Snimio: Darko Tomaš/Hanza Media
Danas kuham...

Osso buco

Za 4 osobe. Koljenica neka bude narezana na komade od 250 g.
  • 4 manja komada teleće koljenice
  • sol i papar
  • brašno
  • 2,5 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka - nasjeckana
  • 1 mrkva - narezana na kockice
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 125 ml suhog bijelog vina
  • grančica svježeg ružmarina
  • grančica svježeg timijana
  • 1 lovorov list
  • 1 l temeljca ili vode
  • 2-3 žlice sjeckanog peršina
  • korica limuna

Priprema:

  1. Svaki komad mesa pobrišite kuhinjskim ubrusom pa čvrsto zavežite kuhinjskim koncem kako biste ga učvrstili uz kost. Meso začinite solju i paprom i lagano pobrašnite.
  2. U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite meso, sa svake strane po par minuta kako bi se karameliziralo. Izvadite meso, odložite ga na toplom, a na istoj masnoći sotirajte narezani luk i mrkvu. Luk i mrkvu malo posolite kako bi prije pustili vodu.
  3. Kada povrće omekša dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte pa vratite meso natrag na vatru. Dodajte i vino te kuhajte dok ne ispari do pola - oko 5 minuta.
  4. Dodajte začinski buket (ružmarin, timijan te lovorov list) i 125 ml temeljca te pustite da zaključa. Smanjite vatru i kuhajte oko sat i pol dok se meso ne počne odvajati od kostiju. Provjeravajte meso dok se kuha, po potrebi ga okrećite i podlijevajte preostalim temeljcem. Količina tekućine nikad ne smije prelaziti razinu mesa.
  5. Kada je meso kuhano pažljivo ga izvadite, uklonite kuhinjski konac i stavite ga na tanjur za posluživanje. Prelijte komad mesa umakom, posipajte peršinom i naribajte koricu limuna.
23. prosinac 2024 10:51