MLIJEKO U PREHRANI

Jedna porcija je 2 dl mlijeka ili jogurta, 2 kriške tvrdog sira, jedan trokut sira za mazanje, 100 g svježeg sira. Ili, ugrubo, oko pola litre mlijeka ili odgovarajućih mliječnih proizvoda....

Mlijeko u prehrani

MLIJEKO I MLIJEČNI proizvodi dobar su izvor bjelančevina, a one su osnovna prehrambena tvar za izgradnju stanica, proizvodnju hormona i enzima, vitamina A, vitamina B skupine i minerala kalcija koji utječe na rast i razvoj, povećava punoću kostiju i štiti od osteoporoze u zrelijoj dobi.

Preporučuju se od 3 do 4 porcije dnevno. Jedna porcija je 2 dl mlijeka ili jogurta, 2 kriške tvrdog sira, jedan trokut sira za mazanje, 100 g svježeg sira. Ili, ugrubo, oko pola litre mlijeka ili odgovarajućih mliječnih proizvoda.

Odaberite mlijeko i mlječne proizvode s nižim udjelom masti. Imaju manje masnoća, ali se kalcij bolje iskorištava. Sprečavanje pojave osteoporoze počinje već u djetinjstvu pravilnom prehranom s dovoljnom količinom kalcija kojim obiluju mliječni proizvodi, naročito tvrdi sir (npr. parmezan) i redovitom tjelesnom aktivnošću kojom se sprečavaju deformiteti koštanog sustava.

Mlijeko u prehrani

GORILOPEDIJA ZDRAVLJE

23. prosinac 2025 17:16