Do prije 15-ak godina brokula baš i nije bila čest sastojak uobičajenih jelovnika. No, malo-pomalo, taj ‘zeleni karfiol‘ kako su je nekada opisno nazivali, probio se, zahvaljujući sve većoj popularnosti mediteranske kuhinje kojoj pripada, u naše tanjure i postao čest prilog mesu, sastojak složenaca i lonaca. Jedemo ga s rižom ili tjesteninom, pripremamo kremaste juhe.
Kraljica zdravih namirnica
Slobodno možete navaliti na zelene cvjetiće ako želite izgubiti koji kilogram, jer brokula je 89 posto voda, a uz to na 100 grama ima samo 34 kalorije. Na glasu je kao namirnica koja smanjuje rizik obolijevanja od tumora, a dio tih tvrdnji je i znanstveno dokazan. Dvije njezine tvari koje sadrže sumpor su posebno korisnima. Sulforafan potiče obrambene mehanizme organizma u borbi protiv karcinoma želuca i debelog crijeva te uništava bakteriju Helicobacter pylori. Indol karbinol pak može napasti virus Herpes simplex i spriječiti njegovo umnažanje.
Pokazalo se da je među biljkama upravo brokula najjača u prevenciji i liječenju karcinoma, zahvaljujući sposobnosti da potiče antitumorske enzime.
Gusta juha
Sastojci:
- 500 g svježe brokule
- 2 l vode
- 1dl kiselog vrhnja
- 1 zdrobljeni češanj češnjaka
- ulje
- brašno
- sol i začini po želji
- tost
Priprema:
- Iskidajte brokulu pa je kuhajte da omekša.
- U loncu je izmiksajte štapnim mikserom i dodajte kaganu zapršku na kojoj se kratko prepržili češnjak i još kratko prokuhajte.
- Kad je juha gotova, umiješajte kiselo vrhnje.
- Na tavici blago prepržite kockice tosta i dodajte juhi
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....