Godišnje se u svijetu baci oko oko 1,3 milijarde tona hrane.
 Foto: iStock
Prestanimo bacati hranu

Namirnice koje su sigurne za jesti i nakon isteka roka

Većina ljudi redovito gleda na poleđinu pojedinog proizvoda koji označavaju njegov rok trajanja i odmah ga bace ukoliko vide da je on istekao. No stručnjaci ističu kako nepotrebno bacamo hranu jer velik broj namirnica nije štetan za organizam nakon isteka označenog roka.

Skoro trećina proizvedene hrane na svijetu godišnje se baci - to je oko 1,3 milijarde tona. Statistike su šokirajuće, ali se ljudi često boje trovanja hranom, pa će radije baciti hranu nego riskirati, čak i kada izgleda i miriše dobro.

No, proizvodi na kojima piše 'najbolje upotrijebiti do' često se mogu jesti i piti i nakon isteka roka, koji je na njima otisnut, još neko vrijeme.

Sigurne namirnice

Čokolada

I nakon otisnutog datuma možete je jesti, pogotovo onu mliječnu, a ni bijele mrlje na njoj neka vas ne ostave u strahu jer se samo radi o šećeru, koji je kristalizirao u međuvremenu. Šećer koji čokolada sadrži naime produljuje rok trajanja.

Čips

Jako je zasoljen, te ga to štiti od kvarenja i nakon isteka roka. Stoga slobodno uživajte mada možda više neće biti prhak kao onaj koji je netom otvoren.

Tvrdi Sir

Jedite ga i nakon isteka otisnutog datuma, no samo onaj tvrdi poput cheddara i parmezana, a meke sireve nikako ne konzumirajte da ne biste pokvarili želudac. Također, svježe sireve nakon što otvorite pojedite u roku sedam dana.

Konzervirana hrana

Sva hrana i namirnice koje ste kupili u konzervama trajati vam mogu doslovno godinama. No to isključivo na hladnom mjestu pa se pobrinite da ih stavite u ormar gdje vam je ostavica za hranu.

Alkohol

Alkohol može da traje godinama. Čak i nakon isteka roka, votka i viski vam neće naštetiti.

Tjestenina

I nakon otvaranja pakiranja smijete je držati u zatvorenim posudama. No, kada ju jednom skuhate pojedite je isti dan jer je podgrijanu nije dobro jesti.

Foto: iStock
Zrna kave ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.

Kečap

Čuvate li kečap u hladnjaku on može zadržati svoju kvalitetu i do šest mjeseci. Nakon isteka roka trajanja još uvijek je siguran za konzumiranje. Naravno, uočite li plijesan ili osjetite čudan miris nemojte ga jesti.

Kava

Pakiranje kave koje ste otvorili i na koje ste zaboravili valjano je za korištenje čak tri do pet mjeseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kave ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.

Mlijeko

Ukiseljeno mlijeko vam neće naškoditi i umjesto da ga bacite možete ga koristiti i za pravljenje kolača i palačinki.

Linker
21. rujan 2024 15:48