SHUTTERSTOCK
oprezno

Ovaj tip raka nam najviše prijeti ljeti, ali i hranom se možemo zaštititi! Odlična vijest je što nam vino u tome može pomoći

Velik dio nedavnih istraživanja usredotočuje se na mediteransku prehranu u sprječavanju raka kože


Rak kože je zloćudni tumor koji nastaju iz melanocita. Nažalost, u posljednjih nekoliko desetljeća značajno porastao broj ljudi s ovim oblikom karcinoma u Hrvatskoj, ali i u ostalim zemljama svijeta. Godinama liječnici, ali meteorolozi upozoravaju na korištenje zaštite, izbjegavanje jakog sunca, no često zaboravljaju napomenuti da postoji još jedan oblik zaštite od raka kože, a to je prehrana.

- Istraživanja su ograničena, ali obećavajuća. Uz ograničeno izlaganje suncu, jedenje određene hrane može pomoći u smanjenju rizika - rekla je registrirana dijetetičarka Karen Collins, nutritivna savjetnica Američkog instituta za istraživanje raka.

Velik dio nedavnih istraživanja usredotočuje se na Mediteran i mediteransku prehranu u sprječavanju raka kože. Unatoč njihovom tipičnom načinu života na otvorenom, stanovnici ove regije imaju manju vjerojatnost da će oboljeti od melanoma nego Amerikanci, a neki znanstvenici vjeruju da osim njihove maslinaste boje kože, razlika može biti posljedica vrlo različitih prehrambenih navika dviju kultura. U talijanskoj studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Epidemiology utvrđeno je da prehrana koja se uglavnom temelji na biljkama s Mediterana, puno povrća i voća, kao i maslinovog ulja, ribe i svježeg začinskog bilja, smanjuje rizik od melanoma za 50 posto.

Istraživači ukazuju na antioksidanse u prehrani, tvari za koje se smatra da pomažu u zaštiti od oštećenja stanica uzrokovanih sunčevim ultraljubičastim (UV) zračenjem, koje su i dalje najveći čimbenik rizika za rak kože, prema dermatolozima. Naime, antioksidansi sprječavaju učinke slobodnih radikala, štetnih molekula koje dovode do oksidativnog stresa, a onda i do kroničnih bolesti kao što je karcinom.

- Hrana je kemoterapija koju uzimamo tri puta dnevno - rekao je dr. William Li, liječnik i predsjednik Angiogenesis fondacije, za Health.

image
SHUTTERSTOCK


Koje to namirnice sprječavaju rak kože?

Šareno voće i povrće

Liječnici i nutricionisti preporučuju da svaki dan pojete pet ili više porcija voća i povrća, no pobrinite se da pri tome odaberete dovoljno onog tamnozelene i narančaste boje. Svaki tjedan pojedite najmanje tri porcije krstašica, kao što su brokula, cvjetača i kelj, te još četiri do šest porcija tamnozelenog lisnatog povrća, poput špinata i zelja. Što se tiče voća, trebali biste pojesti sedam porcija agruma, za koje je talijanska studija utvrdila da štite od rak kože kada se konzumiraju u velikim količinama.

- Ova hrana sadrži snažne antioksidanse, uključujući polifenole, karotenoide i druge bioaktivne tvari, koje mogu smanjiti rizik od melanoma - rekla je autorica studije Cristina Fortes, istraživačica u odjelu za kliničku epidemiologiju na Istituto Dermopatico dell'Immacolata u Rimu.

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama

Zahvaljujući protuupalnom djelovanju omega-3, koje se nalaze u školjkama i masnoj ribi, konzumacija barem jedne porcije tjedno takve hrane možete udvostručiti zaštitu od melanoma, pokazalo je Fortesino istraživanje. Cristina Fortes dodaje da takva prehrana također može zaštititi od nemelanomskih karcinoma kože, koji su manje smrtonosni, ali češći.

Australski istraživači otkrili su da ljudi koji su jeli u prosjeku jednu porciju masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, sardina, skuše i pastrve, svakih pet dana razvili 28 posto manje aktiničkih keratoza, grube, ljuskave prekancerozne mrlje na koži ili izrasline koje su uzrokovane izlaganjem UV zračenju i mogu se pretvoriti u rani oblik karcinoma skvamoznih stanica, prema studiji objavljenoj 2009. u American Journal of Clinical Nutrition.


Začinsko bilje

Dodavanje začinskog bilja u salatu, juhu, piletinu, ribu ili bilo što drugo što volite jesti ne samo da čini vašu hranu ukusnijom nego i pomaže u jačanju vaše kože. Bilje može imati antioksidanse, jedna žlica može imati koliko i komad voća, i može zaštititi od melanoma. Najveće dobrobiti imaju svježa kadulja, ružmarin, peršin i bosiljak.

Čaj

Zamijenite kavu šalicom čaja i smanjite rizik od raka. Laboratorijsko istraživanje pokazalo je da polifenolni antioksidansi u zelenom i crnom čaju inhibiraju proteine potrebne za razvoj raka kože.

- Oni također mogu izgladniti rak ograničavajući rast žila oko tumora - kaže koautor studije dr. med. Zigang Dong, izvršni direktor i voditelj odjela laboratorija za staničnu i molekularnu biologiju na Institutu Hormel na Sveučilištu Minnesota.

Istraživanje Cristine Fortes navodi da je ispijanje šalice čaja dnevno povezano s nižom učestalošću melanoma. Istraživači s Medicinske škole Dartmouth otkrili su da ljudi koji piju dvije ili više šalica dnevno imaju značajno manje šanse da dobiju karcinom skvamoznih stanica od onih koji ne piju čaj.

Crno vino

Sigurno ste se već čuli da crno vino može biti učinkovito u borbi protiv raka. U istraživanju, koje je provela Fortes sa svojim suradnicima, nisu otkriveni ni zaštitni i ni štetni učinci na melanom.

Međutim, u australskoj studiji, ljudi koji su pili svaki dan čašu vina (crveno, bijelog ili pjenušca) smanjili su rizik od razvoja od aktiničkih keratoza (onih prekanceroznih mrlja ili izraslina na koži) za 27 posto.

- Tvari u vinu, kao što su katehini i resveratrol, mogu djelomično štititi od tumora zbog svojih antioksidativnih učinaka te mogu inhibirati rast nekih stanica raka - objasnila je koautorica studije dr. med. Adele Green, voditeljica laboratorija za proučavanje raka na Queenslandskom institutu za medicinska istraživanja.


Hrana bogata antioksidansima

Niti jedan antioksidans ne uništava sam stanice raka, nego sve vrste antioksidansa sinergijski djeluju. Zato je važno jesti raznolike obroke. Evo koje antioksidanse odabrati:

  • Beta-karoten: mrkva, tikva, mango, špinat, kelj, batat
  • Lutein: zelje, špinat, kelj
  • Likopen: rajčica, lubenica, guava, marelice
  • Selen: brazilski oraščići, meso i kruh
  • Vitamin A: batat, mlijeko, žumanjci, mozzarella
  • Vitamin C: agrumi, bobičasto voće, žitarice, riba
  • Vitamin E: bademi i drugi orašasti plodovi; mnoga ulja, uključujući šafranovo i kukuruzno


Faktori rizika za rak kože

Osim izlaganja suncu, postoji još nekoliko faktora koji mogu povećati rizik od raka kože:

  • HPV - Humani papiloma virus, koji pogađa oko 50 posto seksualno aktivnih ljudi, povezan je sa slučajevima karcinoma skvamoznih stanica, prema studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journala iz 2010. godine. Stoga razgovarajte s ginekologom o zaštiti od HPV-a.
  • Lijekovi protiv akni - Tetraciklin i srodni antibiotici čine kožu osjetljivijom na opekline, stoga izbjegavajte izlaganje suncu dok ih uzimate te nosite dovoljno kreme za sunčanje prije nego što izađete.
  • Vikendi na otvorenom - Ako ste cijeli tjedan zatvoreni, a zatim se intenzivno izlažete suncu tijekom vikenda, povećavate rizik.
  • Slab imunološki sustav - Ljudi koji uzimaju prednizon (za astmu i druga stanja) te imunosupresivne lijekove imaju povećan rizik od raka kože jer je njihova imunološka obrana smanjena i manje je sposobna zaštititi stanice od UV oštećenja.
  • Planinski život - Osobe koje žive na višim nadmorskim visinama imaju veći rizik za razvoj melanoma.
  • Rak dojke - Ova bolest povećava izglede za razvoj melanoma, prema studiji objavljenoj u časopisu Irish Journal of Medical Science.
  • Atipični madeži - Ljudi koji imaju 10 ili više neobičnih madeža, imaju 12 puta veći rizik za razvoj melanoma, prema Zakladi za rak kože. Čak i ako imate samo jedan madež, redovito ga provjeravajte.
18. prosinac 2024 12:59