Trešnje su odlične za okrepu i pripremu tijela za nadolazeće ljetne dane.
 Foto: iStock
SEZONA JE POČELA

Mršavite uz slasne trešnje

Ukusni plodovi trešnje krajem svibnja najava su novog plodonosnog razdoblja.

Četvrtinu težine plod trešnje dobiva u posljednjem tjednu prije berbe, stoga se bere čim kasnije da bude veći. Trešnja je podrijetlom iz Male Azije, a u Europi je uspijevala kao divlje drvo još u prapovijesti.

Energetska vrijednost 100 g svježih trešanja je 32 kcal. Ona sadrži sve vitamine i minerale, iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline. Bogata je kalijem te povoljno djeluje na izlučivanje vode iz organizma. Tako rasterećuje srce i krvotok te aktivira jetru i bubrege. Trešnje su jedno od voća s najnižim glikemijskim indeksom (GI). Nakon konzumiranja hrane s visokim GI, zbog naglog lučenja velikih količina inzulina brzo pada nivo glukoze u krvi, dolazi do hipoglikemije, što pojačava potrebu za slatkim. Trešnje su zato dobar izbor voća dok ste na dijeti.

Pomažu protiv bora i celulita

Sadrže veliku količinu vitamina C i cinka koji su važni za otpornost organizma, zatim folnu kiselinu za zdravo srce i krvotok te željezo za krv. Antocijanidini koji se nalaze u trešnjama jačaju vezivno tkivo te sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine naboranom. Također, smanjuju nastanak celulita.

Trešnje su odlične i za čišćenje organizma od toksina prije ljeta. Čišćenje provodite tako da jedan do dva dana jedite samo trešnje ili pijte njihov svježi sok. Ljekovito djelovanje trešnje koristi se i za pripremu maski protiv podočnjaka te oživljavanje suhe kože.

Recept za pripravak protiv podočnjaka

50 grama peteljaka trešanja prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Nakon toga sve kuhajte desetak minuta. Procijedite i mlako koristite za obloge. Za suhu kožu trešnje zgnječite i izravno nanesite na lice. Nakon 20 minuta masku isperite mlakom vodom.

Evo i nekoliko ukusnih recepata za zimnicu, napitke i slastice s trešnjama:

  • 1 kg očišćenih trešanja
  • 40 dag šećera
  • 1/2 žličice cimeta
  • sok 1 limuna

PRIPREMA:

  1. Trešnje operite i očistite
  2. Dodajte šećer i cimet pa kuhajte na laganoj vatri; povremeno miješajte dok se ne zgusne kao gust med
  3. Pred kraj kuhanja (kada se zgusne) dodajte limunov sok
  4. Još vruć džem izlijte u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite

  • 1 kg trešanja
  • 1 kg šećera
  • 1 litra vode
  • velika žlica limunske kiseline

PRIPREMA:

  1. Trešnje s košticama operite i zgnječite
  2. Posipajte šećerom i stavite da odstoji preko noći
  3. Dodajte vodu i kuhajte oko sat i pol
  4. Ostavite da se ohladi i dodajte limunsku kiselinu
  5. Ocijedite sok preko čiste krpe i izlijte u sterilizirane boce i čvrsto zatvorite; držite na hladnom i mračnom mjestu

  • 5 kilograma zrelih trešanja
  • 4 kg šećera
  • 4 l rakije
  • 1,5 l vode

PRIPREMA:

  1. Oprane trešnje zgnječite pa stavite u veliku staklenu teglu
  2. Prelijte voće rakijom i promiješajte
  3. Ostavite teglu na suncu oko 6 tjedana
  4. Sok procijedite kroz gazu
  5. Vodu pomiješajte sa šećerom i prokuhajte da se rastopi
  6. Tekućinu ohladite i dodajte alkoholnom soku te dobro povežite
  7. Ulijte u sterilizirane boce i držite na tamnom mjestu

  • 25 dag trešanja
  • 25 dag maslaca
  • 25 dag šećera
  • 25 dag brašna
  • 10 dag kakaa
  • 8 dag čokolade u prahu
  • 5 jaja
  • žlica ruma
  • 1/2 praška za pecivo

PRIPREMA:

  1. Trešnje operite, očistite i izvadite im koštice
  2. Dobro umutite maslac sa šećerom
  3. Dodajte jedno po jedno jaje, neprekidno miješajući
  4. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i čokoladu te umiješajte smjesi maslaca i jaja
  5. Na kraju dodajte rum i trešnje
  6. Uspite u kalup premazan maslacem i posipan brašnom
  7. Pecite oko 40 minuta na 200°C

Za tijesto: 3 jaja, 15 dag šećera, 1 vanilin šećer, 15 dag maslaca, 15 dag svježeg sira, 1 dl jogurta, 30 dag brašna, 1/2 vrećice praška za pecivo

Za nadjev: 40 dag trešanja, 10 dag svježeg sira, 2 dl kiselog vrhnja, 1 jaje, 2 žlice škrobnog brašna, 10 dag šećera

PRIPREMA:

  1. Trešnje operite i izvadite im koštice
  2. Umutite pjenasto cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom; dodajte maslac izrezan na listiće i izmiješajte
  3. Pomiješajte svježi sir i jogurt te naizmjence s brašnom dodajte smjesi
  4. Ostavite ju da odstoji desetak minuta
  5. Dvije trećine smjese ravnomjerno rasporedite u namašćeni kalup te stavite peći 10 minuta na 200°C
  6. Za nadjev umutite svježi sir s vrhnjem, jajetom, šećerom i škrobnim brašnom
  7. Izvadite napola ispečeno tijesto i na njega rasporedite trešnje; prelijte smjesom od sira, a ostatak tijesta žličicom nanesite uz rubove kalupa kao ukras
  8. Sve pecite još 30 minuta na 180°C
  9. Pečeni kolač ohladite i pospite šećerom u prahu

21. prosinac 2024 09:18