Noć vještica nam se bliži, a svim obožavateljima maskiranja ovo je najdraža noć u godini. Ako ste odlučili ove godine biti domaćin partyja, sigurno razmišljate o receptima koje ćete pripremiti jer, budimo iskreni, nijedna Noć vještica nije potpuna bez zabavnih i ukusnih zalogajčića.
Mi smo pronašli nekoliko recepata koji će vaše goste osim ukusom, oduševiti i izgledom.
Paukova jaja
Sastojci
- 6 tvrdo kuhanih jaja
- 3 žlice majoneze
- 1 manja glavica luka
- 1 žličica octa
- 1 žličica senfa
- sol i papar po ukusu
- crne masline
Priprema
1. Nakon što se tvrdo kuhana jaja ohlade, pažljivo ogulite ljusku. Svako jaje prepolovite okomito, izvadite žumanjak i stavite u veliku zdjelu.
2. U zdjelu dodajte majonezu, nasjeckani luk, ocat, sol i papar te senf. Pomiješajte ih da se sjedine. Možete dodati još majoneze, soli i papra ako želite. Svaku polovicu jajeta napunite s otprilike 1 žlicom punjenja.
3. Za izradu pauka prerežite masline na pola. Polovicu masline s prerezanom stranom okrenite prema dolje u sredinu nadjeva od jaja. Ostatak masline narežite okomito na ploške. Zatim postavite narezane ploške oko masline u sredinu (kako biste stvorili paukove noge).
4. Spremno je za posluživanje!
Vještičji prsti
Sastojci
- 230 grama omekšanog maslaca
- 130 g šećera u prahu
- 1 veće jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica ekstrakta badema
- 340 grama oštrog brašna
- 1 žličica prašak za pecivo
- 1 žličica sol
- 140 grama narezanih badema
Priprema
1. U veliku zdjelu dodajte maslac i šećer, a zatim umutite jaja i ekstrakte. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, ali ih postepeno dodajte u kremastu smjesu. Zatim smjesu podijelite na četiri dijela, pokrijte i stavite u hladnjak na 30 minuta ili dok vam ne bude laka za oblikovanje.
2. Svaki komad tijesta razvaljate u kuglice od dva do tri centimetra. Potom kuglice oblikujte u prste prirodne veličine. Ravnim vrhom noža napravite udubljenje na jednom kraju gdje se treba nalaziti nokat. Nožem napravite tri zareza na sredini svakog prsta za zglob.
3. Stavite svaki prst na lagano podmazan lim za pečenje. Pecite na 180 °C otprilike 20 minuta ili dok ne porumene. Ohladite ih na tri minute.
4. Pripremite džem za ukrašavanje i stavite ga na područje oko noktiju, a zatim pritisnite narezani badem preko gela (džema) tako da gel curi oko nokta.
5. Pustite da se ohladi i spremno je za posluživanje.
Bloody Mary koktel
Sastojci
- 30 ml soka od rajčice
- 60 ml votke
- 1 žlica hrena
- 2 žličice ljutog umaka (kao što je Tabasco)
- Sok od 1/2 limuna
- Svježe mljeveni crni papar
Priprema
1. U velikoj zdjeli pomiješajte sok od rajčice, votku, hren, ljuti umak, limunov sok i papar. Umutite ih da se sjedine.
2. Napunite šprice smjesom i ohladite. Spremno je za posluživanje.
Strašni keksići
Sastojci
- 110 grama omekšanog maslaca
- 150 grama šećera
- 1 veliko jaje
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 200 grama brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
Glazura:
- 100 grama šećera u prahu
- 4 do 6 žlica vode
- Boje za ukrašavanje
Priprema
1. U velikoj zdjeli istucite maslac i šećer dok ne posvijetle i sjedine se. Umutiti jaje i vaniliju dok se ne stvori kremasta smjesa.
2. U drugoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i sol, a zatim postupno umutite u kremastu smjesu.
3. Smjesu podijelite u dva djela, zamotajte i ostavite u hladnjaku jedan sat ili dok se ne stegne dovoljno za valjanje.
4. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Za to vrijeme na lagano pobrašnjenoj površini razvaljate tijesto do pola centimetra debljine. Iskoristite kalupe za rezače kako biste oblikovati kolačiće ili ih izrežite ručno. Stavite na pleh koji je podstavljen papirom za pečenje.
5. Pecite osam do 10 minuta ili dok rubovi ne postanu svjetlosmeđi, izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohlade.
6. U velikoj zdjeli istucite šećer u prahu, boju za kolače i vodu da dobijete dovoljno konzistencije za mazanje. Obojite kolačiće po vlastitoj želji i ostavite da stoji dok se ne stegne.
Krvave jabuke
- 8 crvenih jabuka
- 400 g šećera
- 1 žličica soka od limuna
- 4 žlice zlatnog sirupa
- nekoliko kapi crvene boje za hranu (nije obavezno)
- 8 štapića za jelo
Priprema
1. Jabukama izvadite peteljke pa ih stavite u zdjelu otpornu na toplinu, prelijte ih kipućom vodom toliko da ih prekrijete te tako ostavite tri do četiri minute. Izvadite ih žlicom i osušite.
2. Gurnite najoštriji kraj svakog štapića za jelo u sredinu svake jabuke, pazeći da je čvrsto uglavljen. Stavite veliki komad papira za pečenje na podlogu na kojoj ćete pripremati krvave jabuke.
3. U veliki lonac dodajte šećer, limunov sok i 100 ml vode. Zakuhajte i kuhajte dok se šećer ne otopi. Lagano vrtite lonac da se šećer pomakne, ali nemojte miješati. Dodajte zlatni sirup i pirjajte smjesu (pazite da ne prekipi) dok ne dosegne stupanj lomljivosti. Testirajte karamelu tako što ćete baciti malu količinu u hladnu vodu. Trebala bi se odmah stvrdnuti i nakon uklanjanja biti lomljiva. Ako je mekana, nastavite kuhati. Kad je gotova, ukapajte prehrambenu boju i promiješajte da se sjedini. Isključite vatru.
4. Brzo umočite svaku jabuku u karamelu, nagnuvši tavu da je potpuno prekrije. Podignite i pustite da sav višak iscuri natrag u lonac prije nego ju stavite na papir za pečenje. Ponovite s preostalim jabukama. Ponovno lagano zagrijte karamelu ako je potrebno.
5. Pustite jabuke da se stegnu i jedite ih isti dan.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....