Po konzistenciji mogu biti guste ili bistre, po boji narančaste, zelene, bijele, po okusu slađe, gorče, kisele, slane ili ljute. U njih su prešli svi vitamini iz povrća i mesa pa su prepune zdravlja i vitalnosti. Neke su toliko izdašne da uz dodatak smeđe riže, prosa ili kus-kusa mogu biti glavno jelo.
To što se juhe obično serviraju na početku obroka, prije glavnog jela, nikako nije slučajnost. Juha je topli, tekući obrok, obično od povrća ili s dodatkom mesa, koji zahvaljujući začinima ubrzava rad probave.
Namočeni kruh
Prvi su juhu otkrili Francuzi još prije pet stoljeća, a njezino ime dolazi od riječi soupe, što znači namočeni kruh. Riječ restaurant je također prvo upotrijebljena u Francuskoj i značila je obnavljanje. Nastala je upravo zbog juhe, za koju se smatralo da obnavlja organizam, a koja se tada prodavala na određenim mjestima na ulici - restaurantima. Kasnije restaurant postaje riječ za moderan objekt u kojem se jede cijeli obrok. No, juha je i danas omiljena kako kod kuće tako i u restoranu.
Od jutra do večeri
Juha je jelo koje podnosi miješanje više vrsta povrća i mesa, ali i algi i mahunarki. To ipak ne znači da se opravdava "kaos" u loncu pa juhe treba raditi s namjerom.
Juha je također jelo za cijeli dan: doručak, ručak i večeru. Preporučuje se s juhom započeti dan kako bismo odmah ujutro podigli razinu energije te pročistili organizam. Za to je idealna miso juha.
U našoj je kulturi običaj da se juha konzumira prije glavnog jela. U tom ju je slučaju najbolje prilagoditi onome čemu ona prethodi, pa ako je glavno jelo teško, najbolje je da je juha bistra, i obrnuto. Kakva će juha biti ovisi i o godišnjem dobu.
Zimi će, dakako, biti topla i krepka, a ljeti je čak možemo rashladiti u hladnjaku. Poslijepodne ili navečer tijelu godi gušća ili krem juha, uz koju se servira salata od klica i prepečenac. Ona će nahraniti organizam prije spavanja, ali ga neće opteretiti.
Juhe se mogu zgušnjavati brašnom ili škrobom, ali takav stari, nezdravi način ostavimo radije u prošlosti i ugustimo je krumpirom ili izmiksanim povrćem. Donosimo vam nekoliko ideja za juhe koje će goditi vašem organizmu.
- 1 kg brokule
- 1,5 povrtnog temeljca
- 2 dl sojina vrhnja
- 2 žlice pire krumpira
- sol
- papar
Priprema:
- Cvjetove brokule prokuhajte u temeljcu, a potom ih izvadite šupljom kuhačom i s malo vode u kojoj su se kuhali smiksajte u blenderu.
- Smiksano vratite u temeljac te dodajte pire i sojino vrhnje. Popaprite i posolite prema želji.
- Uz to servirajte integralni prepečenac.
30 dag gljiva po izboru
1 žlica bademova maslaca
2 mrkve
1 crveni luk
1 l povrtnog temeljca
malo maslinova ulja
4 žlice sojina vrhnja
sol
peršin
vlasac
Priprema:
- U lonac s vodom stavite kuhati očišćene i narezane gljive te nasjeckanu mrkvu. Dodajte potom i nasjeckani luk.
- Kad se sve skuha, smiksajte štapnim mikserom te dodajte bademov maslac.
- Uspite zatim sve u povrtni temeljac te ponovno zakuhajte.
- Kad provri, posolite, dodajte maslinovo ulje, sojino vrhnje te pospite peršinom i vlascem. Promiješajte i poslužite u velikoj šalici.
- 8 režnjeva češnjaka
- 5 cherry rajčica
- ½ šake oraha
- sok ½ limuna
- 3 žlice maslinova ulja
- 1/2 litre vode
Priprema:
- Očistite češnjak, operite rajčice. Ulijte u blender vodu te dodajte ostale sastojke.
- Kad se sve dobro poveže, pospite vlascem i uz to poslužite integralni prepečenac.
- 2 zrela avokada
- 1 rajčica
- malo bosiljka
- 1 krastavac
- 1 tikvica
- 1 luk
- ½ litre vode
- majčina dušica
- sol i papr
Priprema:
- U lonac s vodom stavite kuhati očišćene tikvice, samo dok omekšaju.
- Nakon toga prolijte tekućinu i tikvicama dodajte nasjeckani avokado, krastavac, začine i luk. Smiksajte štapnim mikserom.
- Dodajte nasjeckani bosiljak i tanjur ukrasite po želji - prepečenim kruhom, sjemnkama, klicama ili šnitama avokada.
- 1 nasjeckana hokaido buča
- 4 mrkve
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1½ l vode
- komadić đumbira
Priprema:
- Prokuhajte kratko mrkvu te joj kad omekša dodajte komadiće buče, nasjeckani luk, češnjak i đumbir.
- Sve smiksajte u blenderu, dodajući toplu vodu. Začinite s malo soli, papra i drugim vama omiljenim začinima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....