SHUTTERSTOCK
DOBRE ALTERNATIVE

Najzdravije zamjene za maslac - imaju pozitivan utjecaj na zdravlje srca, kostiju, regulaciju šećera u krvi

Ovisno o tome za što biste željeli koristiti maslac, uspješno ga možete zamijeniti cijelim nizom namirnica

Maslac ljudi vole zbog bogatog okusa, kremaste teksture i raznolike primjene, a dobra vijest je da se može uspješno zamijeniti drugim namirnicama. Maslinovo ulje je prvi izbor u pripremi jela. Bogato mononezasićenim mastima i antioksidansima, temelj je mediteranske prehrane, a poznate su njegove brojne zdravstvene koristi kao što su pozitivan utjecaj na zdravlje srca, kostiju, regulaciju šećera u krvi... Uz malo kruha, može poslužiti i kao jednostavan obrok.


Široki izbor

Postoje različite vrste maslaca od sjemenki i orašastih plodova koji se mogu kupiti gotovi u trgovinama, a mnoge od njih nije teško pripremiti kod kuće, primjerice maslac od badema, kikirikija ili tahini od sezama, neizostavan sastojak humusa. Aromatični su i hranjivi, bogati vlaknima i proteinima. Mogu se koristiti kao namaz, za palačinke, vafle, pa i kao zamjena za masnoću u pečenju. Pire od avokada jednostavno se priprema. Može biti hranjiv namaz za kruh, prilog jelima, pa i alternativna masnoća kod pečenja. Grčki jogurt i islandski skyr također mogu zamijeniti maslac u pečenju, sadrže manje masti, a daju proteine i probiotike. Dobro funkcioniraju kao namazi, a koriste se i u pripremi raznih jela.

Ghee je oblik pročišćenog maslaca kojem su kuhanjem na niskoj temperaturi uklonjene krute mliječne tvari te ostaje masnoća bez primjesa. U njezinu su sastavu kratkolančane masne kiseline, konjugirana linolna kiselina (CLA), kao i omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline. Iako nema puno istraživanja o dobrobitima gheeja, spojevi u njemu povezuju se s pozitivnim zdravstvenim učincima kao što su podrška zdravlju mozga i imunosnog sustava.

Linker
09. prosinac 2024 20:41