I

 SHUTTERSTOCK
kraj mukama

Nema boljeg začina za probavu! Smanjuje nadutost, plinove, podrigivanje te smiruje simptome iritabilnog crijeva

Čaj se preporučuje svima koji pate od želučano-crijevnih bolesti

Na sanskrtu kumin se naziva “đira” (jeera), što znači onaj koji pomaže probavi. Uz poticanje probave, odnosno ubrzavanje metabolizma, ajurvedska medicina prepoznaje i koristi i druga ljekovita svojstva kumina. Smatra se dobrim saveznikom kod srčanih bolesti, dijabetesa, mučnina i kroničnih groznica. Neka su istraživanja otkrila i moguća antibakterijska svojstva te da može pomoći kod epilepsije i raka. Koristi se kao pomoć kod gubitka apetita, dijareje, povraćanja, edema i postporođajnih teškoća. Sadrži velike količine željeza, minerala koji u mnogočemu pomaže tijelu, a glavna je komponenta hemoglobina koji transportira kisik iz pluća u sve stanice tijela te je dio enzima za pretvorbu energije i pokretanje metabolizma i čuvar imunosnog sustava.


Čaj za bolju probavu

Čaj se preporučuje svima koji pate od želučano-crijevnih bolesti. Djeluje na smanjenje nadutosti, plinova, podrigivanja te smirivanje simptoma iritabilnog crijeva. U tom je slučaju čaj potrebno piti nakon svakog obroka i bez sladila. Žličicu sjemenki kumina prelijte sa 2,5 decilitra vruće vode i pustite da odstoji desetak minuta. Procijedite i pijte polako, u malim gutljajima.

image
SHUTTERSTOCK

U jelima

Postupak kuhanja ovisi o tome zahtijeva li recept sjeme kumina ili prah. Cijelo sjeme treba na početku kuhanja staviti u jelo tako da začin ima vremena osloboditi svoju esenciju; dodavanje u vruću juhu ili ulje oslobodit će aromu i okuse. Mljeveni kumin je glavni sastojak nekoliko različitih mješavina, uključujući curry. Također se koristi u marinadi.

Ako umjesto sjemena koristite prah i obrnuto, morat ćete dodati različite količine. Budući da je okus mljevenog kumina koncentriraniji od cijelog sjemena, trebat će vam ga manje. Primjerice, umjesto 1 žlice mljevenog kumina koristite 1 1/4 žlice sjemenki. Kumin se može kupiti u većini trgovina. Također se neko vrijeme može skladištiti. Sjeme kumina može se držati u zamrzivaču dulje vrijeme, inače se može čuvati u ostavi do tri do četiri godine. Mljeveni kumin treba čuvati na hladnom, tamnom mjestu i trajat će do šest mjeseci.

Linker
14. listopad 2024 09:59