Postoje namirnice koje biste trebali jesti svaki dan

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Nisu skupe

Ovo je 10 najzdravijih namirnica na svijetu: Štite od raka, demencije, srčanog i moždanog udara, a pomažu i u mršavljenju

Uspješno se bore protiv različitih vrsta bolesti te sadrže važne nutrijente

Superhrana je naziv za najzdravije namirnice na svijetu koje biste trebali jesti svaki dan. Iako ne postoji stvarna definicija superhrane, obično su to namirnice koje se uspješno bore protiv različitih vrsta bolesti te sadrže važne nutrijente.

Naravno, neke namirnice su egzotične i zbog toga skupe, primjerice goji bobice. Stoga je važno pronaći one koje možete uklopiti u svakodnevicu, bez da uništite svoje financije.


Bobičasto voće

Sve vrste bobičastog voća su odličan izvor vlakana, nutrijenta kojeg većina ljudi ne unosi dovoljno. Vlakna održavaju probavni sustav, dobra su za srce, ali i za vašu liniju. Uz to, drže vas sitima. S obzirom na to da su sve vrste bobičastog voća zdrave, odaberite one koje vam se najviše sviđaju.

Nažalost, svježe bobičasto voće obično ne možete pronaći zimi, ali ne brinite i smrznuto je itekako zdravo. Dodajte ga u smoothie, kašu, jogurt.

Oko 100 grama malina sadrži oko šest grama vlakana, a uz to sadrže elaginsku kiselinu koja se pokazala moćnom u borbi protiv karcinoma. Ista količina borovnica sadrži duplo manje vlakana, ali je bogata antocijaninom, antioksidansom koji održava kognitivno zdravlje. Ako pak više volite jagode, slobodno posegnite za njima jer su bogate vitaminom C, nutrijentom koji sprječava brojne bolesti.

Isto tako, preporučuje se da bobičasto voće konzumirate u večernjim satima jer vam može pomoći smanjiti ukupan fizički stres i olakšati san.

image

Bobičasto voće

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Jaja

Obiluju visoko kvalitetnim proteinima i sadrže obilje vitamina i minerala, poput vitamina A, D, vitamina B skupine i folata. Jedno jaje sadrži oko 70 kalorija i šest grama proteina. Uz to, žumanjak sadrži lutein i zeaksantin, dva antioksidansa koja pomažu u održavanju zdravlja očiju.

Ne samo to, istraživanja povezuju s lutein i zeaksantin sa smanjenim rizikom od degeneracije makule (žute pjege). Ovo stanje je povezano s dobi i vodeći je uzrok sljepoće kod osoba starijih od 50 godina.

Isto tako, lutein može zaštititi vašu kožu od UV oštećenja.

Zdravi načini pripreme jaja su:

  • poširano jaje
  • kuhano jaje
  • kajgana, ali pržena na minimalnoj količini zdravog ulja, poput maslinovog ulja
  • jaje na oko također pečeno na vrlo maloj količini zdrave masti, poput maslinovog ulja
image

Jaja

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Batat

Ova namirnica je narančaste boje zbog alfa i beta karotena. Tijelo pretvara te spojeve u aktivne oblike vitamina A, a taj nutrijent pomaže u održavanju zdravlja očiju, kostiju i imunološkog sustava. Ove fitokemikalije također funkcioniraju kao antioksidansi i uništavaju slobodne radikale.

Jedan batat srednje veličine sadrži otprilike četiri puta više od preporučene dnevne doze vitamina A. Uz to, sadrži vitamin C, B6, kalij, mangan, lutein i zeaksantin.

Isto tako, jedući batate osiguravamo dovoljno vlakana važnih za dobru probavu, a kako je lako probavljiv preporučuje se i djeci, sportašima i onima koji se oporavljaju od različitih zdravstvenih problema.

image

Batat

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Brokula

Možda nam je brokula bila mrska dok smo bili djeca, ali vrijeme je da ju dodate u svoju prehranu. Ova zelena biljka bogata je vitaminima A, C i K (važan za zdravlje kostiju), ali i folatima. Brojne su studije povezale nedostatak folata s depresijom, a s obzirom na to da žene dvostruko više pate od nje nego muškarci, nedvojbeno je da je brokula važna za žensko mentalno zdravlje.

Neka istraživanja pokazuju da brokula i srodno joj povrće potencijalno mogu preventivno djelovati na neke vrste raka zahvaljujući tome što sadrže sulforafan, biljni spoj koji, između ostaloga, štiti zdrava tkiva i pojačava detoksikaciju koju provodi jetra.

image

Brokula

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Zob

Ova je namirnica postala sinonim za zdravi doručak. Konzumacijom zobenih pahuljica unosimo vlakna, a ona su dobra za naša crijeva, struk, ali i osjećaj sitosti. Uz to, zob je cjelovita žitarica i ne sadrži dodane šećere.

Studija iz 2012. objavljena u časopisu Nutrition Journal otkrila je da su osobe s visokim kolesterolom koje su konzumirale zob tijekom šest tjedana smanjile LDL (loš) kolesterol, poboljšale omjer struka i bokova i nisu značajno utjecale na HDL (dobri) kolesterol.

Borite li se i vi s kilogramima i nikako ne uspijevate u svom naumu da smršavite - posegnite za zobi. Zob sadrži nizak udio masti, visoki udio vlakana i redovitom konzumacijom može nam pomoći u borbi protiv suvišnih kilograma, ali i protiv povišenog kolesterola i dijabetesa.

image

Zobene pahuljice

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Špinat

Naravno da će se na popisu najzdravijih namirnica naći i špinat. Neki stručnjaci ga smatraju i najzdravijom namirnicom na svijetu.

Treba reći i da kombinacija vitamina A i C, vlakana, folata, magnezija i 13 flavonoida iz špinata pomaže u borbi protiv raka, posebno raka debelog crijeva, pluća, dojke i prostate. Špinat je i jedan od najboljih izvora vitamina K, važnog za zdravlje kostiju, u 100 grama svježeg špinata četverostruka je preporučena dnevna doza ovog vitamina.

Studije su pokazale da konzumacijom zelenog povrća, poput špinata, možete izgubiti kilograme, smanjiti rizik od dijabetesa, održati zdravlje mozga te spriječiti razne vrste karcinoma.

image

Špinat

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Čaj

Studije su nebrojeno puta pokazale da redovitom konzumacijom čaja, možete smanjiti rizik od Alzheimera, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma. Uz to, čaj održava oralno zdravlje čineći zube i desne zdravijima.

Zašto? Čajevi su bogati antioksidansima koji se nazivaju flavonoidi. Bez obzira na to koji čaj odaberete, važno je piti ga svježe pripremljenog.

Istraživanje objavljeno u časopisu European Journal of Preventive Cardiology obuhvatilo je više od 100.000 ljudi koji su u obiteljskoj anamnezi imali rak, srčani ili moždani udar i koji su bili podijeljeni u dvije skupine, one koji su pili čaj tri ili više puta tjedno i one koji ga nisu uopće pili. Tijekom sedam godina praćenja pokazalo se da su oni koji su redovito pili čaj imali 20 posto manji rizik od srčanog i moždanog udara, kao i za smrt uslijed tih bolesti.

image

Čaj

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Orašasti plodovi

National Geographic je napravio veliko istraživanje o stanovnicima Plavih zona (područja s najdugovječnijim ljudima) i uočili su važnost orašastih plodova, posebno u Loma Lindi. Stanovnici Loma Linde koji su svakodnevno jeli orašaste plodove imali su duži životni vijek, niže razine kolesterola, manje upale i niži krvni tlak nego oni koji nisu jeli orašaste plodove toliko često.

Orašasti plodovi su prepuni polinezasićenih masti i magnezija, dva važna sastojka za zdravlje srca. Ova hranjive tvari također mogu pružiti zaštitu od inzulinske rezistencije te tako spriječiti dijabetes.

Antioksidativni spojevi koji se nalaze u orašastim plodovima, uključujući elaginsku kiselinu i resveratrol, mogu smanjiti učinke slobodnih radikala i time smanjiti rizik od raka.

Rezultati znanstvenih istraživanja povezuju često konzumiranje orašastih plodova sa smanjenom učestalosti nekih kroničnih bolesti.

image

Orašasti plodovi

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Naranče

Ovo je zaista podcijenjeno voće, iako ga često pijemo u obliku soka. Naranče su odličan izvor važnog vitamina C. Primjerice samo jedan velika naranča sadrži dnevnu dozu preporučenog unosa vitamina C. Trebamo li što više dodati?

Vitamin C je ključan za proizvodnju bijelih krvnih stanica i antitijela za borbu protiv infekcija. Također je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja slobodnih radikala i igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena koji učvršćuje kožu. Naranče su također bogate vlaknima i folatom.

Zašto piti sok od naranče? Osim što ima protuupalna svojstva, redovito pijenje soka od naranče povezano je i s nižom razinom takozvanog lošeg kolesterola (LDL) kako je pokazalo istraživanje brazilskih znanstvenika.

image

Naranče

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Jogurt

Ovaj mliječni proizvod sadrži probiotike ili "dobre bakterije" koje održavaju zdravlje crijeva. Isto tako, jogurt je bogat kalcijem. Uz to sadrži fosfor, kalij, cink, riboflavin, vitamin B12 i protein.

Jedno istraživanje pokazalo je da se osobama koje pojedu pet ili više porcija jogurta tjedno smanjuje mogućnost za probleme s visokim krvnim tlakom.

Isto tako, običan jogurt je savršen izbor za međuobrok jer sadrži tek 100 kalorija. Što znači da vam može pomoći u gubitku kilograma.

image

Jogurt

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Linker
05. ožujak 2024 22:14