristiti maslac koji obiluje zasićenim mastima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....