Popularni kuhar je tijekom godina usavršio svoj recept za pečeni krumpir dodajući originalni trik za postizanje super hrskavih rubova. Ovo je recept koji će unijeti radost u vaš nedjeljni ručak, a neovisno o tome koje ćete meso ili povrće peći uz njega, ovaj će pečeni krumpir biti savršeni prilog.
- Koliko god pečeni krumpir bio jednostavno jelo za pripremu, postoji mnoštvo sitnih, ali izuzetno važnih detalja koje sam prikupio kroz svoju kuharsku karijeru i koji su neizostavan dio ovog recepta za koji smatram da je ključ za savršeno pečen krumpir – rekao je Jamie govoreći o svom receptu za pečeni krumpir.
Jamie je ovaj recept označio kao „super jednostavan”, a savjetuje da se krumpir pripremi dan uoči pečenja.
Sastojci:
- 2,5 kg srednje velikih krumpira (Jamie preporučuje sortu Maris Piper, porijeklom iz Irske, inače jednu od najrasprostranjenijih sorta u Ujedinjenom Kraljevstvu)
- 4 jušne žlice guščje masti ili neslanog maslaca
- maslinovo ulje
- jedna glavica češnjaka
- pola vezice svježe kadulje (oko 15 g)
Priprema
1. Odaberite krumpire koji su otprilike iste veličine, ogulite ih i ostavite u komadu. Kuhajte ih u loncu vrele, slane vode 15 minuta – to je jamstvo da će sredina postati meka i pjenasta.
2. Stavite krumpir u cjedilo i ostavite da se suši na pari 2 minute – to će pomoći da se masnoća bolje priljubi uz krumpir. Nekoliko puta lagano protresite cjedilo s krumpirima kako bi rubovi postali grublji.
3. Guščju mast ili neslani maslac i jednu jušnu žlicu ulja stavite u najveći lim za pečenje. Dodajte u njega krumpire, obilno posolite morskom solju te popaprite. Zatim protresite lim da masnoća obavije krumpir te ga raširite tako da bude u jednom sloju s malim razmakom između pojedinih krumpira.
4. Poklopite i stavite u hladnjak preko noći.
5. Na dan kad ih namjeravate poslužiti, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
6. Razdvojite glavicu češnjaka na režnjeve i zatim svaki, neoljušteni režanj lagano zgnječite te dodajte u lim za pečenje. Na taj način dobit ćete slatkasti, karamelizirani češnjak, a krumpiri će poprimiti ugodnu aromu češnjaka.
7. Pecite krumpir jedan sat, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju i postane hrskav.
8. Izvadite lim iz pećnice i, kako kaže Jamie, poslastica je skoro gotova, ali nedostaje posljednji trik: gnječilicom za pire nježno pritisnite površinu pečenih krumpira tako da krumpir ispuni cijeli prostor lima.
9. Uzmite listove kadulje i poprskajte ih s malo ulja (ovo je važan korak), a zatim listiće pospite po krumpiru i pecite još 20 do 25 minuta, dok ne postanu savršeni.
Jamie je savjete za pripremu pečenog krumpira po ovom receptu završio ovim riječima: - Bože, tako su dobri da bi ih u restoranu mogli poslužiti i same!
I još jedna napomena: ako niste ljubitelj kadulje, možete je zamijeniti ružmarinom koji se inače odlično sljubljuje s pečenom janjetinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....