Morska pašteta, tjestenina s tofuom i povrćem à la tuna, riblji paprikaš bez riba, gljive à la brodet, krumpir à la bakalar, mrkva kao dimljeni losos, tikvica u morskom plaštu, tofu i čips, morski štapići od artičoka, morski burgeri od jackfruita s grahom, sendvič od hladne slanutkove salate à la tuna, pesto, veganski suši i morska pogača à la Komiža recepti su koji će svima pobuditi tek.
Ova kuharica nastala je u želji da nas sve nadahne da i dalje uživamo u blagodatima mora kroz njegovo bilje, odnosno alge, kao i da mnoga jela možemo jednostavno prilagoditi tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda.
Glavni sastojak
Jela u kuharici temeljena su na zdravom povrću, žitaricama i mahunarkama. Osim navedenih sastojaka u svakom od recepata, glavni sastojci ove kuharice su ipak ljubav prema životu i životinjama, empatija, suosjećanje, etičnost i održivost postojanja.
Odabirom gurmanskih veganskih specijaliteta možemo konkretno i najučinkovitije utjecati na spašavanje života u morima i bolju budućnost za sva živa bića.
Donosimo vam recept koji je nama na prvu izmamio zazubice, a preostalih 13 slobodno skinite na ovom linku.
JESTE LI ZNALI?
U svijetu je u posljednjih 50 godina istrijebljeno čak 90 % velikih ribljih populacija te je i naše Jadransko more u velikoj opasnosti od izlovljavanja, zagađenja i klimatskih promjena. Industrija proizvodnje riba najmasovnija je po broju ubijenih jedinki svake godine. Tako je u Hrvatskoj 2017. godine ulovljeno i uzgojeno 83.318 tona ribe.
- 1 kg krumpira
- 520 g luka
- 4 režnja češnjaka
- 520 g rajčice
- 2 žlice ustinjenih algi
- 2 žličice slatke mljevene paprike
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 list lovora
- 1 žlica svježeg usitnjenog peršina
- sol i papr
- 1 l vode
Priprema:
- Povrće narezati na ploškice od oko 4 mm.
- Zažutjeti sitno nasjeckani luk i, kada dobije malo boje, dodati usitnjeni češnjak.
- Dodati ostatak povrća, začine i vodu te poklopiti.
- Kada provri, povremeno zaklopljeno protresti.
- Kuhati oko 30 minuta.
- Nakon 30 minuta dodati usitnjeni peršin i ponovo protresti. Pustiti 10 minuta da se okusi prožmu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....