Svatko ima svoj recept za umak bolognese i voli ga baš takav, ali za svoj bi vas bolognese lako mogla pridobiti holivudska glumica Jennifer Garner. Doduše, dvostruka špijunka iz „Aliasa” i nepokolebljiva osvetnica iz „Peperminta” ovaj je recept posudila od Sare Foster, autorice kuharica i vlasnice restorana Foster's Market, malo ga prilagodila i dala mu svoj dodir, no to nimalo ne smeta, jer umak je pun okusa, a nekompliciran i možda ćete ga i vi pripremati često kao i Jennifer.
Ona kaže da ovakav bolognese nepogrešivo povezuju njenu obitelj ili društvo za koje kuha, a kada treba nahraniti puno gladnih usta, primjerice, kolege iz filmske ekipe, onda jednostavno utrostruči količinu. Bonus je što joj kuća nakon kuhanja predivno miriši, kaže.
Potrebni sastojci:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 luka narezana
- 2 mrkve naribane
- 4 češnja češnjaka, zgnječena i usitnjena
- 900 g mljevene junetine
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 2 čajne žličice sušenog origana
- 2 čajne žličice sušenog mažurana
- 2 čajne žličice sušenog bosiljka
- 1 šalica suhog crnog vina
- 2 jušne žlice balzamičnog octa
- oko 1500 g pasirane rajčice
- 2 jušne žlice koncentrata rajčice
- 2 šalice povrtne ili pileće juhe ili temeljca s malo soli
- 6 svježih listića bosiljka tanko narezanih
- 2 jušne žlice natrganih svježih listića origana ili mažurana
Priprema
1. U velikom loncu za pirjanje jako zagrijte ulje, pa dodajte luk.
2. Smanjite na srednju vatru i kuhajte miješajući dok luk ne omekša, oko pet minuta.
3. Dodajte mrkve i miješajte dok ne omekšaju, otprilike 2 do 3 minute.
4. Sada dodajte češnjak, stalno miješajte, pirjajte ga jednu minutu.
5. Vrijeme je za meso, rasporedite ga cijelom površinom posude, posolite, popaprite.
6. Red je na suhe začine. Pirjajte miješajući još pet minuta, odnosno dok meso ne bude kuhano izvana, ali još blago ružičasto iznutra.
7. Ulijte vino i ocat, pa kuhajte da se malo reduciraju, oko dvije minute. Nemojte dopustiti da se jelo uhvati za dno, stalno miješajte. Dodajte pasiranu rajčicu i koncentrat, promiješajte da se sve dobro poveže.
8. Umiješajte juhu (temeljac) i pustite da zakipi, ali ne jako. Smanjite vatru, napola poklopite posudu i pustite da krčka dok se umak ne zgusne, oko sat vremena. Povremeno promiješajte.
9. Maknite s vatre i neposredno prije serviranja pospite svježim listićima začina.
10. Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....