- 4 manja komada teleće koljenice
- sol i papar
- brašno
- 2,5 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka - nasjeckana
- 1 mrkva - narezana na kockice
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 125 ml suhog bijelog vina
- grančica svježeg ružmarina
- grančica svježeg timijana
- 1 lovorov list
- 1 l temeljca ili vode
- 2-3 žlice sjeckanog peršina
- korica limuna
Priprema:
- Svaki komad mesa pobrišite kuhinjskim ubrusom pa čvrsto zavežite kuhinjskim koncem kako biste ga učvrstili uz kost. Meso začinite solju i paprom i lagano pobrašnite.
- U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite meso, sa svake strane po par minuta kako bi se karameliziralo. Izvadite meso, odložite ga na toplom, a na istoj masnoći sotirajte narezani luk i mrkvu. Luk i mrkvu malo posolite kako bi prije pustili vodu.
- Kada povrće omekša dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte pa vratite meso natrag na vatru. Dodajte i vino te kuhajte dok ne ispari do pola - oko 5 minuta.
- Dodajte začinski buket (ružmarin, timijan te lovorov list) i 125 ml temeljca te pustite da zaključa. Smanjite vatru i kuhajte oko sat i pol dok se meso ne počne odvajati od kostiju. Provjeravajte meso dok se kuha, po potrebi ga okrećite i podlijevajte preostalim temeljcem. Količina tekućine nikad ne smije prelaziti razinu mesa.
- Kada je meso kuhano pažljivo ga izvadite, uklonite kuhinjski konac i stavite ga na tanjur za posluživanje. Prelijte komad mesa umakom, posipajte peršinom i naribajte koricu limuna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....