Marko Šimić, mag. nutr. Foto: Berislava Picek/CROPIX
Dajte joj šansu

Nutricionist o omraženoj namirnici iz djetinjstva: čudo je za zdravlje, a evo i kako je učiniti stvarno ukusnom

Marko Šimić prošetao je s nama tržnicom i otkrio nam pet sezonskih nutritivnih aduta i pregršt ideja kako ih iskoristiti

Što kuhati zimi da bude ukusno, praktično, jednostavno, cijenom dostupno i prije svega zdravo? Tržnica se možda ne čini onako šarenom kao u proljeće i ljeti, no glavni aduti za probavu, energiju i imunitet su tu. To su kiseli kupus, cikla, butternut tikva, poriluk i orasi, sezonske namirnice ili ‘sezonska petorka‘, kako ih naziva naš sugovornik, nutricionist Marko Šimić, koji nam je otkrio zašto biste ih u ovim zimskim mjesecima trebali jesti što češće.

To su namirnice koje i sam redovito kupuje na Trešnjevačkoj tržnici u zimskoj sezoni i koje vam mogu pomoći da probava funkcionira glatko, da opskrbite tijelo s dovoljno energije za radni tjedan, ali i da povećate svoju otpornost na zimske bolesti.

Iskoristite najbolje iz namirnica

I ne, to ne moraju biti ona dosadna variva na kakva ste navikli. Marko ima i nekoliko odličnih, „pomaknutih“ ideja kako te namirnice iskoristiti za originalne, ukusne i zdrave recepte, ali i kako da kod onih klasika koji su vam možda već pomalo dosadili, modernizirate pripremu da bude nutritivno vrjednija, a da istodobno zadrži izvorni okus i dušu jela. Tako će krpice sa zeljem odsad imati jednako sladak okus, ali bez karameliziranog šećera, a varivo od poriluka i ječma bit će zelenije, kremastije i to bez zaprške. Saznali smo i da od kiselog kupusa možete napraviti odličan čips, od butternut tikve „kvazi Mac&Cheese“, kao i da se kuhana cikla odlično sljubljuje s kakaom u zobenoj kaši za doručak.

09. prosinac 2025 12:24