Vođeni činjenicom prisutnog poskupljenja najosnovnijih životnih namirnica i na konstantno probijanje budžeta, odlučili smo pokazati kako biranjem kvalitetnih (i svestranih) namirnica te pametnijim slaganjem jelovnika ne moramo na hranu potrošiti pravo malo bogatstvo.
Nedostatak vremena i nerijetko neplanska kupnja dovodi do većih mjesečnih troškova te smo se upravo zato obratili poznatoj nutricionistici Dragani Olujić te smo je pitali je li moguće za manje od 300 kuna skuhati sedam ručkova i to za četveročlanu obitelj. Odgovor je - itekako je moguće!
Dragana nam je pokazala kako jednostavnom organizacijom i lukavim kombiniranjem namirnica ne moramo u kuhinji biti satima te da ukusan i hranjiv obrok pritom neće izostati. Namirnice je nabavila u trgovačkom lancu Eurospin. Njihov bogati asortiman sastavljen je od ekskluzivnih vlastitih brendova kao što su Amo Essere, Land, Athena, Dolciando, Tre Mulini... Svaki proizvod strogo se provjerava u ovlaštenim laboratorijima za analizu.
Eurospin je poznat po povoljnim cijenama prehrambenog asortimana i robe široke potrošnje te trgovačkim brendovima kojih dosad nije bilo na našem tržištu. Dragana je Eurospin proizvode iskoristila za sedam ukusnih domaćih jela. Njezine ideje za ručak slobodno kopirajte.
1. Tjestenina od špinata u umaku od rajčice i s mozzarellom
Sastojci:
- 150 g špinata
- 2 jaja
- 700 g pirovog brašna
- žlica Amo Essere bio maslinovog ulja
- žličica soli
- 240 g Land mozzarelle
Priprema:
- Skuhati špinat (5-7 minuta), zatim ga smiksati u blenderu da bude kao kašica.
- Sve sastojke pomiješati zajedno u većoj posudi i ručno zamijesiti tijesto.
- Tijesto prebaciti na pobrašnjenu površinu i dalje mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Kada se dobije glatka kugla presjeći je na pola.
- Ponovno dobro pobrašniti površinu i početi valjati. Dodavati brašna kako se tijesto ne bi lijepilo.
- Izrezati tijesto na široke ploške, naslagati ploške jednu na drugu i onda razrezati na tanke trakice.
- U lonac staviti kuhati vodu, kada voda zakuha staviti tjesteninu.
- Kuhati dok tjestenina ne ispliva na površinu, tada je gotova.
Umak od rajčice:
- 1 l Delizie dal Sole umak od rajčice
- 300 g crvenog luka
- 50 g češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- peršin vezica
Priprema:
- Crveni luk nasjeckati na sitno i dinstati na maslinovom ulju.
- Dodati češnjak, peršin i sol pa kratko dinstati.
- Preliti pasatom uz dodatak manje količine vode.
- Kuhati na laganoj vatri u poklopljenoj posudi 20 tak min.
2. Povrtna juha te zapečena cvjetača/brokula
Sastojci:
- 2 komada srednje mrkve
- 2 srednja batata
- 1 srednji crveni luk
- 100 g Delizie dal Sole graška
- 1 mali režanj češnjaka
- 1 žlica sitno sjeckanog peršina
- 30 g korijena celera
- 1 mali režanj češnjaka
Priprema:
- U posudu dodati sve povrće nasjeckano na kockice i grašak.
- Preliti s malo vode, tek toliko da prekriva sadržaj u posudi.
- Začiniti.
- Kuhati dok povrće ne omekša.
Sastojci za cvjetaču/brokulu:
- 500 g cvjetače ili brokule
- 60 pureće šunke
- 3 jaja
- 200 g Vitalia kiselog vrhnja
- 2 žlice pirovog brašna
- 100 g Land mozzarelle
- 10 g Land parmezana
- 10 g krušnih mrvica
- žličica soli
- žličica papra
- 1 mali režanj sitno sjeckanog češnjaka
Priprema:
- Skuhati cvjetaču u vodi, procijediti te staviti u vatrostalnu zdjelu.
- Umiješati u cvjetaču pureću šunku, jaja, kiselo vrhnje i brašno.
- Na vrh posuti parmezan pomiješan s krušnim mrvicama.
- Staviti peći na 180 stupnjeva 20 minuta.
3. Varivo od leće, mrkve, krumpira posluženo uz pečene srdele
Sastojci:
- 300 g Delizie dal Sole suhe leće
- 300 g mrkve
- 2 žlice sitno sjeckanog peršina
- 300 g krumpira
- 1 mali režanj češnjaka
- 15 ml Amo Essere bio maslinovog ulja
- žličica soli i žličica papra
Priprema:
- Mrkvu i krumpir nasjeckati na manje komadiće.
- Leću, mrkvu, krumpir, češnjak i peršin staviti u posudu za kuhanje.
- Preliti s vodom tako da voda seže do 2 cm iznad povrća i mahunarki.
- Kuhati dok sve ne omekša, a tijekom kuhanja dodati sol, papar te sušene začine po želji.
Sastojci za srdele u pećnici s krušnim mrvicama:
- 1 kg Athena srdela
- 4 žice krušnih mrvica
- 1 žličica papra
- 2 žlice sitno sjeckanog peršina
- 2 režnja sitno sjeckanog češnjaka
- 2 žlice Amo Essere bio maslinovog ulja
Priprema:
- Srdele očistiti, oprati i osušiti.
- U duboki tanjur promiješati krušne mrvice, papar, peršin i nasjeckanog češnjaka.
- U posudu za pečenje staviti žlicu maslinovog ulja pa slagati red ribe i red nadjeva.
- Dodati žlicu maslinovog ulja na vrh.
- Peći na 160 stupnjeva 15-20 minuta.
4. Juha od bundeve i polpetice
Sastojci za juhu:
- 500 g bundeve
- 150 g krumpira
- 1 manji crveni luk
- žlica Vitalia kiselog vrhnja
Priprema:
- Nasjeckati tikvu, krumpir i crveni luk na komadiće te staviti u posudu za kuhanje.
- Preliti s vodom tek toliko da prekriva sadržaj u posudi.
- Nakon 20-ak minuta kada povrće omekša, cijeli sadržaj usitniti štapnim mikserom ili u blenderu do teksture pirea.
- Po želji dodati sol, papar i žlicu kiselog vrhnja.
Sastojci za polpete (okruglice) od oslića:
- 500 g fileta Athena oslića
- 200 g Amo Essere bio zobenih pahuljica
- 1 srednji crveni luk
- 2 režnja sitno sjeckanog češnjaka
- 10 ml limunovog soka
- 1 jaje
- 2 žlice sitno sjeckanog peršina
- žličica soli i žličica papra
- žlica Amo Essere bio maslinovog ulja
- 15-20 g brašna po potrebi
Priprema:
- Skuhati oslić te dodati zobene pahuljice (po potrebi ih natopiti prije), isjeckani crveni luk, 1 jaje, češnjak,peršin, sol, papar i 1 žlicu maslinovog ulja.
- Od smjese rukama oblikovati polpete.
- Ako se polpete lijepe dodati malo brašna. Peći na 180 stupnjeva 25 minuta.
5. Varivo od 5 vrsta žitarica te pureća prsa
Sastojci za varivo:
- 300 g mješavine '5 vrsta žitarica' Delizie dal Sole
- 1 lovorov list
- 1 dcl Delizie dal Sole umak od rajčice
- 2 srednja krumpira
- 1 srednji crveni luk
- 1 srednja mrkva
- 2 žlice sitno sjeckanog peršina
- žličica soli, žličica papra
- 1 žlica Amo Essere bio maslinovog ulja
Priprema:
- Krumpir i mrkvu isjeckati na komadiće.
- 5 vrsta žitarica (po potrebi namočiti večer prije) staviti kuhati u hladnu vodu te dodati krumpir, mrkvu i Passatu.
- Kuhati 45 minuta i pri kraju dodati sol, papar, peršin i maslinovo ulje.
Sastojci za punjena pureća prsa s ricottom i špinatom:
- 100 g špinata
- 100 g Land ricotte
- 600 g purećih prsa
- 20 g cheddar sira
- 1 žlica Amo Essere bio maslinovog ulje
- žličica soli i žličica papra
Priprema:
- Špinat blanširati, usitniti i promiješati s ricottom i cheddarom
- Pureća prsa razrezati po sredini i napuniti s nadjevom.
- Peći na 180 stupnjeva 35-40 minuta.
6. Krem juha od poriluka i vege chicken nuggetsi
Sastojci za juhu:
- 2 srednja krumpira
- 500 g poriluka
- 1 režanj sitno sjeckanog češnjaka
- 2 žlice Vitalia kiselog vrhnja
- žlica Amo Essere bio maslinovog ulja i žličica papra
Sastojci za vege chicken nuggetse:
- 500 g Delizie dal Sole kuhanog slanutka
- 1 srednji crveni luk
- 50 g Amo Essere bio zobi
- 1 mali režanj sitno sjeckanog češnjaka
- 10 g dimljene paprike
- 1 žlica Delizie dal Sole senfa
- žličica sol
- žlica Amo Essere bio maslinovog ulja
- 150 ml Land mlijeka
- 90 g 'cornflakesa' (kukuruzne pahuljice bez dodatnog šećera)
Priprema:
- U blender staviti slanutak, luk, zob, sitno sjeckani češnjak, dimljenu papriku, žlicu senfa i žlicu maslinovog ulja.
- Od smjese formirati oblik 'chicken nuggetse' i uvaljati sa svih strana u biljno mlijeko pa u cornflakes.
- Peći na papiru za pečenje na 180 stupnjeva 15 minuta.
Sastojci za umak od avokada:
- 2 zrela avokada
- šaka svježeg bosiljka
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žlice Amo Essere bio maslinovog ulja
- 30 g Land parmezana
- malo soli i papra
Priprema:
- U blender staviti avokado, bosiljak, limunov sok, maslinovo ulje, parmezan, sol i papar.
- Miksati dok smjesa ne postane gusta i kremasta.
7. Žitarice s mahunarkama i gljive u umaku
Sastojci za žitarice:
- 250 g mješavine '5 vrsta žitarica' Delizie dal Sole
- 300 g Delizie dal Sole miješanih mahunarki
- 3 žlice Amo Essere bio maslinovog ulja
Priprema:
- Žitarice skuhati u slanoj vodi.
- Konzervu miješanih mahunarki isprati pod mlazom hladne vode i umiješati u žitarice.
- Začiniti s maslinovim uljem.
Sastojci za gljive:
- 500 g gljiva
- Amo Essere bio maslinovo ulje
- češnjaka i peršina po želji
- 3 žlice umaka od rajčice Delizie dal Sol i vode
- 250 g Land ricotte
Priprema:
- Svježe gljive narezati na ploške.
- Zagrijati maslinovo ulje i na njemu kratko popržiti češnjak s peršinom.
- Dodati gljive.
- Pržiti gljive dok ne ispuste vodu.
- Gljive izvaditi iz tave.
- Na istoj tavi napraviti umak od ricotte, 3 žlice pasata i vode.
- U umak vratiti gljive i sjediniti.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Eurospinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....