Studije provedene proteklih godina rasvijetlile su vezu između obilne konzumacije crvenog mesa i srčanih bolesti, moždanog udara, kolorektalnog raka i dijabetesa, no isto se tako pokazalo da već i blago smanjenje unosa crvenog mesa može imati velike pozitivne učinke. Primjerice, stručnjaci s Harvarda proveli su opsežnu analizu dvaju velikih zdravstvenih baza podataka kojima je bilo obuhvaćeno više od sto tisuća muškaraca i žena.
Pokazalo se, što je i objavljeno u publikaciji Archives of Internal Medicine, da svako dodatno dnevno serviranje crvenog mesa (odrezak, hamburger itd.) povećava rizik od preuranjene smrti 13 posto. Jedenje dodatne porcije prerađenog mesa (hrenovke, slanina...) podiže taj rizik 20 posto.
Povećani rizik
- Redovita konzumacija ove vrste mesa povezana je s povećanim rizikom od razvoja visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka, oboje može dovesti do bolesti srca te također povećava rizik od razvoja određenih vrsta raka - kaže Roxana Ehsani, registrirana dijetetičarka i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku, za Eat This, Not That!.
No, nije samo problem u njegovoj konzumaciji nego i u njegovoj pripremi.
- Ako se odlučite pripremiti ga na roštilju i meso zagori, to može uzrokovati da meso sadrži štetne kancerogene tvari koje se također povezuju s povećanim rizikom od raka - rekla je Ehsani.
Uz to, mnogo crvenog mesa je prerađeno, a to povećava rizik od prevelike konzumacije soli.
- Određene vrste kao što su kobasice, hrenovke, slanina, delikatesno meso, također mogu sadržavati vrlo visok sadržaj soli, što može povisiti krvni tlak - kaže Ehsani.
No, za neke ljude ono može imati i ozbiljnije nuspojave.
Osobe s visokim kolesterolom
Da, izuzetno je važno da osobe s visokim kolesterolom paze što jedu.
- Ljudi koji pate od ovog stanja ne bi trebali svaki dan jesti odrezak ili hamburger. Nažalost, ako već imate visok kolesterol, konzumacija crvenog mesa ne samo da neće pomoći u snižavanju njegovih razina, već može učiniti suprotno, te još više povećati loše vrijednosti - objasnila je Ehsani.
Dodaje da je za osobe s visokim kolesterolom najbolje ograničiti konzumaciju crvenog mesa na otprilike jednom ili dva puta mjesečno, a i tada bi trebale odabrati najmesnatiji komad mesa, odnosno onaj s najmanje masti.
Osobe sa srčanim bolestima
-Osoba sa srčanom bolesti možda već ima nakupljeni plak na arterijama i trebala bi jesti prehranu s vrlo malo bilo koje vrste nezdravih masnoća poput zasićenih ili trans-masti koje mogu uzrokovati još veće nakupljanje plaka. Ovo nakupljanje plaka, ako se još pojača, može dovesti do moždanog ili srčanog udara - kaže Ehsani.
Osobe s bolestima bubrega
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu najmanje 500 milijuna ljudi boluje od kronične bubrežne bolesti, dok se procjenjuje da je u našoj zemlji oko 400 tisuća bolesnika, od kojih većina uopće ne zna da ima smanjenu funkciju bubrega jer je bolest podmukla te u najvećem broju slučajeva bubrežna funkcija slabi ne izazivajući neke veće probleme.
- Dijeta bogata proteinima kada vam bubrezi ne rade dobro može napraviti više štete nego koristi. Možda ćete morati smanjiti unos između 0,6-0,8 grama proteina po kilogramu težine, ovisno o funkciji vaših bubrega - kaže Valdez.
Jelovnik prema vašim potrebama vam može sastaviti nutricionist ili liječnik.
Osobe s jednim i više čimbenika rizika od srčanih bolesti
Ako imate jedan ili nekoliko čimbenika rizika za srčane bolesti kao što su dijabetes, visok krvni tlak, visoki kolesterol, pretilost, fizički ste neaktivni i/ili se nezdravo hranite, vjerojatno biste trebali biti oprezniji s čestim konzumiranjem crvenog mesa.
- Ljudi s ovim stanjima već imaju veću predispoziciju za razvoj bolesti srca i veći rizik za druga zdravstvena stanja. Najbolje je za ljude s ovim rizikom da ograniče unos ove vrste mesa što je više moguće i umjesto toga se usredotoče na odabir nemasnih proteina, kao što su pileća prsa, riba, grah ili leća - rekla je Ehsani.
Osobe s obiteljskom poviješću određenih karcinoma
Prema Ehsani, postoje istraživanja koja pokazuju da česta konzumacija crvenog mesa i mesnih prerađevina povećava rizik od razvoja raka debelog crijeva.
- Baš zbog toga osobe s obiteljskom poviješću raka debelog crijeva trebaju biti opreznije kad je u pitanju crveno meso. Nova studija otkrila je da crveno meso i prerađeno meso mogu uzrokovati genetska oštećenja koja također mogu uzrokovati rak debelog crijeva - zaključila je Ehsani.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....