Četvrtinu težine plod trešnje dobiva u posljednjem tjednu prije berbe, stoga se bere čim kasnije da bude veći. Trešnja je podrijetlom iz Male Azije, a u Europi je uspijevala kao divlje drvo još u prapovijesti.
Energetska vrijednost 100 g svježih trešanja je 32 kcal. Ona sadrži sve vitamine i minerale, iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline. Bogata je kalijem te povoljno djeluje na izlučivanje vode iz organizma. Tako rasterećuje srce i krvotok te aktivira jetru i bubrege. Trešnje su jedno od voća s najnižim glikemijskim indeksom (GI). Nakon konzumiranja hrane s visokim GI, zbog naglog lučenja velikih količina inzulina brzo pada nivo glukoze u krvi, dolazi do hipoglikemije, što pojačava potrebu za slatkim. Trešnje su zato dobar izbor voća dok ste na dijeti.
Pomažu protiv bora i celulita
Sadrže veliku količinu vitamina C i cinka koji su važni za otpornost organizma, zatim folnu kiselinu za zdravo srce i krvotok te željezo za krv. Antocijanidini koji se nalaze u trešnjama jačaju vezivno tkivo te sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine naboranom. Također, smanjuju nastanak celulita.
Trešnje su odlične i za čišćenje organizma od toksina prije ljeta. Čišćenje provodite tako da jedan do dva dana jedite samo trešnje ili pijte njihov svježi sok. Ljekovito djelovanje trešnje koristi se i za pripremu maski protiv podočnjaka te oživljavanje suhe kože.
Recept za pripravak protiv podočnjaka
50 grama peteljaka trešanja prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Nakon toga sve kuhajte desetak minuta. Procijedite i mlako koristite za obloge. Za suhu kožu trešnje zgnječite i izravno nanesite na lice. Nakon 20 minuta masku isperite mlakom vodom.
Evo i nekoliko ukusnih recepata za zimnicu, napitke i slastice s trešnjama:
- 1 kg očišćenih trešanja
- 40 dag šećera
- 1/2 žličice cimeta
- sok 1 limuna
PRIPREMA:
- Trešnje operite i očistite
- Dodajte šećer i cimet pa kuhajte na laganoj vatri; povremeno miješajte dok se ne zgusne kao gust med
- Pred kraj kuhanja (kada se zgusne) dodajte limunov sok
- Još vruć džem izlijte u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite
- 1 kg trešanja
- 1 kg šećera
- 1 litra vode
- velika žlica limunske kiseline
PRIPREMA:
- Trešnje s košticama operite i zgnječite
- Posipajte šećerom i stavite da odstoji preko noći
- Dodajte vodu i kuhajte oko sat i pol
- Ostavite da se ohladi i dodajte limunsku kiselinu
- Ocijedite sok preko čiste krpe i izlijte u sterilizirane boce i čvrsto zatvorite; držite na hladnom i mračnom mjestu
- 5 kilograma zrelih trešanja
- 4 kg šećera
- 4 l rakije
- 1,5 l vode
PRIPREMA:
- Oprane trešnje zgnječite pa stavite u veliku staklenu teglu
- Prelijte voće rakijom i promiješajte
- Ostavite teglu na suncu oko 6 tjedana
- Sok procijedite kroz gazu
- Vodu pomiješajte sa šećerom i prokuhajte da se rastopi
- Tekućinu ohladite i dodajte alkoholnom soku te dobro povežite
- Ulijte u sterilizirane boce i držite na tamnom mjestu
- 25 dag trešanja
- 25 dag maslaca
- 25 dag šećera
- 25 dag brašna
- 10 dag kakaa
- 8 dag čokolade u prahu
- 5 jaja
- žlica ruma
- 1/2 praška za pecivo
PRIPREMA:
- Trešnje operite, očistite i izvadite im koštice
- Dobro umutite maslac sa šećerom
- Dodajte jedno po jedno jaje, neprekidno miješajući
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i čokoladu te umiješajte smjesi maslaca i jaja
- Na kraju dodajte rum i trešnje
- Uspite u kalup premazan maslacem i posipan brašnom
- Pecite oko 40 minuta na 200°C
Za tijesto: 3 jaja, 15 dag šećera, 1 vanilin šećer, 15 dag maslaca, 15 dag svježeg sira, 1 dl jogurta, 30 dag brašna, 1/2 vrećice praška za pecivo
Za nadjev: 40 dag trešanja, 10 dag svježeg sira, 2 dl kiselog vrhnja, 1 jaje, 2 žlice škrobnog brašna, 10 dag šećera
PRIPREMA:
- Trešnje operite i izvadite im koštice
- Umutite pjenasto cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom; dodajte maslac izrezan na listiće i izmiješajte
- Pomiješajte svježi sir i jogurt te naizmjence s brašnom dodajte smjesi
- Ostavite ju da odstoji desetak minuta
- Dvije trećine smjese ravnomjerno rasporedite u namašćeni kalup te stavite peći 10 minuta na 200°C
- Za nadjev umutite svježi sir s vrhnjem, jajetom, šećerom i škrobnim brašnom
- Izvadite napola ispečeno tijesto i na njega rasporedite trešnje; prelijte smjesom od sira, a ostatak tijesta žličicom nanesite uz rubove kalupa kao ukras
- Sve pecite još 30 minuta na 180°C
- Pečeni kolač ohladite i pospite šećerom u prahu
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....